Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg: Alianta se confrunta cu o dilema in Afganistan

Sambata, 24 Octombrie 2020, ora 23:48
4644 citiri
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg: Alianta se confrunta cu o dilema in Afganistan
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. FOTO: Hepta

NATO se confrunta cu o dilema in Afganistan si trebuie sa decida daca va parasi tara, riscand astfel ca aceasta sa devina un rai al teroristilor internationali, sau sa ramana, a declarat vineri secretarul general al aliantei Jens Stoltenberg in videoconferinta cu cei 30 de ministri ai apararii din statele membre, transmite dpa.

Stoltenberg a afirmat ca a ramane in Afganistan risca sa continue o misiune care a durat aproape doua decenii, iar lupta impotriva talibanilor va deveni mai intensa. "Aceasta este o dilema cu care ne vom confrunta ca alianta", a afirmat secretarul general al organizatiei.

Ministrii s-au intalnit pentru a discuta despre viitorul Aliantei in Afganistan, in contextul in care negocierile de pace intra-afgane continua, iar SUA intentioneaza sa se retraga.

Ingrijorare a starnit si declaratia presedintelui american Donald Trump, care a spus ca doreste sa-si retraga trupele din Afganistan pana la Craciun.

In conformitate cu actualul acord, SUA ar urma sa se retraga dupa ce talibanii se vor fi angajat sa respecte incetarea focului si sa respecte acordurile incheiate in cadrul negocierilor de pace actuale, ceea ce ar insemna ca o retragere completa nu ar avea loc inainte de sfarsitul lunii aprilie 2021.

De asemenea, este de asteptat ca SUA sa incheie un acord cu talibanii.

Ministrii apararii au criticat intentia Washingtonului de a-si retrage trupele mai devreme, temandu-se ca daca acest lucru se va intampla prea repede, progresul in materie de democratie si drepturile omului ar putea fi reversibil.

Fara SUA, partenerii NATO nu ar putea sa continue misiunea in Afganistan.

Vineri, Jens Stoltenberg a cerut din nou talibanilor sa reduca ceea ce el a descris ca fiind un "nivel inacceptabil de violenta" si sa pregateasca terenul pentru incetarea focului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#Jens Stoltenberg, #NATO, #Afganistan, #razboi , #stiri externe