„Nu sunt un monstru“: în căutarea adevarului despre Sam Sally. Povestea americancei care s-a mutat în califatul ISIS

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 21:16
5650 citiri
„Nu sunt un monstru“: în căutarea adevarului despre Sam Sally. Povestea americancei care s-a mutat în califatul ISIS
FOTO Facebook

În martie 2015, Sam Sally a intrat în aeroportul din Chicago cu mii de dolari, bani gheață și aur. Ea spune că acela a fost începutul vieții sale în Maroc, dar câteva săptămâni mai târziu, era în capitala grupării Stat Islamic: orașul sirian Rakka.

Soțul său devenise lunetist ISIS și fiul său cel mic fusese obligat să apară în materiale de propagandă ale grupării teroriste, care îl amenințau pe fostul președinte american Donald Trump.

Sam spune că a fost înșelată de soțul său ca să meargă la Rakka și torturată atunci când a încercat să scape și că a ajutat FBI-ul înainte să părăsească America. Însă spune adevărul?

În ultimii patru ani, jurnalistul Josh Baker a investigat călătoria americanei și a copiilor săi de la o viață aparent confortabilă în Indiana la una pe teritoriul Statului Islamic. Și ce s-a întâmplat când familia s-a întors acasă.

Totul a început cu un atac sinucigaș

În noiembrie 2016, în timp ce Josh Baker era în Irak ca să filmeze un material despre operațiunea forțelor speciale de a recupera Mosulul de la gruparea Stat Islamic, o camionetă plină cu explozibili a sărit în aer chiar în fața casei unde locuia. Au fost multe victime, inclusiv Baker, dar el, deși rănit, a supraviețuit și a fost transferat la un spital din Londra.

În timp ce era internat, Baker a fost contactat de o persoană pe care o cunoștea, în Irak și care voia să știe despre starea lui. Cei doi au stabilit o întâlnire la un bar londonez. Această persoană a menționat o familie americană care era blocată în Rakka și avea nevoie de ajutor. Și-a scos telefonul și i-a arătat lui Baker un filmuleț cu un copil de nouă ani, obligat să construiască o bombă pentru un atac sinucigaș.

„Este noua mea jucărie. Șapte sute de astfel de mingi din metal, trei kilograme de TNT”, a spus băiatul, într-o limbă engleză perfectă.

Filmarea l-a șocat pe Baker și a decis să afle mai multe. A luat legătura cu Lori, care locuia în America și era sora lui Sam Sally. Aceasta i-a spus că nu a mai vorbit cu Sam de ani de zile, de când începuse să se întâlnească cu un bărbat pe nume Moussa. Apoi, pe 4 februarie 2017, a primit un e-mail.

„Sper sincer că mă poți ajuta. Moussa ne-a adus pe mine și pe copii, ilegal, în Siria. Trebuie să fiu directă, pentru că nu am timp la dispoziție. Aproape în fiecare zi, în jurul nostru explodează între cinci și zece bombe. Plouă cu resturi de pietre, de metal, de sticlă. Ar putea fi ultima dată când sunt online. Te iubesc, îmi e dor de tine”. La e-mail era atașată și filmarea pe care Baker o văzuse deja, cu fiul lui Sam care era forțat să construiască o bombă pentru sinucigași.

În e-mail, Sam precizase numărul de telefon al unui bărbat care se ocupa de traficul cu persoane și acesta a contactat-o la scurt timp. Florian, cum își spunea, a negociat evadarea familiei lui Sam cu sora sa, din gruparea Stat Islamic. După săptămâni de negocieri cu Florian, Lori a realizat că vorbește de fapt cu cel puțin trei persoane diferite care-și spuneau Florian. Ea era în legătură cu FBI-ul încă de la început. Le-a acordat agenților permisiunea să-i monitorizeze comunicațiile și aceștia chiar au vorbit cu „Florian” în numele ei. La un moment dat, legătura dintre cele două părți a încetat.

