Scandalul gazelor distrage atentia publicului de la criza economica

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 16:43
1092 citiri
Scandalul gazelor distrage atentia publicului de la criza economica

Posturile ruse de televiziune s-au concentrat in ultimele doua saptamani pe criza gazelor, pentru care acuza Ucraina, neglijand aproape in totalitate criza economica ce ia amploare in Rusia.

Desi cuvintele "criza economica" au fost interzise pe micile ecrane, plasate sub controlul strict al Guvernului, acestea au aparut in cele din urma, spre finalul toameni, cand tumultul financiar mondial a inceput sa se extinda si in Rusia, informeaza AFP.

Din acest punct de vedere, criza gazului s-a dovedit un avantaj neasteptat pentru autoritatile ruse, care pot sa o foloseasca, cel putin un timp, pentru a trece in plan secund vestile proaste care se succed in economie.

"Concertele de sarbatori (care dureaza in Rusia din 31 decembrie pana in 13 ianuarie - n.red.), alterneaza cu reportajele despre europenii care ingheata, din cauza ucrainenilor", remarca in cursul saptamanii cotidianul economic Vedomosti.

Posturile de televiziune nu au dezvoltat marti nici macar tema scurgerii de capital din Rusia - 130 de miliarde de dolari in 2008, fata de 85 de miliarde de dolari intrari nete in 2007 - si au ignorat luni si cea de a 14-a depreciere a rublei, care a pierdut in doua luni circa 20% din valoarea sa.

"Daca cineva vrea sa fie cu adevarat informat in legatura cu efectele crizei, trebuie sa gaseasca o alta sursa decat televiziunea, unde nu gasim decat dezinformare", a spus Serghei Parhomenko, un comentator la postul independent de radio Ecoul Moscovei. "Nimic din ceea ce este difuzat nu este intamplator, iar directivele cer sa se acorde cat mai putina atentie posibil consecintelor negative ale crizei", a adaugat el.

In jurnalele de stiri ale televiziunilor ruse apar in general imagini cu infrastructuri pentru transportul gazului, interviuri cu directori din Gazprom, harti cu reteaua de gazoducte si oficiali rusi care denunta comportamentul iresponsabil al Ucrainei.

Insa rusii nu sunt naivi, numai 27% dintre ei califica informatiile despre criza economica drept "obiective", se arata intr-un studiu realizat de institutul Vtsiom, dat publicitatii luni.

Agentiile de presa si ziarele dau, insa, zilnic, detalii despre cele mai recente valuri de concedieri si despre fabricile obligate sa isi intrerupa activitatea.

In mod paradoxal, presedintele rus Dmitri Medvedev a fost ignorat de posturile de televiziune cand a criticat planul anticriza al guvernului premierului Vladimir Putin, omniprezent pe micile ecrane. Insa seful statului a fost foarte dur luni.

"Trebuie admis ca in prezent aplicarea masurilor (anticriza - n.red.) este mult mai lenta decat prevazut si, in primul rand, mult mai lenta decat este nevoie tinand cont de situatie", a declarat el, precizand ca numai "30% (din plan - n.red.) a fost executat" pana in prezent. "Toate acestea trebuie rezolvate si trebuie facute eforturile necesare pentru accelerarea lor", a adaugat presedintele rus, care se abtine in general sa il cheme la ordine pe premier.

Medvedev a prezentat chiar si o lista a problemelor economice: scaderea cererii interne, scaderea productiei industriale, scaderea preturilor la export ale petrolului si otelului si lipsa mijloacelor financiare cu care se confrunta majoritatea companiilor.

Pe de alta parte, insa, reportajul facut atunci cand a decorat mamele familiilor numeroase a fost difuzat indelung pe tot parcursul zilei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#criza economica financiara, #razboi gaze ucraina, #programe televizor criza , #stiri externe