Saakasvili: Infrangerea Georgiei ar insemna infrangerea Occidentului

Luni, 11 August 2008, ora 12:12
1333 citiri
Saakasvili: Infrangerea Georgiei ar insemna infrangerea Occidentului

Razboiul din Georgia este un razboi pentru viitorul libertatii din Europa, iar daca tara caucaziana va fi infranta, Occidentul isi va pierde orice influenta in spatiul ex-sovietic, avertizeaza presedintele georgian Mihail Saakasvili.

"In timp ce scriu, Rusia duce un razboi impotriva tarii mele", isi incepe Saakasvili articolul intitulat "Razboiul din Georgia este un razboi pentru Vest", potrivit unui articol publicat luni in Wall Street Journal.

Presedintele spune ca acest razboi a fost planificat de Kremlin, iar invazia rusa din ultimele zile, care aminteste de Afganistanul anului 1979 si de Primavara de la Praga din 1968, "ameninta sa submineze stabilitatea sistemului international de securitate".

"Aparent, acest razboi are legatura cu un conflict separatist nerezolvat. Totusi, in realitate, este un razboi pentru independenta si viitorul Georgiei. Si, mai presus de toate, este un razboi pentru tipul de Europa in care vor trai copiii nostri", explica presedintele georgian. "Sa fim sinceri", indeamna Saakasvili.

"Acest conflict are legatura cu viitorul libertatii in Europa", potrivit liderului georgian. "Acest conflict este despre valorile noastre transatlantice comune de libertate si democratie. Este despre dreptul natiunilor mici de a trai libere si de a-si determina propriul viitor", spune Mihail Saakasvili.

Presedintele georgian considera ca exista trei mize mari ale conflictului: zdrobirea aspiratiilor euro-atlantice ale tarii sale, instituirea unei relatii de forta intre Rusia si Europa si intimidarea celorlalte state ex-sovietice.

"Poate fi o Rusie care porneste un razboi violent impotriva vecinilor sai un partner pentru Europa? Este clar ca actuala conducere a Rusiei se concentreaza pe reinstaurarea controlului de tip neocolonial asupra intregului spatiu guvernat odinioara de la Moscova", remarca presedintele georgian.

"Daca Georgia este infranta, aceasta va insemna si infrangerea Occidentului in intreaga fosta Uniune Sovietica si dincolo de ea. Liderii din tarile vecine - fie Ucraina sau alte state din Caucaz sau Asia Centrala, vor trebui sa ia in considerare daca pretul libertatii si independentei nu este cumva prea mare", avertizeaza Saakasvili.

Presedintele georgian considera ca nici o alta tara din fosta Uniune Sovietica nu a facut mai multe progrese in consolidarea democratiei, eradicarea coruptiei si construirea unui sistem independent de politica externa decat Georgia.

Saakasvili aminteste de angajamentul asumat de guvernul sau cand a venit la putere in 2004, de a reunifica tara nu pe cale militara, ci prin transformarea Georgiei intr-o tara prospera si democratica in care sa-si doreasca sa traiasca si cei din zonele de conflict. In acest sens, adminsitratia de la Tbilisi a incercat din rasputeri sa reintegreze regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, oferindu-le cel mai mare grad de autonomie posibil.

"Dar Rusia, care controleaza efectiv separatistii, a raspuns la eforturile noastre cu o politica de reala anexare. In timp ce noi faceam apel la locuitorii din Abhazia si Osetia de Sud cu viziunea noastra privind un viitor comun, Moscova a preluat tot mai mult controlul regimurilor separatiste. Kremlinul a numit pana si ofiteri de securitate care sa inarmeze si sa administreze guvernele separatiste", explica Saakasvili.

Presedintele georgian remarca faptul ca Rusia nu poate fi o forta onesta de mentinere a pacii si ca a devenit acum un "agresor la vedere" al tarii sale.

"De cand Europa si-a extins institutiile sale de securitate pana la Marea Neagra, guvernul meu a facut apel la comunitatea occidentala, mai ales la guvernele si institutiile europene - de a juca un rol central in rezolvarea conflictelor noastre separatiste. Cheia rezolvarii ar fi fost inlocuirea structurilor depasite de negociere si mentinere a pacii, create acum doua decenii si dominate de Rusia, cu un efort international autentic", scrie presedintele georgian.

"Dar Europa a pastrat distanta, iar Rusia, in mod previzibil, a escaladat provocarile. Prietenii nostri din Europa ne-au sfatuit sa fim moderati, argumentand ca diplomatia va da roade. Am urmat sfatul lor si am mers inca un pas mai departe, propunand constant noi idei de rezolvare a conflictelor.

Ofertele noastre de pace au fost respinse. Moscova vroia razboi. In aprilie, Rusia a inceput sa trateze regiunile Abhazia si Osetia de Sud ca provincii ruse. Din nou, prietenii nostri din Occident ne-au cerut sa dovedim moderatie, si asa am facut. Dar sub deghizarea de forta de mentinere a pacii, Rusia a trimis paramilitari si artilerie grea in Abhazia. Provocarile repetate au fost menite sa aduca Georgia in pragul razboiului.

Cand acestea au esuat, Kremlinul si-a indreptat atentia asupra Osetiei de Sud, ordonandu-le separatistilor sa escaladeze atacurile asupra pozitiilor georgiene. Guvernul meu a raspuns cu incetarea unilaterala a focului; separatistii au inceput sa atace civili, iar tancurile rusesti au strapuns granita georgiana. Nu am avut alta optiune decat sa ne aparam civilii si sa restabilim ordinea constitutionala. Moscova a folosit apoi asta ca pretext pentru o invazie militara totala a Georgiei", explica Saakasvili.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
#Mihail Saakasvili, #Georgia, #Osetia de Sud, #Rusia, #infrangere, #Occident, #spatiu, #ex sovietic , #stiri externe