Ziare.com

Rusia si Romania se indreapta catre o "casatorie din interes"

Joi, 26 Februarie 2009, ora 23:00

   

Rusia si Romania se indreapta catre o "casatorie din interes"
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu merge vineri la Moscova cu ambitia de a recalibra de pe baze pragmatice o relatie bilaterala cu un parcurs dificil in ultimele doua decenii, din cauza blocajelor politice si a dezechilibrelor economice.

Exporturile Rusiei in Romania se ridica la circa doua miliarde de euro, pe cand cele ale Romaniei in Rusia se situeaza la nivelul a circa 100 de milioane de euro, informeaza NewsIn.

"Ar fi foarte bine sa echilibram aceasta situatie. Constientizand problemele economice pe care le are Romania, cred ca o relatie pragmatica cu Rusia ar fi foarte benefica", este de parere ministrul de Externe Cristian Diaconescu.

Pragmatismul inseamna, din punctul de vedere al sefului diplomatiei, o relatie comerciala ce poate fi valorificata daca este asigurat un cadru normal al relatiei bilaterale, in care factorul politic sa nu constituie un element de blocaj al relatiei economice.

In 2008 s-au implinit 130 de ani de cand Rusia si Romania au stabilit relatii diplomatice, insa legaturile romano-ruse s-au complicat din 1990 incoace pe fondul unor probleme precum semnarea Tratatului politic de baza, tezaurul romanesc trimis de Romania in Rusia tarista in 1917 si niciodata recuperat, implicarea Romaniei in solutionarea conflictului moldo-transnistrean, aderarea Romaniei la NATO sau contractele dezavantajoase pentru Romania semnate cu Gazprom.

Iliescu a semnat in 1991 un tratat cu URSS pe care alte tari estice l-au respins

La 5 aprilie 1991, presedintele Romaniei de atunci, Ion Iliescu, semna la Moscova Tratatul de colaborare, buna vecinatate si prietenie cu URSS, in chiar lunile premergatoare desfiintarii Pactului de la Varsovia, organizatia militara a URSS.

Romania a semnat atunci un tratat pe care alte state, foste republici comuniste (fosti sateliti) ca Ungaria, Polonia, Cehoslovacia si Bulgaria, au refuzat sa-l semneze. Articolul patru al Tratatului prevedea ca Romania si URSS nu vor adera la aliante ce vor fi indreptate una impotriva alteia.

Atunci, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, era singurul lider din fostul lagar socialist care s-a aratat interesat de restructurarea si mentinerea Tratatului de la Varsovia. Tratatul semnat cu Moscova nu a fost insa ratificat de Legislativul roman, intrucat, la cateva luni, URSS se desfiinta.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, in decembrie 1991, relatiile dintre Romania si Rusia au fost tensionate pe fondul situatiei din Republica Moldova, dupa venirea la conducere, la Chisinau, a reprezentantilor Frontului Popular, care, pe fondul valului de renastere nationala generat de perestroika, cereau reunificarea cu Romania.

In 1992, Romania acuza Rusia ca Armata a 14-a, stationata in Republica Moldova inca din perioada sovietica, a sustinut autoritatile de la Tiraspol in perioada conflictului armat din martie-iulie 1992 impotriva Republicii Moldova. Pe de alta parte, unii lideri rusi din acea perioada au acuzat Romania de sustinerea Republicii Moldova in razboiul dus impotriva Transnistriei, regiune din estul Republicii Moldova care si-a autoproclamat independenta in septembrie 1990.

In 1992, Romania a participat, timp de cateva luni, in cadrul mecanismului cvadripartit de negocieri pentru solutionarea conflictului moldo-transnistrean. Dupa semnarea Acordului de incetare a focului, in iulie 1992, la Moscova, mecanismul cvadripartit a fost desfiintat. La negocierile ulterioare Romania nu a mai participat, fiind exclusa din formatul de negocieri.

Negocieri pentru semnarea Tratatului politic de baza

In 1992, Romania si Rusia au inceput negocierile pentru semnarea unui Tratat politic de baza. Negocierile au durat peste 11 ani. Opozitia si opinia publica din Romania cereau ca in textul Tratatului sa fie incluse chestiunea tezaurului Romaniei trimis in Rusia, in perioada Primului Razboi Mondial, in 1917, sub regele Ferdinand si care a fost confiscat ulterior de puterea sovietica, precum si condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov din august 1939 si modificarea articolului privind neaderarea la aliante care pot fi indreptate impotriva uneia dintre parti, ceea ce Moscova refuza categoric.

In 1996, Iliescu a acceptat semnarea Tratatului, insa, in aprilie 1996, ministrul de Externe rus, Evgheni Primakov, a fost anuntat cu zi inainte de semnarea textului Tratatului ca Romania nu este pregatita sa parafeze documentul.

