Scandal in jurul manualului de istorie din R. Moldova

Joi, 21 Februarie 2008, ora 10:13
2431 citiri
Scandal in jurul manualului de istorie din R. Moldova

Noul manual de istorie pentru clasa a XI-a, care afirma, intre altele, ca basarabenii vorbeau limba romana, a fost retras din liceele din Republica Moldova, la ordinul ministrului invatamantului.

Motivul retragerii a fost ca ar necesita o noua evaluare, informeaza NewsIn. Incepand de anul viitor, elevii din clasa a XI-a urmau sa primeasca manuale noi de "Istorie integrata", care trebuia sa inlocuiasca doua discipline - Istoria Romanilor si Istoria Universala.

Manualele au fost tiparite si chiar distribuite in unele scoli, dupa care au fost retrase, la indicatia ministrului educatiei, Victor Tvircun, dupa ce s-a observat ca in manual se afirma, printre altele, ca basarabenii vorbeau limba romana. Interdictia ministeriala a venit dupa ce manualul fusese deja repartizat in unele raioane.

Manualul de clasa a XI-a se refera la epoca moderna a istoriei universale si la perioada in care Basarabia era integrata Imperiului tarist rus.

Autorii manualului numesc poporul din Basarabia popor roman, care vorbeste limba romana si utilizeaza termeni precum "unitatea politica a poporului roman" si "colonizarea Basarabiei de catre Rusia".

Manualul a fost alcatuit dupa metoda "integrata" de predare a istoriei, introdusa in scoli de Ministerul moldovean al Educatiei din 2006 si care a inlocuit cele doua discipline predate pana atunci - istoria romanilor si istoria universala.

Pavel Cerbusca, unul dintre autorii manualului, afirma insa ca cel care s-ar opune noului manual este vicepremierul Victor Stepaniuc, adept declarat al teoriei moldovenismului.

Potrivit profesorului, Stepaniuc ar fi adresat o scrisoare Ministerului Educatiei prin care cerea oprirea distribuirii manualului. Victor Stepaniuc a refuzat sa comenteze aceste afirmatii.

Intrebat de ce manualul nu a convenit ministerului, un alt autor al editiei, Virgil Paslariuc, a spus ca impreuna cu colegii "a comprimat istoria nationala, locala, cu istoria universala".

Si istoricul Igor Sarov regreta ceea ce el numeste "dezbaterile cu caracter politic" pe care le-a starnit manualul, in locul celor didactice pe care le astepta.

"Limba moldoveneasca" - mentionata sub aceasta denumire ca limba oficiala de stat a Moldovei in urma unei modificari a Constitutiei care a intervenit in 1995 - este unul dintre subiectele de controversa dintre Chisinau si Bucuresti.

Romania nu recunoaste existenta limbii moldovenesti, argumentand ca Academia Republicii Moldova spune ca limba din Republica Moldova este limba romana.

Presedintele Vladimir Voronin sustine insa ca limba moldoveneasca este precursoarea limbii romane. "Limba moldoveneasca este mama limbii romane. A o numi romana inseamna a insela istoria si a-ti renega propria mama. Si nu trebuie sa faci asta", a explicat Voronin.

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#manual, #Republica Moldova, #retras, #limba moldoveneasca , #stiri externe