Ziare.com

Scheffer: "La Bucuresti va fi cel mai mare summit NATO organizat vreodata"

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 13:25

   

Scheffer: "La Bucuresti va fi cel mai mare summit NATO organizat vreodata"
Bucurestiul se pregateste sa gazduiasca in intervalul 2-4 aprilie "cel mai mare summit NATO organizat vreodata", noteaza Osservatorio sui Balcani, care adauga ca aceasta definitie ii apartine chiar secretarului general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, care s-a declarat convins ca evenimentul va fi un succes mai ales sub aspect organizatoric.

Bucurestiul este dupa Praga, in 2002 si Riga, in 2006 a treia capitala a unei tari din fostul bloc comunist care gazduieste un summit NATO. Potrivit previziunilor, summitul celor 26 de state membre ale Aliantei se va bucura de o participare net superioara celei de la precedentul summit de la Riga. Se estimeaza ca la Bucuresti vor fi prezenti peste 6.500 de invitati, printre care 48 de sefi de stat si de guvern, inclusiv presedintele George W.Bush si, probabil, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

Publicatia noteaza ca Romania, tara fosta membra a Tratatului de la Varsovia este in prezent un aliat loial al SUA si NATO, angajata in Afganistan si Irak, pregatita sa primeasca cu entuziasm cererile SUA de a deschide o baza militara pe teritoriul romanesc. Summitul din aprilie isi propune gasirea de solutii pentru Afganistan, privind problema energetica, proiectele de extindere a Aliantei, securitatea statelor membre si a zonei Marii Negre.

Potrivit unui fost asistent adjunct al secretarului de stat american, pentru probleme europene, Ronald Asmus, Statele Unite se pregatesc sa sustina aderarea la NATO a Albaniei, Macedoniei si Croatiei la summitul de la Bucuresti. Aceasta decizie ar reprezenta o greseala pe termen lung, din punct de vedere strategic, in opinia fostului oficial.

Ultimul an al mandatului unui presedinte poate reprezenta o sansa, scrie Asmus intr-un comentariu intitulat "Un mod mai bun de a extinde NATO", publicat in editia electronica a cotidianului Washington Post. Eliberat de constrangerile politice, un presedinte in ultimul an de mandat poate face ceva controversat, dar corect, dar poate face si greseli in incercarea de a marca succese pe ultima suta de metri.

O alta tema importanta la summitul de la Bucuresti va fi legata de sistemul de aparare antiracheta. Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca principiul de baza care va trebui afirmat in aceste discutii trebuie sa fie cel al indivizibilitatii securitatii statelor membre NATO. Unii analisti noteaza ca alegerea Romaniei ca tara gazda nu a fost intamplatoare. Romania face parte din Balcani, este o tara-cheie in strategiile americane, este membra a UE si are iesire la Marea Neagra.
Citeste mai multe despre Summit NATO presa
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1587 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor