Business Focus: Quarterly Report - transmisie online
Romania ar putea fi una dintre tarile care ar urma sa depoziteze deseurile nucleare provenite de la centralele din toate tarile Uniunii Europene.
Proiectul urmeaza sa primeasca unda verde in acest an din partea Comisiei Europene iar celelalte tari avute in vedere sunt Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria, scrie Times.
Ewoud Verhoef, directorul adjunct al Covra, agentia olandeza care raspunde de depozitarea deseurilor nucleare, a declarat ca " programul nuclear din Olanda este redus iar costurile ar fi mult prea ridicate pentru noi. Olanda are un singur reactor nuclear, de aceea am fi foarte interesati sa gasim o solutie comuna cu alte tari europene".
Constructia de asemenea depozite subterane, care sa ofere siguranta pe termen lung, este estimata de oficialii olandezi la circa 2 miliarde de euro, iar Slovacia, Lituania si Slovenia se confrunta cu probleme similare, fiecare dintre aceste tari avand un singur reactor nuclear. In schimb, Bulgaria si Romania au doua, iar Slovenia il imparte cu Croatia. Toate aceste tari ar fi interesate de impartirea costurilor intre ele prin construirea unor depozite comune.
Negocierile la nivel european continua, o noua reuniune pe aceasta tema urmand sa aiba loc in luna mai.
Neil Chapman, reprezentant al ARIUS (Association of Regional and International Storage), organizatie cu sediul in Elvetia, a declarat ca niciunul dintre statele implicate nu si-a exprimat public acordul cu privire la gazduirea pe teritoriul ei a unor astfel de depozite de deseuri radioactive, chiar daca este cunoscut faptul ca vor fi puse la dispozitie sume considerabile.
"Probabil ca, la un moment dat una dintre tari va accepta. Mai intai insa trebuie sa punem la punct procedurile si abia pe urma sa cautam voluntari, a declarat Ewoud Verhoef.