Rusia, o tara a frustrarilor si dezamagirilor

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 16:24
2317 citiri
Rusia, o tara a frustrarilor si dezamagirilor
Foto: Gazeta

Cata vreme propaganda oficiala rusa va continua sa se agate de trecutul comunist si sa le impuna tarilor vecine atitudinea proprie fata de anumite evenimente sau persoane, aceasta tara nu va reusi sa schimbe relatiile cu alte tari.

Puterea rusa vrea sa adopte o lege conform careia ar putea fi urmariti penal cetateni ai tuturor statelor care au aparut dupa destramarea Uniunii Sovietice, noteaza cotidianul rus Gazeta.

Vor fi declarate vinovate persoanele care se ocupa cu "reabilitarea fascismului, a criminalilor de razboi sau acolitilor lor".

In acelasi timp, Letonia formuleaza pretentii la adresa mostenitorilor rusi ai URSS, declarand ca prejudiciile pe care regimul comunist le-a cauzat Letoniei in perioada 1950-1990 se ridica la 185 de miliarde de dolari.

In logica propagandei ruse, Moscova ar trebui sa declare intreg statul leton "vinovat de contestarea marei victorii a poporului sovietic", comenteaza Gazeta.

Al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat in urma cu 64 de ani si intre timp, URSS s-a destramat, iar impreuna cu ea si-a incetat existenta si "legendarul popor sovietic".

Stiinta istoriei a facut un pas mare, in ultimele decenii, pe calea revizuirii intr-o lumina noua a evenimentelor din acei ani. Totusi, an de an, autoritatile ruse lupta cu acelasi elan pentru "istoria noastra", pentru istoria unei tari care nu mai exista demult.

Rusia traieste in trecut

Cotidianul citat scrie ca Rusia traieste in trecut, "printre pietre funerare", in timp ce China se deschide lumii: invata limbi straine, paseste cu indrazneala spre viitor; America poarta cu fermitate stindardul suprematiei tehnice; Europa isi extinde influenta.

Moscova incearca insa sa le demonstreze vecinilor occidentali, sub sunetul trasarii de noi gazoducte spre centrele industriale ale lumii, "complexul socului psihologic" cauzat de destramarea, in urma cu doua decenii, a superputerii comuniste.

Atat timp cat puterea rusa nu va constientiza ca "marea victorie" asupra fascismului a ramas in trecut si ca nu trebuie sa te agati de comunism, ci sa privesti spre viitor, Rusia va ramane o tara a frustrarilor pentru ca "nu este inteleasa" si a dezamagirilor cauzate de faptul ca "pasii de deschidere initiati de Moscova nu sunt, chipurile, apreciati", conchide ziarul Gazeta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia frutrata, #tara frustrarilor dezamagirilor, #Rusia trecut , #stiri externe