Senator italian, despre miscarea Occupy si bancherii-asasini economici - Interviu

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 17:06
3097 citiri
Senator italian, despre miscarea Occupy si bancherii-asasini economici - Interviu

Senatorul italian Elio Lannutti a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre miscarea "Occupy", a celor nemultumiti de actualul sistem financiar, protestele violente din Italia, marii bancheri, pe care ii considera "asasini economici" si disperarea cauzata de criza economica.

In opinia parlamentarului din partidul "Italia Valorilor", miscarea "Occupy" din Italia, inspirata de "Occupy Wall Street", care a cunoscut forme violente saptamana trecuta, e alcatuita din tineri carora sistemul financiar le-a furat viitorul, dar si din oameni care nu mai au cu ce sa-si intretina familia.

Lannutti, care conduce cea mai mare asociatie care lupta pentru protejarea drepturilor clientilor bancilor - Adusbef, a criticat si "clica" alcatuita din marile banci, fondurile speculative si agentiile de rating, despre care spune ca are o mare vina in declansarea crizei economice si care indatoreaza in mod iresponsabil statele si cetatenii.

El da vina pe banci si pentru "falsificarea" statisticilor Greciei, care i-au permis acesteia sa intre in zona euro, dar care au contribuit, in cele din urma, la criza economica ce a paralizat tara si ameninta chiar si Uniunea Europeana.

Senatorul a mai spus ca guvernul Berlusconi are o vina mare pentru situatia actuala, prin faptul ca a negat criza timp de trei ani, dar si ca guvernele ultimilor 15 ani in Italia au fragilizat economia prin politicile lor prea liberale. Lannutti a spus ca actualele masuri de austeritate din Italia sunt atat de dure incat politistii nu mai au bani nici pentru masinile de serviciu.

Citeste interviul acordat Ziare.com de senatorul Elio Lannutti:

Cine sunt persoanele care participa la proteste? Caror categorii sociale apartin si care sunt motivatiile lor?

Sunt in primul rand tinerii carora oligarhii bancilor centrale, in primul rand Bankitalia si BCE (Banca Centrala Europeana - n.red.), le-au furat viitorul cu omisiunea de a controla finantele de risc, fara reguli, ca intr-un adevarat "Vest salbatic" proiectat de bancile afaceriste pentru a satisface lacomia bancherilor, bonusurile lor si preferintele lor la bursa, care au mancat economia reala si au dus la distrugerea a 40 de milioane de locuri de munca din 4 iulie 2007, cand in Statele Unite s-a spart "bula" creditelor suprime. Dar in randul lor se pot gasi si clase sociale saracite si capi de familie care au pierdut munca a 50 de ani si nu au nicio posibilitate de a-si gasi o modalitate de a-si intretine familia.

Au ei o problema cu bancile sau cu intregul sistem capitalist?

Protesteaza in principal contra bancilor si a bancherilor centrali, pe care eu ii numesc "criminali in serie", pentru o adevarata blocare a regulilor si a reformei sistemului financiar mondial, un nou Breton Woods, pentru ca nu poti sa ai un sistem bazat pe debit, pe schimb si pe derivate Over The Counter (comercializarea de instrumente financiare-n.red.) care au ajuns la un volum de 700.000 de miliarde de dolari schimbati pe platforme opace, in conditiile in care PIB-ul mondiale e de circa 55.000 de miliarde de dolari, gestionat de o clica de bancheri afaceristi, fonduri speculative si agentii de rating care au banci si fonduri in actionatul lor (la Moody's si Standard&Poor's au participatii de la Black Rock, un fond american care gestioneaza un patrimoniu de 3.000 de dolari), in complicitate cu bancherii centrali, care guverneaza destinele lumii si atenteaza la suveranitatea statelor si la avutia natiunilor.

Miscarea a avut proportii mari in Italia - care sunt cauzele? Ce diferentiaza miscarea din Italia de cele din alte tari?

In Italia s-a nascut o mare miscare de tineri indignati, din care unii vin dintre saraci sau de la universitati, tocmai pentru a dirija protestele impotriva guvernatorului Bancii Italiei si viitorului presedinte al BCE, un oligarh care a vandut o buna parte din patrimoniul statului italian cand era director general al Trezoreriei, al bancii de afaceri Goldman Sachs, primind in schimb vicepresedintia pentru Europa, tocmai in perioada in care acea banca masluia conturile Greciei pentru a o face sa intre in Euro.

Faptul ca miscarea e mai grava in Italia deriva din faptul ca Banca Italiei e mana in mana cu bancile urmarite, comploteaza cu Asociatia Bancara Italiana cu care merge la brat intr-un sistem ofensator fata de drepturile si interesele consumatorilor. Daca te gandesti numai ca in Italia costul anual al gestiunii unui cont curent e de 295,66 de euro, cand media in Europa e de 114 si in care taxele pentru imprumuturi pentru case sunt superioare cu 0,59% mediei UE.

Accentueaza problemele premierului Silvio Berlusconi problemele economice ale Italiei?

Cu siguranta comportamentele presedintelui Consiliului si ale unui guvern care a negat criza sistematic timp de trei ani, afirmand ca Italia sta bine si ca bancile italiene sunt mai virtuoase au accentuat furia si protestele tinerilor privati de viitorul lor de politicile economice (nu numai al acestuia, dar ale guvernelor din ultimii 15 ani) care au transformat o armata de tineri in saraci care imbatranesc pe spatele familiilor, adevarate socuri sociale, fara posibilitatea de a-si gasi un loc de munca stabil, nici de a forma o familie.

Managementul Italiei de catre Draghi (actualul presedinte al BCE-n.red.) si Trichet (fostul presedinte - n.red.), in faimoasa scrisoare din august in care cereau o manevra cu multe lacrimi si sange care a taiat resurse fara a intelege ca evazionistii fiscali, premiati de ministrul Economiei, Tremenonti, cu un scut fiscal de 5%, o adevarata reciclare a statului in favoarea celor care au exportat capitalul in extern si l-au impartit in forma anonima, au agravat furia tinerilor.

In Italia categorii vaste protesteaza, precum fortele de ordine care nu au nici macar benzina pentru a calatori cu masinile. Daca guvernul ar fi aprobat cererea Italiei Valorilor, de introducere a unei taxe de proprietate pe capitalul protejat, de 20%, ar fi produs un castig de 21 de miliarde de euro, manevra ar fi fost mai echitabila si daunele catre entitatile locale si catre fortele politienesti ar fi fost evitate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Elio Lannutti banci, #miscarea Occupy Italia , #stiri externe