Relatiile dintre Romania si Rusia s-au normalizat abia in 2003, cand presedintele Ion Iliescu a mers la Moscova pentru a semna un nou Tratat politic de baza cu Rusia, la cateva luni dupa ce Romania a fost invitata sa adere la NATO.

In textul Tratatului nu au fost incluse problema tezaurului romanesc si dezavuarea Pactului Ribbentrop-Molotov, acestea facand obiectul unei declaratii politice comune. In urma semnarii Tratatului politic de baza dintre Rusia si Romania, cele doua parti au convenit infiintarea, in toamna anului 2003, unei comisii mixte alcatuite din experti pentru clarificarea, in baza documentelor, a situatiei valorilor, bunurilor si documentelor romanesti depozitate in Rusia. Ulterior, lucrarile comisiei nu s-au mai desfasurat.

Marea Neagra - "un lac rusesc"

Dupa preluarea mandatului prezidential, Traian Basescu facea referire la relansarea relatiilor cu Estul. Astfel, Traian Basescu declara ca Romania are obligatia sa se uite si dincolo de frontiera ei de est, pentru ca, spunea presedintele, "avem interese majore in zona, in primul rand interese de securitate nationala", prioritatile fiind sprijinirea solutionarii "conflictelor inghetate" din regiune.

Presedintele roman s-a intalnit, in ianuarie 2005, cu presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, si cu presedintele moldovean, Vladimir Voronin, iar in februarie 2005 a avut loc o vizita de lucru in Federatia Rusa. La putin timp de la acea vizita, Traian Basescu declara, in septembrie 2005, ca "de-a lungul istoriei, Marea Neagra a fost considerata mai mult sau mai putin un lac rusesc".

Pe de alta parte, Rusia a criticat, in ultimii ani, amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei, dupa cum, in repetate randuri, partea romana a criticat decizia Rusiei de a-si mentine prezenta militara in Transnistria, afirmand ca prezenta militara rusa ar putea consolida pozitiile autoritatilor nerecunoscute de la Tiraspol.

Timp de 17 ani, niciun sef de stat rus nu a vizitat Romania. Prima vizita a unui presedinte rus in Romania a avut loc in aprilie 2008, cand Vladmir Putin a venit la Bucuresti pentru a participa la summitul Consiliului NATO-Rusia, un forum de consultare si cooperare la lucrarile caruia Putin nu mai participase de la constituirea sa, in 2002.

Contracte energetice controversate

Traian Basescu a criticat, in mai mult randuri, de cand a preluat mandatul de presedinte, faptul ca Rusia incearca sa conditioneze politic livrarile de gaz catre Europa. Totodata, Romania este unul dintre statele care plateste unul dintre cele mai mari preturi la gazele naturale din Europa, fapt interpretat ca un rezultat al diferendelor in aceasta problema dintre Bucuresti si Moscova. De asemenea, autoritatile romane au sustinut ca doresc sa discute cu Moscova problema gazelor, dar ca acest lucru depinde de partea rusa.

Romania nu are un contract direct cu Gazprom pentru importul de gaze de aproape zece ani, cand, in urma unui scandal, relatiile intre cele doua parti au fost rupte.

In anul 1999 Romania a incheiat cu firma Regal Petroleum, controlata de controversatul om de afaceri Frank Timis, un contract, aceasta din urma sustinand ca zacamintele de gaze pe care le exploateaza in Ucraina, din care extrage cantitati insemnate de gaze, ii permit sa si exporte.

Gazprom, societate cu care Romania avea la acea data un contract de livrare directa de gaze, a notificat urgent Romania sa intrerupa acest contract, intrucat gazele pe care Regal Petroleum pretindea ca le extrage din Ucraina si le exporta Romaniei, ar fi fost de fapt furate de la Gazprom.

"Atunci Romania a platit dublu. A platit 76 de milioane de dolari firmei Regal Petroleum, care pretindea ca gazele sunt din productia proprie, si 76 de milioane de dolari catre Gazprom, care sustinea ca gazele exportate de Regal catre Romania sunt furate de la compania rusa", a declarat, pentru NewsIn, fostul secretar de stat in Ministerul Industriilor Iulian Iancu.

De atunci relatiile Romaniei cu Gazprom nu au mai putut fi refacute. Fost demnitar in cadrul Cabinetului Nastase, Iulian Iancu, care a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Industriei, declara la inceputul anului ca timp de doi ani partidul din care face parte (PSD) a incercat sa reia relatiile cu Gazprom.

"Gazprom s-a aratat interesata de o colaborare pana in momentul in care OMV a fost declarata castigatoare in cursa pentru preluarea Petrom. De atunci si-a pierdut interesul", spune Iancu.

Rusia furnizeaza gaz natural Romaniei inca din 1979. Romania consuma anual circa 18 miliarde de metri cubi, din care aproximativ doua treimi provin din productia interna, prin Romgaz si Petrom, si aproape o treime reprezinta importurile din Rusia. Astfel, Gazprom este singura sursa de import a Romaniei prin care este asigurat aproximativ 35% din necesarul de consum intern.

