Revolte in Kirgizstan: Zeci de morti si ministri sechestrati si batuti

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 19:33
3156 citiri
Revolte in Kirgizstan: Zeci de morti si ministri sechestrati si batuti

Ministrul de Interne din Kirgizstan a fost ucis, miercuri, de sustinatorii Opozitiei, iar prim-vicepremierul a fost luat ostatic, in revoltele ce urmaresc rasturnarea de la putere a presedintelui Kurmanbek Bakiev.

Scutierii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de protestatari aflati in zona biroului presedintelui, dar s-au retras in timp ce manifestantii incercau sa darame portile cu un vehicul blindat.

Bilantul mortilor de pana acum se ridica la 40 de persoane, potrivit Ministerului Sanatatii, informeaza AFP. Alte 225 de persoane au fost ranite.

Prim-vicepremierul, luat ostatic si batut

Manifestantii antiguvernamentali l-au batut si l-au luat ostatic pe prim-vicepremierul Kirgizstanului, care fusese trimis sa rezolve situatia la Talas, oras din nord-vestul tarii.

Akilbek Japarov a fost luat ostatic dupa ce s-a apropiat de sutele de protestatari care se adunasera in principala piata a orasului.

Televiziunea, sub controlul protestatarilor

Protestatarii au intrat in sediul televiziunii si au oprit toate programele. Cateva ore mai tarziu, insa, reprezentantii opozitiei kirghize si militanti pentru drepturile omului au aparut la televiziunea publica KTR, ce si-a reluat emisia.

Revoltele din Biskek constituie punctul culminant al protestelor Opozitiei, ce acuza guvernul de incalcarea drepturilor omului si de gestionare economica deficitara. Intre 3.000 si 5.000 de protestatari au rasturnat masini si le-au dat foc in timp ce marsaluiau spre biroul presedintiei.

Rusia si-a sporit securitatea la baza sa aeriana din Kirgizstan

In urma evenimentelor din Kirgizstan, Rusia si-a sporit securitatea la baza sa aeriana din Kant,a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Vladimir Drik.

"Baza aeriana opereaza in ritm normal si pilotii efectueaza zborurile programate. In urma evenimentelor din Kirgizstan, comandamentul bazei a decis sporirea securitatii. Nu se pot lua concedii. Ofitierii si rudele lor sunt sfatuiti sa stea in interiorul bazei", a spus Drik.

OSCE indeamna la dialog pentru a pune capat revoltelor din Kirgizstan

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a cerut miercuri Guvernului si opozitiei din Kirgizstan sa poarte un dialog pentru a pune capat revoltelor.

"OSCE indeamna la calm si retinere a tuturor partilor si conteaza pentru Guvern si pe opozitie sa arate dorinta politica si intelepciunea de a rezolva impreuna diferendele, in interesul poporului din Kirgizstan", a anuntat ministrul kazah de Externe Kanat Saudabaiev intr-un comunicat.

Saudabaiev, a carui tara detine in prezent presedintia OSCE, si-a "exprimat ingrijorarea profunda privind tulburarile", intr-o discutie telefonica cu omologul sau kirghiz Kadirbek Sarbaiev, potrivit comunicatului.

"Sunt probleme profunde, pe termen lung, de ordin politic, economic si social care stau la baza tulburarilor, care trebuie abordate printr-un dialog politic amplu", a subliniat el. "Organizatia este dispusa pentru a facilita un astfel de dialog", a adaugat Saudabaiev.

Guvernul din Kirgizstan a decretat stare de urgenta la nivel national, dupa ciocnirile de miercuri dintre fortele de securitate si protestatari.

Kazahstanul, care detine in prezent presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, se invecineaza la sud cu Kirgizstanul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Kirgizstan revolte crime bataie, #Kirgizstan proteste Opozitie, #Kurmanbek Bakiev revolte, #Akilbek Japarov ostatic bataie , #stiri externe