Rusia propune SUA un scut antiracheta care sa includa si Europa

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 21:40
1970 citiri
Rusia propune SUA un scut antiracheta care sa includa si Europa

Rusia a propus Statelor Unite ale Americii un scut antiracheta tripartit, care sa includa si Europa, pe langa SUA si Rusia.

Aceasta propunere ofera o solutie care sa inlocuiasca actualul proiect american unilateral, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat saptamanalului german Der Spiegel care va fi publicat luni.

"Un proiect tripartit Rusia - Europa - SUA am propus inca de acum un an si jumatate. Acesta prevede existenta de radare pe teritoriul Rusiei si al Azerbaidjan-ului.

In acest fel s-ar putea crea o retea de radare care sa permita prevenirea oricaror amenintari", a explicat Lavrov.

Seful diplomatiei ruse a pledat pentru inceperea de negocieri intre cele trei parti, sustinand ca propunerea Rusiei este o alternativa la "planurile concepute unilateral de SUA".

SUA negociaza cu Polonia si Republica Ceha instalarea pe teritoriul lor a zece interceptoare de rachete si a unui sistem radar, ceea ce a nemultumit profund Rusia, care a protestat in repetate randuri.

Dupa venirea la Casa Alba a lui Barack Obama, pozitia SUA a devenit mai flexibila, Washingtonul trimitand Moscovei semnale ca este dispus sa-si revizuiasca proiectul de aparare antiracheta.

"Cu conditia ca Rusia sa se alature eforturilor SUA de eliminare a amenintarilor dinspre Coreea de Nord si Iran", potrivit subsecretarului de stat american William Burns.

Mai exact, SUA sunt gata sa revizuiasca ritmul de implementare a proiectului de scut antiracheta in Europa, daca Rusia va fi de acord sa isi foloseasca influenta asupra Iranului pentru a-l convinge sa renunte la arme nucleare.

Inclusiv secretarul de stat american Hillary Clinton a spus ca decizia finala privitoare la desfasurarea scutului antiracheta in estul si centrul Europei va depinde de determinarea Iranului de a renunta la ambitiile sale nucleare.

Kremlinul a presat Washingtonul sa renunte la proiectul scutului antiracheta din Europa, in schimbul ajutorului rus pentru operatiunile din Afganistan, in conditiile in care acest front reprezinta o prioritate pentru noul presedinte Barack Obama.

Cele doua puteri au discutat in trecut un acord de compromis care ar acorda Rusiei un rol in scutul antiracheta, dar negocierile nu au adus rezultate concrete.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#scut antiracheta tripartid, #propunere Rusia SUA, #Serghei Lavrov , #stiri externe
Comentarii