Secretele Casei Albe (Galerie Foto)

Sambata, 15 Noiembrie 2008, ora 18:04
4207 citiri
Secretele Casei Albe (Galerie Foto)

Casa Alba este un univers misterios, o constructie uriasa (dateaza din 1792), dar si un labirint, cu 132 de incaperi, sase etaje, opt scari, trei ascensoare, 35 de bai, 11 dormitoare, 43 de birouri, 28 de semineuri, 147 de ferestre, 412 usi, 3 bucatarii, 37 de camari, 16 frigidere, 40 de lavoare...

Cine va fi frizerul lui Obama, cine ii va spala hainele semnate Hart Shaffner Marx, ce va gasi in frigider si mai ales unde se va putea retrage pentru a se relaxa.

Toate acestea si multe alte lucruri presedintele ales trebuie sa le cunoasca atunci cand va trece pragul Casei Albe, iar acum tocmai i se spun aceste lucruri.

Barack Obama este sfatuit ce trebuie sa faca, ce nu trebuie sa faca, cine ii va gati, cum sa fuga, cate automobile poate parca pe alee (trei), ce poate face in timpul liber fara sa iasa din cladire pe cine poate invita si pe cine nu, sau daca poate invita pe cineva pe ascuns...

In mod sigur, Obama nu va avea nevoie sa aduca pe nimeni pe ascuns, indragostit cum este de Michelle, dar la Casa Alba exista cel putin doua pasaje secrete, iar unul dintre acestea se afla la parter si se numeste ''intrarea Marilyn''. Lui Jonh F.Kennedy ii placea mult acel 'tunel', iar biografii sai au construit pe seama lui mitologii, noteaza presa americana.

Istoria recenta este foarte bogata in cazuri de presedinti care in Pennsylvnia Avenue nr. 1600 nu au vrut sa stea foarte multa vreme - Bush a petrecut 98 de zile departe de acel loc, tatal sau 135 de zile, iar Reagan 41.

Asadar, exista cateva lucruri pe care echipa noului presedinte american incepe deja sa i le comunice. Asa, de pilda, frizer nu exista - spre deosebire de palatul Montecitorio, sediul guvernului italian - dupa cum nu exista nici manicuriste, cosmeticiene sau maseur.

Spalatorie da, exista, dar cheltuielile sunt in sarcina familiei prezidentiale. Garderoba Primei Doamne este o mica incapere luminoasa la capatul etajului doi, este si un loc de intimitate, se pare, unul din rarele locuri in care agentii serviciului secret nu au acces. Bancomatul, oficiul postal si dispensarul se afla la demisol.

Pentru a semna acte, Barack va avea la indemana stilouri Parker, daca vrea sa inoate are o piscina, daca vrea sa vada un film le are pe toate in avanpremiera, cinematograf privat, fotolii rabatabile marca La-Z-Boy Exista si un aparat de facut popcorn.

Michelle poate schimba mobilierul, asa cum a procedat si Hillary; dar ar fi de neiertat sa modifice biroul din camera ovala, donat de regina Angliei. Este o traditie ca fotoliul sa fie marca Gunlocke, model proiectat de fizioterapeutul lui Kennedy in 1961 pentru a-i atenua acestuia durerile de coloana.

In orice caz, cine schimba plateste, sau foloseste fonduri private; si alege pe cat posibil mobila de productie nationala. In bucatarii se poate, la limita, modifica stilul culinar, dar se pare ca sunt suficiente cele trei existente: cinci bucatari-sefi, un cofetar, 20 de angajati part-time. Acestia pot servi pana la 140 de oaspeti la masa si 1000 de aperitive.

In cele 16 frigidere din birouri si apartamente exista toate bauturile din grupurile Coca si Pepsi, cu stema prezidentiala. La orele cinci, in fiecare zi, se servesc cartofi prajiti pentru birourile din aripa de vest.

Cu toate acestea, devii de fapt un om incoltit, urmarit 24 de ore nu numai de agenti ci si de ofiterul cu "Nuclear Football", valijoara cu comenzile pentru atacul nuclear, si chiar de majordom, care are un indicator de pozitie daca presedintele se afla in zone din Casa Alba ce nu sunt private.

Presedintele are la dispozitie un Cadillac V8, dar nici el nici sotia sa nu il pot conduce. Barack Obama, ca orice presedinte, va trebui sa stie sa danseze, macar sa schiteze un vals. Va putea, ca si Reagan, sa traga un pui de somn cand va dori, ritmurile de lucru le decide el, vom vedea daca va semana cu Clinton care lucra de la 7 dimineata pana seara tarziu, iar apoi statea la telefon pana la 3 noaptea.

Va castiga 400.000 de dolari pe an (plus 50.000 pentru cheltuieli), receptiile private si le va plati singur, va avea insa o pensie de numai 160.000 de euro. Daca va dori sa invite pe cineva la Casa Alba, el are un "secretar" pentru astfel de evenimente.

Vezi mai jos Galeria Foto

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#Casa Alba, #secrete, #presedinte, #camere, #tunel, #cheltuieli , #stiri externe