Robert Gates ramane sef la Pentagon

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 08:07
1827 citiri
Robert Gates ramane sef la Pentagon

Barack Obama a facut un nou pas spre definirea echipei sale pentru securitate nationala marti, iar surse apropiate dosarului afirma ca Robert Gates isi va pastra functia de secretar al apararii.

Generalul James Jones va deveni consilier pe probleme de securitate nationala, relateaza Reuters.

Potrivit site-ului Politico, Gates a fost de acord sa ramana in functia de secretar al apararii in viitoarea administratie democrata, iar generalul in retragere Jones va deveni principalul consilier pe probleme de securitate al lui Obama.

Citand oficiali democrati si republicani, Politico afirma ca cei doi vor fi nominalizati oficial la inceputul saptamanii viitoare, cand Obama isi va prezenta echipa insarcinata cu securitatea nationala, inclusiv viitorul secretar de stat, actuala senatoare de New York Hillary Clinton.

Contactati de Reuters, responsabili din echipa de tranzitie a presedintelui ales au refuzat sa comenteze informatii.

Si ABC si Fox au anuntat ca Gates va ramane sef al Pentagonului, varianta vehiculata de mai multe saptamana. Dar surse apropiate procesului de tranzitie au afirmat ca, potrivit informatiilor lor, nici Gates, nici Jones nu au ajuns la acorduri finale cu Obama si ca exista inca probleme nerezolvate, in special in cazul lui Gates.

O sursa din Partidul Democrat a spus ca presedintele ales intentioneaza sa ii ceara lui Gates sa ramana in functie si ca acesta va accepta, probabil.

Responsabilul a precizat, insa, ca actualul secretar al apararii discuta inca ce membrii ai echipei actuale va putea pastra si in noua administratie.

"Exista 85% sanse sa ramana", a spus o alta sursa apropiata echipei democrate, care a precizat ca Gates va mai conduce Pentagonul timp de aproximativ un an.

"Exista si probleme privind (membrii echipei actuale - n.red.) pe care ii poate pastra si privind cine ii va fi adjunct. Multi democrati vor sa ocupe pozitii importante in Pentagon si nu vor sa fie lasati la o parte", potrivit aceleiasi surse.

Fost director CIA, Gates era presedinte al universitatii A&M din Texas cand George W. Bush i-a cerut sa preia conducerea Departamentului Apararii. In varsta de 65 de ani, Gates este considerat de analisti ultima voce credibila din administratia Bush.

Alegerea lui Robert Gates, apreciat atat in tabara republicana, cat si in cea democrata, i-ar permite lui Obama sa isi onoreze promisiunea de a numi cel putin un republican in administratie, potrivit AFP.

"Aceasta nominalizare are avantaje mari pentru Obama, care isi poate respecta promisiunea de a retrage trupele din Irak cu ajutorul unuia dintre arhitectii strategiei de a trimite intariri in Irak, unul dintre succesele administratiei Bush", comenta marti Politico.

Pe de alta parte, o alta sursa, apropiata generalului Jones, citata de Reuters, a negat ca ar exista un acord intre Obama si fostul comandant al fortelor americane si NATO in Europa.

"Au existat, cu siguranta, discutii, dar nu a fost luata nicio decizie oficiala. Au loc in continuare discutii si analize de ambele parti", potrivit sursei. Jones a fost un critic vehement al modului in care a gestionat administratia Bush razboiul din Irak.

Surse democrate, citate de site-ul Politico, se asteapta ca James Steinberg, fost consilier adjunct pe probleme de securitate nationala in administratia Clinton, sa fie numit secretar de stat adjunct.

La randul sau, Susan Rice, consilier al lui Obama pe probleme de politica externa in timpul campaniei, va deveni, probabil, ambasador al Statelor Unite la ONU, iar amiralul in retragere Dennis Blair va fi desemnat director al comunitatii de informatii, relateaza Politico.

Luni si marti, Obama a facut o serie de nominalizari pentru echipa sa economica, inclusiv pentru functia de secretar al Trezoreriei (Timothy Geithner) si de director al Consiliului National pentru Economie (Lawrence Summers).

Citește și:
Primele concluzii în legătură cu balonul de spionaj chinezesc și momentul în care a fost doborât de SUA. China şi-a exprimat „puternic nemulţumirea şi protestul”
Primele concluzii în legătură cu balonul de spionaj chinezesc și momentul în care a fost doborât de SUA. China şi-a exprimat „puternic nemulţumirea şi protestul”
China şi-a exprimat "puternic nemulţumirea şi protestul” faţă de doborârea balonului "spion" de către SUA, spunând că Washingtonul „a reacţionat excesiv” şi a „încălcat grav...
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...