Romania va sustine Muntenegru la summit-ul NATO de la Bucuresti

Marti, 26 Februarie 2008, ora 15:50
918 citiri
Romania va sustine Muntenegru la summit-ul NATO de la Bucuresti

Ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, a declarat marti la Podgorita ca Romania va sustine la summitul NATO de la Bucuresti ca Muntenegru sa treaca la etapa de dialog intensificat in relatia cu Alianta, depasind astfel faza Parteneriatului pentru Pace, si a oferit gazdelor sale expertiza romaneasca pentru integrarea europeana si euroatlantica, anunta Newsin.

Ministrul roman de externe a salutat intentia Muntenegrului de a finaliza, in martie, planul national de integrare europeana, pe care il considera un pas foarte important.

Mai mult, Cioroianu a anuntat la Podgorita ca Romania a lansat procedurile interne pentru a ratifica Acordul de Stabilizare si Asociere dintre Muntenegru si UE.

In plus, Romania sprijina implicarea Muntenegrului in structuri regionale precum CEFTA, SECI si SEECP, a adaugat Adrian Cioroianu dupa o intrevedere cu omologul sau Milan Rocen (foto).

Milan Rocen si-a exprimat convingerea ca aceasta vizita, prima a unui ministru roman de externe in capitala Muntenegrului de la declararea independentei acestei tari, in 2006, va fi un imbold pentru cooperarea bilaterala si a anuntat ca este asteptata o vizita a presedintelui Traian Basescu in Muntenegru.

In ceea ce priveste summitul NATO de la Bucuresti, Milan Rocen a subliniat faptul ca aceasta este prima reuniune la nivel inalt la care participa tara sa, dupa ce a semnat acordul de Parteneriat pentru Pace (Partnership for Peace) cu NATO. "Speram ca la summitul de la Bucuresti sa trecem la etapa de dialog intensificat si avem speranta ca sustinerea nu va veni numai din partea Romaniei, ci si din partea altor tari", a declarat Rocen.

Muntenegru are speranta ca vecinii sai - Albania, Macedonia si Croatia - vor deveni la Bucuresti membri NATO. Alianta Nord-Atlantica "nu ar gresi cu nimic daca si Muntenegru ar fi invitat, chiar la summit, sa devina membru deplin", a spus, in gluma, seful diplomatiei muntenegrene.

In privinta Kosovo, Milan Rocen a fost ferm. "Nu avem o pozitie care sa se schimbe de la o zi la alta. De la inceput am sustinut o solutie negociata intre Belgrad si Pristina", a declarat ministrul muntenegrean. Milan Rocen a aratat ca Muntenegru este "o oaza de convietuire multinationala pasnica", fiind chiar un model de convietuire multinationala. "Ne-am proclamat independenta in mod democratic, prin referendum, si urmarim consecvent stabilitatea noastra interna", a adaugat Rocen, care a mai spus ca Muntenegru nu se va grabi cu decizia in legatura cu Kosovo, dar o va lua in acord cu obiectivele strategice privind UE si NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#Muntenegru, #NATO, #Cioroianu , #stiri externe