In Romania, Gazprom livreaza gaze naturale catre companiile romanesti printr-un tert - Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG (WIEE), in care Gazprom si Wintershall detin cate 50% din actiuni din 1993. In 22 noiembrie 2005, WIEE a prelungit contractul de import al gazelor naturale cu Gazprom - Gazprom Export, compania de transport al gazelor naturale a Gazprom - pana in 2030. Companiile Distrigaz Nord, Distrigaz Sud si Romgaz au incheiat, in 2006, contracte cu WIEE pana in 2011, 2012 si respectiv, 2012.

De asemenea, compania Conef Energy va cumpara de la producatorul rus Gazprom o cantitate de pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, in baza unui contract semnat la inceputul lunii aprilie 2007, valabil in perioada 2010-2030. Conef Energy este o subsidiara a Conef, parte a grupului Marco Investment and Industries, care controleaza producatorul de aluminiu Alro Slatina, precum si firmele Alprom Slatina si Alum Tulcea.

O alta companie intermediara este Imex Oil Limited. Contractele de gaze naturale semnate cu Imex Oil Limited sunt cu livrare la granita Romaniei, iar cele semnate cu Conef, direct la sursa. Romgaz cumpara gaze prin WIEE si Imex. Contractul cu Imex expira insa in acest an.

Dupa extinderea din 2004, dependenta UE de gazul rusesc a crescut semnificativ. Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, si-a declarat deschis sprijinul pentru proiectele care vizeaza diversificarea rutelor de transport al hidrocarburilor spre statele Uniunii Europeane, ocolind Rusia. Astfel, Romania participa la trei mari proiecte energetice europene: Nabucco, Constanta-Trieste si cablul submarin de transport al energiei electrice intre Romania si Turcia.

Criza ruso-ucraineana a gazelor incinge telefoanele intre Bucuresti si Moscova

Intr-o discutie cu presa straina, la 8 ianuarie, in plin conflict cu Ucraina pe tema gazelor, premierul rus Vladimir Putin a divulgat ca, intr-o discutie telefonica purtata cu presedintele Traian Basescu a fost ridicata problema intermediarilor pentru achizitionarea gazului.

De asemenea, Putin a mai spus ca nu este impotriva ca Romania sa participe la proiectul South Stream, considerat concurent al proiectulului Nabucco, sustinut de UE si de SUA. Modul in care Putin a transmis aceste mesaje - intr-o conferinta de presa - si tonul folosit - vadit sarcastic - i-a facut insa pe unii comentatori sa-si puna intrebari in legatura cu seriozitatea acestor propuneri.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la sfarsitul lunii ianuarie, la TVR1, ca in timpul crizei gazelor dintre Ucraina si Rusia a avut doua discutii telefonice cu premierul rus, Vladimir Putin, dar si una cu omologul sau de la Moscova, Dmitri Medvedev, in cursul carora a discutat despre posibilitatea ca Romania sa cumpere gaz rusesc direct de la Gazprom, eliminand intermediarii.

Presedintele a mai spus ca in convorbirile cu partea rusa a mentionat si problemele pe care le intampina petrochimia romaneasca din cauza pretului mult mai mic la gaze de care se bucura Ucraina, sugerand ca industria romaneasca trebuia sa faca fata unei concurente neloaiale, ceea ce o facea lipsita de competitivitate pe piata internationala.

Rusia - interesata de companiile din sectorul energetic

Daca relatiile politice dintre Romania si Rusia, la sfarsitul anilor '90, erau reci, in sfera comercial-economica, insa, s-au inregistrat noi tendinte. Companiile rusesti s-au aratat tot mai interesate de participarea la privatizarea intreprinderilor romanesti, mai ales din sectorul energetic.

In 1998, compania petroliera Lukoil din Rusia a cumparat una dintre cele mai vechi rafinarii din Romania, Petrotel din Ploiesti. De asemenea, Gazprom si-a depus oferte la privatizarea Petrom si la distributorul de gaze Distrigaz Sud, insa n-a castigat in nicio parte.

Igor Sidorov, consilierul economic al Ambasadei Rusei in Romania, declara, in 2006, ca Inter RAO EES intentioneaza sa participe la licitatiile pentru privatizarea societatilor din domeniul energetic, precum si la privatizarea unor centrale termoelectrice.

In noiembrie 2007, intr-un comunicat al firmei Lowe Public Relations, transmis din partea Ministerului rus al Tehnologiei Informatice si Comunicatiilor se specifica ca Gazprom este interesat de achizitionarea pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, atunci cand compania va fi scoasa la privatizare.

Proiectul construirii unui depozit subteran de inmagazinare a gazelor naturale la Margineni a fost lansat inca din 2001, la inceputul mandatului PSD la guvernare. Discutiile au fost apoi amanate pentru aproape sase ani, fiind reluate in 2007, cand Romgaz anunta ca intentioneaza sa construiasca un depozit la Roman-Margineni, in judetul Neamt, in parteneriat cu Gazprom sau Rompetrol.

