Instalarea unor scannere corporale in aeroporturi, asa cum s-a intamplat deja in Statele Unite, divizeaza oficialii europeni, care oscileaza intre necesitatea de a lupta impotriva terorismului si teama de a fi acuzati de perversiune.
Subiectul a fost discutat vineri la Luxemburg, la initiativa ministrului german de interne Wolfgang Schauble, care se opune acestei propuneri, contrar omologului sau francez Michele Alliot-Marie, a carei tara asigura presedintia semestriala a UE, arata AFP.
"Nu vreau ca politia sa riste sa fie acuzata de perversiune", a explicat Schauble in timpul unei conferinte de presa, pentru a-si justifica opozitia fata de scannerele corporale.
Ministrul german a invocat demnitatea pasagerilor, "dezbracati" de aceste scannere care au scopul de a detecta armele si dispozitivele explozibile care nu sunt descoperite de detectoarele actuale.
Undele acestui aparat patrund prin haine si deseneaza pe ecran corpul dezbracat, in trei dimensiuni.
Omologul sau francez a recunoscut necesitatea de "a respecta libertatea" fiecareia dintre tarile membre si de a nu "impune constrangeri".
"Dar trebuie sa folosim cu multa hotarare toate tehnologiile moderne pentru a lupta impotriva terorismului si a criminalilor, pentru ca acestia stiu sa le foloseasca si de multe ori au un avans fata de noi", a adaugat Alliot-Marie.
Scannerele corporale sunt deja folosite in mai multe tari, printre care Marea Britanie, Olanda si Suedia.
Tarile europene urmeaza sa se pronunte pana la sfarsitul anului cu privire la acest proiect prezentat in septembrie de Comisia Europeana.