Între timp, situația din Rakka, unde erau Sam și copiii săi, se înrăutațea. Sam i-a trimis surorii sale, Lori, mesaje vocale din interiorul așa-numitelor califate. Înainte să plece ca Sam să plece din SUA, cele două locuiau la doar o jumătate de oră distanță. Prietenii au descris-o pe Sam ca fiind „extraordinară” și o „mamă bună”. Iar despre Moussa, care s-a însurat cu Sam în 2012, spuneau că era generos, chipeș și un om cumsecade. El ajunsese însă să consume cocaină.

În august 2017, după ce Lori nu mai auzise nimic de sora sa Sam, de câteva luni, Statul Islamic a publicat un nou video cu un băiat american, care fusese obligat să-i transmită o amenințare lui Donald Trump. Filmarea a fost preluată de presa din toată lumea. Era Matthew, nepotul lui Lori. Trei luni mai târziu, Baker a descoperit un filmuleț cu Sam și familia sa, pe rețelele de socializare, înconjurați de miliția kurdă, susținută de forțele SUA. Familia era în custodia aliaților SUA.

Jurnalistul a reușit să ia contact cu ea și copiii ei, care erau reținuți la o bază kurdă. Sam i-a povestit despre viața în gruparea Stat Islamic, dar la scurt timp întâlnirea a fost întreruptă de forțele kurde. După câteva luni, jurnalistul a reușit din nou să ia legătura cu femeia și chiar să-i ia un interviu.

Torturată de gruparea Stat Islamic și eliberată fără explicație

Sam a povestit că vreme de cinci ani a avut o viață bună cu Moussa, dar ulterior i-a propus să meargă în Maroc, la familia sa. De aceea, și-au vândut bunurile, au păstrat o parte din bani cash și cu o parte au cumpărat aur.

La scurt timp, au ajuns pe teritoriul ISIS, printr-o încrengătură de trasee și întâmplări. Sam spune că a fost înșelată de soțul său ca să ajungă aici. Ulterior, Sam și copiii săi au fost despărțiți de Moussa de către membrii ISIS și au fost duși în Rakka, capitala de facto a „califatului”. A durat ceva vreme până când femeia și-a revăzut soțul, care fusese trimis să lupte pentru teroriști.

Sam spune că în tot acest timp a căutat o modalitate prin care să scape. Însă luptătorii ISIS ar fi răpit-o, torturat-o și abuzat-o timp de două luni, după care, fără nicio explicație, spune ea, a fost eliberată. La două săptămâni după eliberare, Sam a născut al treilea copil, iar soțul său i-a spus că va „cumpăra o fată”, care să o ajute cu treburile casnice și să-i fie prietenă. Sclavia în gruparea Stat Islamic nu e ceva neobișnuit. La scurt timp, Moussa a cumpărat o altă fată, de 14 ani, cu care întreținea relații sexuale. Sam spune că trebuia să i se supună lui Moussa, altfel era pedepsită.

Sam a reușit după ceva vreme, printr-un traficant de carne vie, să fugă. În iulie 2018, ea și familia sa erau ținuți în tabere din nord-estul Siriei, destinate foștilor membri ISIS. În cele din urmă, guvernul SUA a decis să-i aducă acasă. Pe 24 iulie au ajuns în Indiana. Copiii au fost preluați de stat și Sam a fost arestată.

Deși a fost ani de zile membră ISIS, arestul n-a avut legătură cu asta, ci cu faptul că Sam a mințint un agent FBI. Se dovedise că era informatoare a FBI. Însă, la o lună după întoarcerea în SUA, Sam a fost acuzată de furnizare de susținere materială pentru activități teroriste. A negat în mod repetat pentru jurnalistul Josh Baker că a ajutat gruparea Stat Islamic în vreun fel. "Nu sunt un monstru", i-a spus ea lui Baker. Sam a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Zeci de persoane reținute în Turcia pentru legături cu ISIS. Cum i-ar fi ajutat pe jihadiști
Zeci de persoane reținute în Turcia pentru legături cu ISIS. Cum i-ar fi ajutat pe jihadiști
În Turcia, 36 de persoane au fost reținute sub suspiciunea de legături cu „Statul Islamic” în timpul operațiunilor desfășurate în patru provincii, a declarat ministrul Afacerilor...
#Irak, #isis, #Statul Islamic, #Siria , #stiri externe