La randul sau, Gazprom s-a aratat interesata de extinderea tranzitului gazelor rusesti si de contructia impreuna cu Romgaz a unui depozit subteran la Roman-Margineni (judetul Neamt), care va avea o capacitate de 600 milioane de metri cubi, urmand sa fie extinsa pana la doua miliarde de metri cubi.

Firma ruseasca RAO EES este interesata de privatizarea distribuitorilor de energie electrica, dar urmareste si posibilitatea achizitionarii de actiuni la Hidroelectrica, Termoelectrica, iar Gazprom la Romgaz sau Transgaz in momentul in care acestea vor fi scoase pe bursa.

Citeste mai multe despre Romania Rusia sector energetic gazprom interese
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5025 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

MULT RAU NE-AU FACUT RUSII.

..

 

Susi intodeauna neau facut rau ,de credeti ca sint acum copi cuminti .

aicea jos va adaug un link si incercati sa il citit va asigur ca veti ajunge la aceiasi parere .


http://www.worldwar2.ro/operatii/?article=8

ADEVARAT

...SI RAMAN IN CONTINUARE PRINCIPALUL PERICOL PENTRU TARA NOASTRA

Casatorie ?!

Doamne apara si pazeste ! Puschea pe limba !

E un moment propice PUTIN dă semne de oboseală CRIZA l-a pus fată-n fată cu OPOZIŢIA FINANŢISTILOR LIBERALI ,cu comunistii nostalgici ,cu nationalistii

Toti tipă "Vrem o alta Rusie!".
Militarii generali si colonei proaspăt restructurati de Putin si de ministrul apărării i-au indreptat pe acestia direct in tabăra liberală care se coagulează in jurul presedintelui Medvedev , fesebistii lui Putin analizind miscările populare de protest sint pe cale de a schimba conducera in Rusia...

 

Ziare.com !

"cu ambitia de a...recalibra"(rindul 2) - ma faceti sa ...rid si sa pling!
Ce sa mai "recalbrezi" cind Rusia cu ajutorul TRADATORILOR COMUNISTI ne-au Scuzati! largit calibrul ca nu mai putem zice nici "pis"(mai bine zis nu mai putem face nici "fis").
Asa ca numai o VACA poate avea incredere in rusi!!!
Suntem cetatenii unei Tari Muribunde, Distruse,Demolate,Darimate, datorita Caracterului Ultra Mizerabil Tradator si Las pe care il avem inscris in genele noastre!!!"Fii ai lui Traian si Decebal"?!HA,HA!
Ce K.a.kat de "onoare DACICA" putem noi avea, cind este CLAR demonstrat ca VERITABILII DACI s-au SINUCIS?????

 

Dacii

.. nu prea stiu eu ce-au facut.
dar in rest iti dau dreptate. toate bolile de care suferim acum au fost create sau amplificate de comunism.

Romania a abandonat Tezaurul??? Basarabia? N Bucovinei?....Toate NEDREPTATILE SAVIRSITE DE IMPERIUL ROSU

Pozitia Romaniei fata de Rusia in timpul mandatului lui Traian Basescu a ramas inconsistenta, identica cu cea promovata si pina in 2004. Difera doar retorica, specifica statelor care au suferit de pe urma pactului Ribbentrop-Molotov si a vecinatatii imediate cu Rusia.

Momente importante din istoria Romaniei - primul Razboi Mondial, problema tezaurului, anexarea Basarabiei in 1940 si invadarea Romaniei in 1944 – se pare ca au fost pur si simplu ingropate de diplomatia romaneasca.

Ma intreb oare daca seful diplomatiei romane de azi, Cristian Diaconescu are trecuta pe agenda sa, macar unul din punctele enumerate de mine mai sus.

 

PENTRU CINE NU STIE

In ziua de 12/25 decembrie, in urma asigurarilor verbale ale generalului A. Mossoloff, ministrul Rusiei, si in prezenta acestuia si a reprezentantilor Bancii Nationale, incepe
incarcarea tezaurului in gara Iasi, operatiune incheiata pe 14/27 decembrie; sunt umplute 17 vagoane. In final, se incheie un protocol, in 3 exemplare originale: unul pentru delegatul guvernului rus, unul pentru ministrul roman de finante, Victor Antonescu, si al treilea pentru delegatii Bancii Nationale.

La 21 decembrie 1916, tezaurul ajunge la Moscova, unde se va intocmi un protocol provizoriu de receptie a casetelor, care au fost depozitate in Palatul Armurelor din Kremlin intr-un compartiment de rezerva al Bancii de Stat din Moscova.
Dupa inventariere, care s-a terminat pe 4 februarie 1917, s-a incheiat un protocol definitiv, semnat pe 16 februarie 1917.
In final, compartimentul a fost sigilat.

