Romania va cere subventionarea tutunului pana in 2013

Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 22:36
4233 citiri
Romania va cere subventionarea tutunului pana in 2013

Opt mari producatori de tutun din Uniunea Europeana, printre care si Romania, vor solicita comisarului european pentru agricultura sa prelungeasca pana in 2013 acordarea de subventii pentru producatorii de tutun la nivelul actual, a spus marti ministrul italian al Agriculturii.

Subventiile pentru tutun din UE urmeaza sa fie aproape eliminate in 2010.

"Opt mari tari sunt mai convinse ca niciodata de nevoia de a prelungi actuala schema de sprijin pentru sector pana in 2013", a declarat ministrul italian al Agriculturii, Luca Zaia, citat de Reuters.

Declaratia a venit dupa o intalnire a ministrului italian cu omologii din Bulgaria, Grecia, Franta, Polonia, Romania, Spania si Ungaria.

Italia este cel mai mare producator de tutun din UE, cu o pondere de 37% din tutunul livrat procesatorilor in 2007, a precizat comunicatul ministrului.

Disparitia subventiilor va afecta sectorul, in care lucreaza mii de oameni, si va submina dezvoltarea zonelor rurale, se mai arata in comunicat.

Ca solutie, tarile producatoare de tutun vor propune comisarului european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, o reducere partiala a subventiilor pentru sector pana in 2013.

"Aceasta solutie ne va permite sa evitam consecintele severe, mai ales acolo unde tesutul socio-economic este sub presiune, prin acordarea de ajutor indiferent de productie", se mai spune in comunicat.

Uniunea Europeana cheltuieste pentru a subventiona cultivarea tutunului aproximativ 321 milioane euro pe an, suma care reprezinta doar o mica parte din bugetul anual pentru agricultura al UE, de 44 miliarde euro.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#Romania, #subventie, #tutun, #UE, #2013 , #stiri externe