Scutul antiracheta din Romania va fi instalat pana in 2015

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 20:58
2856 citiri
Scutul antiracheta din Romania va fi instalat pana in 2015

Scutul antiracheta va fi construit in mai putin de opt ani, dar primele elemente vor fi amplasate in Romania si probabil alte state NATO mai devreme.

John Sitilides, specialist in relatii internationale in cadrul firmei de planificare strategica Trilogy Advisers LLC din Washington a declarat pentru Deutsche Welle ca "flancul sudic al sistemului poate fi dispus mai repede - poate pana in 2015".

George Maior: Radarele scutului antiracheta ar putea fi gazduite de Turcia

Iulian Fota: Si Rusiei i s-a propus sa participe la scutul antiracheta

Romania ar putea gazdui trei baterii de rachete interceptoare

Sitilides explica si ca rusii nu au niciun motiv de ingrijorare deoarece insasi strategia de dezvoltarea a scutului arata ca SUA are in vedere doar amenintarea iraniana. El adauga ca orice analist sau diplomat serios de la Moscova isi poate da seama de acest lucru.

"Componentele sistemului ce vor fi amplasate in Romania sunt mult prea sudic dispuse fata de traseul capacitatilor rusesti care, in cea mai mare parte, traverseaza Polul Nord pentru a atinge Statele Unite. Sunt doua subiecte complet diferite si nu afecteaza posibilitatea Rusiei de a se apara", a mai spus el pentru Deutsche Welle.

Analistul american apreciaza si ca Moscova si Washingtonul vor ajunge, in cele din urma, la o intelegere privind cooperarea in proiectul scutului antiracheta, iar Rusia va vedea ca este in interesul ei sa lucreze alaturi de NATO.

Subsecretarului american de stat Ellen Tauscher declara in urma cu cateva zile ca Romania ar putea gazdui trei baterii de interceptori in cadrul scutului antiracheta, ceea ce ar putea insemna 24 de rachete de tip SM-3. Radarul va fi, insa, amplasat intr-o alta tara din regiune.

"Vom discuta despre ce va presupune exact desfasurarea in Romania a interceptorilor, dar eu cred ca ar putea fi vorba despre trei baterii, deci 24 de rachete SM-3, insa acest aspect este acum deschis negocierilor", a declarat Tauscher. Ea a spus ca atunci cand va fi stabilit numarul interceptorilor terestri, Statele Unite se vor baza pe evaluarea amenintarilor.

Directorul SRI a precizat si el ca Romania va gazdui doar rachetele, in timp ce radarele vor fi amplasate cel mai probabil in Turcia.

Citeste si:
Miza alegerilor din Germania pentru România
Miza alegerilor din Germania pentru România
Bucureștiul se teme de o Europă cu mai multe viteze, de o criză economică adăugată la cea sanitară și de complicațiile pe care le poate produce Rusia la periferia estică a UE. România...
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
USR PLUS va depune o nouă moţiune de cenzură alături de AUR, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că procedura depunerii moţiunii care este deja în Parlament este...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
Odata construite silozurile poti gazdui in ele rachete, punct. Ca sint defensive sau ofensive cand ai o strategie pe care o consideri adaptabila la amenintari in permanenta... ne trezin ca defensiva devine ofensiva cat ai clipi !