Inventarul tezaurului:

Numar casete Continut Valoare totala in lei aur
111 Lire engleze 22.357.076,04
550 Coroane austriace 92.188.488,00
726 Marci germane 143.321.750,00
48 Lire otomane 8.604.996,82
7 Carolini (lei rom) 1.065.705,00
288 Napoleoni 46.117.140,00
3 Monede rusesti vechi si noi 471.384,20
1 Monede diferite 103.605,12
3 Lingouri de aur 337.247,80
1 Diferite valori 13.063,86
2 Bijuteriile M.S. Regina Maria 7.000.000,00
1740 Casete in valoare totala de lei aur 321.580.456,84

In 1917 va fi trimis al doilea transport cu valori ale Bancii Nationale a Romaniei; un tren de 24 de vagoane, continand 188 casete in valoare totala de 1.594.336.721,09 lei, a fost trimis pe 27 iulie 1917 la Moscova, desi izbucnise deja revolutia bolsevica.

Situatia finala a celor 2 transporturi ale tezaurului roman al Moscova:


Numar casete Continut Valoare totala
in lei aur
Primul transport
1738 continand stocul metalic de aur al Bancii Nationale a Romaniei, lei aur 314.580.456,84

2 continand bijuteriile M.S. Regina Maria, lei aur 7.000.000,00
188 -continand aur efectiv din stocul metalic de aur al Bancii Nationale a Romaniei, lei aur
-continand arhiva Bancii Nationale a Romaniei, lei aur
-continand titluri, efecte, depozite si alte valori proprietatea Bancii Nationale, lei aur 374.523,57

500.000,00

1.593.762.197,52
1621 continand numerar, bijuterii, tablouri si alte diferite depozite facute Casei de Depuneri de particulari, institutii publice si private, lei aur 7.500.000.000,00

TOTAL
3549 continand valori in suma totala de lei aur 9.416.417.177,93

Printre valorile trimise in Rusia:

"... o parte din arhivele statului si ale ministerelor, acte orasenesti ale Brasovului, aduse la Bucuresti ca sa fie salvate, picturile lui Grigorescu si alte tablouri rare din pinacoteca statului si din muzeul Kalinderu,

...variatele gajuri ale Muntelui de Pietate, odoarele manastiresti din Moldova si Muntenia,

pretioasele colectiuni ale Academiei Romane, compuse din numeroase documente originale,

300 de pergamente cu peceti domnesti, 25 de volume-manuscripte romane si slavone,

cateva tablouri in ulei, de mare valoare - printre ele si portretui lui Avram lancu, facut dupa natura de pictorul Rosenthal -

unele raritati printre care si vestitele «Raspunsuri ale Mitropolitului Varlaam din 1645 la Catihismul calvinesc» - unicul exemplar cunoscut -

colectiunile de medalii si monezi vechi moldovenesti si muntenesti, stranse cu osardie de Dimitrie Sturdza,

precum si piesele rare ale muzeului nostril de Antichitati, cuprinzand si vestita Closca cu puii de aur, singura urma de trecere a gotilor pe la noi.

Valori incalculabile...

Tot ce era mai de pret, tot ce alcatuia o bogatie nobila si sfintita de veacuri in durerile neamului nostru,

toata auraria si argintaria lucrata cu ciocanul si batuta in nestimate

- faima manastirilor si a singuraticelor schituri -

...acele panaghiare ale lui Stefan cel Mare de la Manastirea Neamtului si

Evangheliile slavonesti ferecate in aur si-n argint din veacul XV si XVI;

"Tezaur?... Ce Tezaur?... Noi nu stim nimic despre acest Tezaur!" - Leonid Brejnev

...odoarele Brancovenesti ale Horezului si cele Cantacuzinesti de la Manastirea dintr-un Lemn;

...urmele pietatii batranilor voievozi si a stramosilor nostri -

care-si insemnau si in acest chip trecerea lor prin viata si care s-au pastrat sute de ani prin sfintele lacasuri,

ca niste moaste scumpe din trecutui zbuciumat al poporului romanesc...

Durerea noastra este insa cu deosebire mare, cand ne vin in minte odoarele lui Atanaric.

Tezaurul de la Pietroasa era citat, ca o podoaba a Romaniei, in toate manualele straine de arta veche, descris in amanuntime si ravnit de cele mai vestite muzee.

lar inscriptia gotica de pe veriga, scrisa cu caractere runice, a fost cetita cu emotie si talmacita in felurite chipuri de marii invatati ai lumii

o buna parte din tezaur fiind alcatuita din obiecte fara pret iar unele din odoarele manastiresti, cum sunt acele minunate Evanghelii de la Neamt, chivotele si epitrahilul de la Bistrita si

toate darurile lui Vasile Lupu si ale sotiei sale, Tudosca, de la biserica Trei-lerarhi din lasi,

intre care si acea minune de Evanghelie scrisa de Isidor din Badauti,

apoi monezile si medaliile vechi romanesti ale Academiei si comorile de la Pietroasa,

fiind unice, nu se pot plati cu tot aurul lumii."

(Mihail Gr. Romascanu, "Tezaurul roman de la Moscova", Ed. Saeculum, Bucuresti, 2000, pg. 43-44 apud: D.D. Patrascanu,In fata natiunii, p.9 si urm. Edit. H.Steinberg &Fiul, Bucuresti, 1925)

"Cand a venit panica si au inceput sa se strange, cu infrigurare, toate bogatiile tarii romanesti, spre a fi trimise la Moscova, un singur om n-a voit sa cedeze valorile ce le avea sub privegherea sa:

staretul manastirii Secul, din judetul Neamtului.

Asa au fost scapate de la pieire odoarele acestei frumoase manastiri,

intre care si acel vestit aer al lui Nestor Ureche,

mare vornic al Tarii de Jos si al sotiei sale Mitrofana, din 1608 «in zilele blagoslovitului Voievod, Simion Movila».

Numele staretului care a vazut limpede si nu a avut incredere in Rusia tarista, opunandu-se cu hotarare...
ca sa predea odoarele manastirii, este protosinghelul llarion Balaita".

"Tezaur, ce Tezar?" "Basarabia, care Basarabia?"

Alexandru Barladeanu** povesteste ca in 1965, dupa venirea la putere a lui Ceausescu, o delegatie de partid va face o vizita la Moscova, unde va expune delegatiei condusa de Brejnev, pe langa problema Conventiei Dunarii si a arhivei PCR aflata la Moscova, si cea a tezaurului roman.

Cand Alexandru Barladeanu a inceput sa vorbeasca de problema tezaurului, reactia sovietica a fost: "Tezaur?... Ce Tezaur?... Noi nu stim nimic despre acest Tezaur!" . Atunci, delegatia romana a dat la iveala un volum de scrieri ale lui Lenin, in care era publicata telegrama prin care la 26 ianuarie 1918 Lenin proclama confiscarea Tezaurului roman.

Deruta sovieticilor a fost totala; cand Barladeanu a adaugat ca Lenin a luat masura din cauza neintelegerilor cu Romania privind Basarabia, Kosighin l-a intrerupt enervat: "Basarabia, care Basarabia? Noi nu cunoastem acest termen!... Noi cunostem Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, cunostem poporul moldovenesc pe care il stimam si-l iubim, dar nu cunoastem cuvantul Basarabia". La care Barladeanu a replicat: " Poate ca asa este. Lenin, insa, folosea acest cavant".

Brejnev va suspenda sedinta, pentru documentare, dupa care a venit cu un raspuns, pe care l-a citit: ideea era ca romanii puneau in discutie o problema veche de 50 ani, care se referea la socoteli intre Rusia tarista si Romania regala. Acum insa discutiile se poarta intre doua state socialiste, cu relatii fratesti, tovarasesti, trecute prin durerile razboiului si care au gasit ca trebuie stinse toate neplacerile, educandu-si "popoarele in spiritul respectului reciproc, respect fata de prietenia noastra". "Neplacerile" de care amintea Brejnev erau de fapt intrebarea "ce-ati cautat la Stalingrad?"

Recunoaste ca au gasit documente referitoare la niste casete cu tezaur, dar dupa inlaturarea tarismului acestea au cazut in mana guvernului provizoriu si de atunci nu s-a mai stiut nimic.

Tov Iliescu

In 1990, la conferinta de presa a lui Iliescu si Gorbaciov, la intrebarea referitoare la Tezaur, Gorbaciov a raspuns:
"Nu stiu de chestiunea aceasta, dar ma voi interesa".

La 4 iulie 2003, Ion Iliescu si Vladimir Putin au semnat "Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa", care nu a fost supus opiniei publice romanesti.

In limbajul de lemn cu care Brejnev s-a adresat lui Ceausescu si Barladeanu in 1965,
Putin si Iliescu se adreseaza poporului roman in 2003:

"... am ajuns la parerea comuna privind necesitatea de a inchide capitolele dureroase din istoria relatiilor bilaterale.
Condamnand Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, precum si participarea Romaniei la cel de-al II-lea Razboi Mondial de partea Germaniei hitleriste, ambele parti isi exprima hotararea de a depasi mostenirea negativa a trecutului totalitar si de a-si construi relatiile tinand seama de schimbarile profunde care au loc in Romania si Rusia, si de experienta pozitiva acumulata in diverse domenii ale cooperarii interstatale."

