Romania pledeaza la CIJ cauza Serbiei in cazul Kosovo

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 15:23
2021 citiri
Romania pledeaza la CIJ cauza Serbiei in cazul Kosovo

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu si directorul general pentru afaceri juridice Cosmin Dinescu au pledat, joi, in fata Curtii Internationale de Justitie, in cazul Kosovo. Romania sprijina pozitia Serbiei in acest dosar de drept international.

Cei doi diplomati romani au luat cuvantul in cadrul procedurii pentru adoptarea Avizului consultativ privind "Conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a institutiilor provizorii de autoguvernare din Kosovo", se arata intr-un comunicat al MAE remis Ziare.com.

Pledoariile echipei romane au avut loc in Marea Sala a Justitiei a Palatului Pacii din Haga si au durat in total 45 de minute.

In prima pledoarie a partii romane, in interventia introductiva, Bogdan Aurescu a reamintit ca, pentru Romania, principiile dreptului international reprezinta esenta politicii externe a statului roman.

Pe fond, Bogdan Aurescu a abordat mai intai chestiunea oportunitatii juridice a Avizului Consultativ, combatand, cu argumente bazate pe jurisprudenta CIJ, unele sustineri enuntate deja in cadrul procedurilor privind o asa-zisa absenta a efectelor juridice ale Avizului asupra statutului Kosovo sau imposibilitatea ca Adunarea Generala ONU sa derive consecinte din Aviz.

De asemenea, Aurescu a argumentat necesitatea ca instanta de la Haga sa nu se limiteze la a raspunde strict, limitativ, intrebarii puse de Adunarea Generala (daca declaratia de independenta a institutiilor provizorii de administrare autonoma din Kosovo este conforma cu dreptul international), problema juridica reala pe care Curtea trebuie sa o solutioneze referindu-se, in viziunea Romaniei, la a evalua daca dreptul international interzice sau nu crearea unui stat nou prin secesiune unilaterala, in circumstantele cazului examinat.

De asemenea, Bogdan Aurescu a sustinut in pledoaria sa ca acceptarea ideii - sustinuta de unii participanti la pledoarii - ca secesiunea unilaterala ar fi permisa de dreptul international, ca integritatea teritoriala s-ar aplica numai intre state, iar actorii non-statali nu ar fi obligati sa o respecte ar implica faptul ca orice portiune de teritoriu a oricarui stat si-ar putea proclama independenta.

"Aceasta ar duce la consecinte extrem de severe pentru ordinea juridica internationala. Ar insemna ca orice provincie, district, judet sau chiar cel mai mic catun din orice margine a oricarui stat ar avea permisiunea dreptului international sa isi declare independenta si sa obtina secesiunea. (...) Aceasta concluzie nu poate fi acceptata. Interdictia secesiunii unilaterale este unul dintre (...) elementele integritatii teritoriale", a sustinut Bogdan Aurescu in fata judecatorilor.

Delegatia Romaniei a argumentat, astfel, ca principiile integritatii teritoriale si suveranitatii reprezinta pilonii fundamentali ai dreptului international, de la care nu se poate deroga.

In plus, Bogdan Aurescu a aratat ca declararea independentei Kosovo incalca rezolutiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, care impun ca statutul final al Kosovo sa se bazeze pe un proces politic fundamentat pe negocierile si acordul celor doua parti implicate.

"Consiliul de Securitate nu putea in niciun caz sa impuna unui stat sa accepte secesiunea unei portiuni din teritoriul sau in absenta unui acord intre partile interesate...", a subliniat reprezentantul Romaniei.

Cosmin Dinescu a continuat pledoaria Romaniei, demonstrand ca, in afara contextului rezultat din derularea procesului de decolonizare (din anii '60-'70), dreptul popoarelor la autodeterminare se poate aplica in cadrul statelor existente doar in dimensiunea sa interna (participarea la dezvoltarea vietii politice, economice, sociale, culturale in cadrul unui stat existent), fara a afecta integritatea teritoriala a acestora.

Asa numita "secesiune-remediu", adica existenta unei exceptii de la aceasta regula - respectiv in cazul in care locuitorii unor parti a statelor existente sunt supusi unor incalcari grave ale drepturilor omului, este o institutie controversata si contestata in dreptul international.

Oricum, situatia provinciei Kosovo la "data critica" - respectiv 17 februarie 2008, data proclamarii unilaterale a independentei - nu era de o astfel de natura incat sa justifice "secesiunea-remediu". In final, Cosmin Dinescu a prezentat concluziile rezultand din pledoariile scrise si orale ale Romaniei, care conduc la constatarea ca, in viziunea Romaniei, declaratia de independenta a Kosovo nu este conforma cu dreptul international.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Romania Serbia Kosovo, #Romania sprijina Serbia, #Romania Kosovo CIJ , #stiri externe