Risc sporit de razboaie si atentate, chiar nucleare

Sambata, 01 Noiembrie 2008, ora 13:51
3049 citiri
Risc sporit de razboaie si atentate, chiar nucleare

Lumea se va confrunta cu un risc sporit de conflicte in urmatorii 20-30 de ani, in momentul in care are loc un transfer fara precedent de bogatie si putere intre Occident si Orient, afirma seful comunitatii americane de informatii, Michael McConnell, citat de AFP.

Michael McConnell prevede o cerere sporita pentru resursele amenintate de penurie precum hrana si benzina, o concurenta sporita in domeniul noilor tehnologii si proliferarea armelor de distrugere in masa.

"Ceea ce deduc de aici este un risc potential crescut de conflict", a rezumat McConnell in fata unui public de specialisti in informatii la Nashville, Tennessee. "Pana in 2025, probabilitatea unei conflict intre tari si a unor razboaie civile va fi mai mare", a adaugat el.

Conditiile vor fi favorabile, in aceasta perioada si unor "atentate teroriste de mare aploare, comise cu substante chimice, arme biologice si, poate, nucleare", a spus McConnell, care considera ca in 2025, lumea va fi multipolara, odata cu ascensiunea Chinei, Indiei si Braziliei.

"Transferul de bogatii mondiale si putere economica ce are loc in prezent intre Occident si Orient este fara precedent in istoria recenta", a subliniat el. Expansiunea teritoriala si rivalitatile militare sunt mai putin probabile, dar nu pot fi excluse, a adaugat el.

"Credem ca aceste schimbari radicale nu vor declansa o ruptura totala cu ordinea internationala actuala, dar urmatorii 20 de ani de tranzitie spre un nou sistem abunda in riscuri si provocari", a spus el.

Potrivit sefului comunitatii americane de informatii, pana in 2025, China va deveni fara indoiala prima economie a lumii. Aceasta tara va deveni o putere militara, importatorul cel mai mare de resurse naturale si primul poluator de pe planeta. "Impactul Chinei asupra planetei in urmatorii 20 de ani va fi mai mare decat al oricarei alte tari", a apreciat McConnell.

India va fi a doua sau a treia economie mondiala si ar putea deveni "unul dintre polii cei mai importanti ai acestei noi lumi", a continuat oficialul, apreciind ca si Rusia va face parte dintre noile puteri, dar numai daca isi dezvolta si diversifica economia si se integreaza in economia mondiala.

"Rivalitatile strategice se vor orienta fara indoiala spre comert, demografie, accesul la resurse naturale, investitii si inovare tehnologica. Va exista o lupta pentru suprematia tehnologica, esentiala pentru a domina lumea", a conchis expertul american.

Armele americane sunt deja în drum spre Ucraina. Rusia devine nervoasă
Armele americane sunt deja în drum spre Ucraina. Rusia devine nervoasă
Decizia de a aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina a fost luată, iar transferul de sprijin a început deja. După ce Camera Reprezentanților din SUA a aprobat o rezoluție privind...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#risc, #conflicte, #Michael McConnell, #arme, #distrugere, #razboi, #SUA , #stiri externe
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
Domnul respectiv vrea sa vorbeasca de AUTOATENTATE PENTRU APRELUA CONTROLUL STATELOR LUMII ASA CUM A FACUT CU PEARL HARBOR SI 11 SEPTEWMBRIE 2001