DRAGULUI MALMO,

Sarut mana,coane!Si ridic palaria!Poate ii ajuti pe cei de la casa regelui-ou sa ne spuna de ce frumoasa regina si cantata de ea,a trimis Tezaurul Romaniei in Rusia si nu in Anglia?Nu ca englezii ar fi fost mai darnici,dar ea,mare masoana temerara,fiica de mare maestru al insulei Malta,se cuvenea moral,sa reprezinte Romania si nu Rusia!Da,dragilor,am avut "casa regala"........Ferdi era legat la ochi si trimis la visat iubita exilata in Franta,iar sotia amazoana,amanta a cumnatului Bratianului,facea si desfacea Romania,dupa cum ii trasmitea Mama Anglia.Asa vom ramine intotdeauna?Si...si cu banii luati?Vom vedea ce va zice Domnul Presedinte Traian Basescu,anul acesta.Eu mai sper ca se va tine de cuvant si va denunta macar Pactul Ribbentrop-Molotov.Mai sper citeva luni,dupa aceea,nu-i mai acord votul meu!Mii de multumiri pentru rememorarea istoriei neamului nostru si,Noapte buna sau Buna dimineata!

Ptr.malmo

Va rog mult trimite-ti-mi pe adresa de internet pe care o voi indica mai jos inventarul Tezaurului Romaniei,pe care ati avut amabilitatea de a o arata in comentariul d-vs.Cu multumiri,M.V.Salageanu,Texas,USA.

Ptr.Malmo

Adresa de internet:pollux72oo2@yahoo.com Multumesc!

Si uite asa,

ca am dreptate.Paduchiosul de ji*dan imputit pe nume razvan ungureanu,cu nume neaos romanesc,fost ministru de externe,apoi director SIE,apoi petre roman,alt paduche raios incurcata tot cu o ji*danca imputita,de acelasi calibru cu el,care a tinut ca si numele de roman sa fie compromis,ji*danul grecotei dinu patriciu,si alti alogeni
de speta joasa inca gandesc si hotaresc soarta si destinele romanilor si a Romaniei.Ma intreb pana cand ii rabda Dumnezeu pe ticalosii astea.Ah,vino,o data Ahmidajab,razbuna tu popoarele asuprite de ji*danii raiosi,paduchiosi si imputiti,si trimite peste ei sange pana-n zabelele cailor,ca de restul ce vor ramane vor avea grija neamurile pe unde s-au aciuat.Va fi o onoare sa ii vanezi ca pe niste fiare,si o indatorire civica sa ii extermini si sa faci si dovada,prezentand un nas si o ureche drept dovada.Asa sa fie !

Ptr.malmo

Stimabile,multumiri sincere ptr.comentariul deosebit pe care-l faceti,referitor la Tezaur.De la vreo 10000 de km ridic palaria,si va urez sanatate si zic;Iata cineva care
stie,si stie ca stie si ce stie.Este o parafraza la un vechi proverb egiptean.Cu cateva zile in urma am scris ca sunteti cu un cap peste unul care isi zice ca nickname
"moldoveanu" ,dar imi cer scuze,am gresit,sunteti nu cu un cap ci cu o prajina! Multumesc ptr.comentariul dvs obiectiv si documentat.L-am citit pe nerasuflate.

Multumiri...

...pentru comentariu.Scot palaria!

“Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra" (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4).

TIN SA VA MULTUMESC LA TOTI. NU CONSIDER CA AM VREUN MERIT. Comentariile redactate mai jos fiind culese din carti si diferite site-uri in timp, un exemplu ptr cine doreste finnd: http://tezaurulromaniei.com/

Sa va de-a Dumnezeu noroc si lumina la toti!

pt malmö

Multumesc pt precizia descrierii tezaurului.

Ai dreptate.
Dupa revolutie am avut o continuitate in relatia cu rusia: TAMPENIA

Cine vinde viitorul copiilor nici nu pretuieste memoria neamului din care se trage.

ROMANUL.... MIHAI UNGUREANU

Romania a mai marcat o infrangere prin abandon in relatiile cu Federatia Rusa. Prin "Legea pentru ratificarea Protocolului dintre Romania si Rusia privind inventarierea relatiilor bilaterale", publicata in Monitorul Oficial este aruncata la gunoi istoria interbelica a Romaniei - iar Moscovei i se cedeaza pentru totdeauna tezaurul furat in 1917.
Legea amintita ratifica Protocolul privind inventarierea intelegerilor bilaterale incheiate intre Romania si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, semnat la 8 noiembrie 2005 de catre ministrul de Externe de la Bucuresti Mihai Razvan Ungureanu si omologul sau de la Moscova, Serghei Lavrov. Tinut multa vreme sub obroc - sase luni -, la adapost de ochii presei, protocolul enumera o suma de tratate, protocoale si conventii incheiate intre Romania si URSS. De altfel, la momentul semnarii de la Moscova, Ungureanu a lasat sa se inteleaga faptul ca este vorba de o simpla formalitate, minimalizand si refuzand sa puna la dispozitia opinie publice continutul documentelor.

