Rogozin: NATO are mai multa nevoie de Rusia decat de Ucraina si Georgia

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 13:17
793 citiri
Rogozin: NATO are mai multa nevoie de Rusia decat de Ucraina si Georgia

NATO are mai multa nevoie de o cooperare cu Rusia decat de o aderare a fostelor republici sovietice Georgia si Ucraina, a afirmat Dmitri Rogozin, ambasadorul Moscovei la Alianta Nord-Atlantica.

Oficialul rus considera ca cele doua tabere pot rezolva o serie de probleme comune, daca vor initia o colaborare solida, informeaza AFP.

"Ei cred ca Ucraina si Georgia mai pot astepta, dar trebuie sa rezolvam acum problemele cu Rusia. Avem de-a face cu oameni rezonabili si pragmatici", a declarat Rogozin.

"Nu pot, evident, sa arate ca au cedat sub presiunea Moscovei, vor face declaratii bune, vor face promisiuni Ucrainei si Georgiei. Nu vor exista insa decizii radicale", a adaugat ambasadorul.

Oficialul rus a precizat ca o cooperare in cadrul Consiliului Rusia-NATO, blocata in urma conflictului ruso-georgian, ar putea fi reluata "pana la sfarsitul anului".

Potrivit lui Rogozin, institutia ar putea actiona "intr-un mod mai eficient pentru a rezolva problemele comune", cum ar fi lupta impotriva piratilor somalezi sau tranzitul de alimente si echipamente in Afganistan.

NATO a hotarat marti, intr-o reuniune la Bruxelles a ministrilor de externe, sa deblocheze "conditional" si "progresiv" relatiile sale cu Rusia si sa se apropie de Georgia si Ucraina, in pofida opozitiei Moscovei.

In timp ce Statele Unite sunt singurele care sustin acoradarea MAP pentru Georgia si Ucraina, majoritatea statelor, printe care fondatorii aliantei, se opun acestui acord.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#NATO, #Rusia, #Rogozin, #Ucraina , #stiri externe