Acestea lucruri su se pot pune sub presh pentru ca noi sa avem o relatie cu Rusii

se pare ca linkurile sint populare si pote este bine sa citim putina istorie ca sa putem avea o pozitie clara fata de rusi si politica nostra externa cu ei .
http://www.romanism.net/page02_istorie.htm

Pentru malmo

Comentarile tale si documentatile pe care le aduci aicea mi-au luat rasuflare citindule .Pentru mine lucrurile acestea sint hrana craierului ,si un lucru pot spune ca i-mi iubesc istoria si poporul la fel ca si tine .
Asi dori daca se pote sa ajung la acelasi informati pe care incontestabil le ai in materie si istorie .
Thnak you ! Adrian Bejan New York US
Aicea imi adaug emailu meu daca se pote cu rugaminte trimite si mie informatile necesare de care am nevoie de a complecta educatia personal in privinta Istoriei Romaniei . Thank you ! whit anticipation .
m.mansini@hotmail.com.
Aicea tit trimit un link care sint sigur ca te va interesa si incearaca sa te invirti pe acesta www.
again Thank You!

Opps ! Linkul lol !

http://www.worldwar2.ro/operatii/?article=8

“Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra" (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4).

TIN SA VA MULTUMESC LA TOTI. NU CONSIDER CA AM VREUN MERIT. Comentariile redactate mai jos fiind culese din carti si diferite site-uri in timp, un exemplu ptr cine doreste finnd: http://tezaurulromaniei.com/

Sa va de-a Dumnezeu noroc si lumina la toti!

vodca

Sper ca Diaconescu sa tina la bautura. Asa poate mai avem vreo sansa sa nu ne recalibreze rusii prea rau.

 

RE: TEZAURUL...

am vazut recent la tv. un documentar despre muzeul Ermitaj din Leningrad.un batran curator spunea,cu lacrimi in ochi,cum prin anii ''50,pe timpul noptii KGB-ul a incarcat un camion cu tablouri ale pictorilor flamanzi,impresionistilor francezi,chiar si un Goya,si dusi au fost...
dupa cateva zile in vestul europei,cred ca in Elvetia,a avut loc o mare licitatie sub numele"comorile Ermitajului".URSS avea nevoie de bani ca sa construiasca tractoare,asa ca Hrusciov a decis sa "curete" arta "decadenta".
credeti ca daca au ajuns sa-si vanda tablourile din Ermitaj,tezaurul Romaniei mai este la locul lui??

Drapelul sau steagul nostru din fotografie:ros,galben si.. !Mov!

Unde este albastrul a diparut?Gata am luat culoarea liliacului.Si la cine le place movul?

Diplomatie si conducere ,sub orice critica,

Rusii,ca orice popor cu potential similar ar fi procedat la fel,inclusiv Romania,daca era in situatia Russiei.Eu consider,ca doua probleme au stat la baza neajungerii la un consens cu Russia.In primul rand,un
personal de slaba calitate ,care s-a perindat si se perinda prin diplomatia Romaneasca si in al doilea rand tradatoriii de tara ajunsi la putere ascunsi sub diverse nume neaose Romanesti.Aici este problema.Romania este o tara unde valorile autohtone nu sunt binevenite,ci din contra sunt defaimate si huiduite.Traian Basescu este incapabil sa inteleaga faptul ca Putin este singurul rus pur sange ,care conduce inca destinele Russiei si cred ca ar fi dispus sa repare greselile precedentilor conducatori ai URSS si Russiei ,cu totii nerusi ci ji*dani.Aici e buba.Nu rusul si nici Russia nu este dusmanul romanilor si a Romaniei,ci Israelul si ji*danii cei imputiti si paduchiosi,care s-au perindat pe la conducerea celor doua tari.Panemaesi ?

 

Rusii ne-au mai facut si bine!!

Sa ne amintim si lucrurile bune : Dobrogea am abtinut-o datorita rusilor(e adevarat ca au luat sudul Basarabiei ) ,fara rusi nu ne castigam independenta in 1877,Regulamentul organic introdus dupa 1810 a modernizat Romania .Chiar si nebunul de Stalin a inteles situatia Transilvaniei dupa al II-lea razboi mondial, noi ne-am batut bine cu rusii dar ei totusi ne-au lasat Transilvania, puteau sa mai faca un stat sovietic.Tot dupa razboi noi romanii , in anii "50 si"60 am beneficiat de tehnologie ruseasca avansata pentru acea perioada .O parte din tezaur ,in special opere de arta au fost returnate ,aurul nu l-au returnat si manuscrise vechi ,dar eu cred ca ne-am scos banii fabricand arme , am copiat si copiem Kalasnicovul am vandut milioane de exemplare. Asa este ,Iliescu a semnat tratatul ,la fel si Ungureanu dar au obtinut ceva in schimb :Basarabia , este clar ca rusii nu se vor opune la revenire a Basarabiei la Romania , chiar au amenintat Ucraina ca s-ar putea sa-si piarda sudul Basarabiei si nordul Bucovinei.Rusii ne vor aliati impotriva Ucrainei si noi trebuie sa profitam . Ne place nu ne place cam asa a fost istoria, nu-i iubesc pe rusi dar ar trebuie sa ne folosim iarasi de ei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor