Serbia are un nou guvern, proeuropean

Marti, 08 Iulie 2008, ora 08:11
883 citiri
Serbia are un nou guvern, proeuropean

Parlamentul sarb a aprobat luni seara un nou guvern, din care fac parte proeuropenii si socialistii fostului presedinte Slobodan Milosevici, al carui obiectiv prioritar este accelerarea apropierii de Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Guvernul premierului Mirko Cvetkovici, care a depus juramantul dupa o pauza scurta dupa votul Legislativului, a fost sustinut de 127 de parlamentari din totalul de 250.

"Apartenenta la UE este interesul principal al Serbiei si al cetatenilor sai", a declarat Cvetkovici. "Obiectivul Guvernului este ca Serbia sa obtina la sfarsitul anului sau la inceputul anului viitor statutul de tara candidata la aderarea la UE", a adaugat el.

Guvernul a fost numit la aproape doua luni dupa victoria in alegerile legislative anticipate din 11 mai a unei coalitii proeuropene construita in jurul Partidului Democratic (DS) al presedintelui Boris Tadici.

Proeuropenii si Partidul Socialist al Serbiei (SPS), fondat de Slobodan Milosevici in anii '90, au ajuns la sfarsitul lunii iunie la un acord pentru formarea unui Guvern, ceea ce a pus capat unei crize politice de patru luni. Liderul SPS, Ivita Dacici, va ocupa functia de vicepremier si de ministru de interne.

Aprobarea Guvernului a fost o formalitate, in pofida opozitiei vehemente a ultranationalistilor din Partidul Radical Sarb (SRS) si a Partidului Democratic al Serbiei (DSS), al fostului premier nationalist Voislav Kostunita, in conditiile in care proeuropenii, socialistii si minoritatile dispun de o majoritate de 129 de parlamentari.

Alianta cu proeuropenii a reprezentat pentru SPS ocazia unei reabilitari nesperate, in conditiile in care trecutul sau este legat strans de Slobodan Milosevici, decedat in 2006 la Haga, unde era judecat pentru crime de razboi de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

Acordul dintre DS si SPS a marcat si o reconciliere surprinzatoare intre forte politice aflate la poli opusi de-a lungul anilor.

Formarea guvernului proeuropean in Serbia a fost incurajata de Bruxelles, care a semnat la sfarsitul lunii aprilie un Acord de Stabilizare si Asociere (ASA) cu Belgradul, primul pas catre o eventuala aderare la UE. Kostunita s-a opus ASA, pentru ca Bruxelles-ul a sustinut independenta Kosovo, si a dizolvat in luna martie coalitia sa cu proeuropenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Exercițiu militar de amploare desfășurat de Serbia la granița cu Kosovo. Ministrul Apărării de la Belgrad: ”Nimeni nu ne va umili”
Exercițiu militar de amploare desfășurat de Serbia la granița cu Kosovo. Ministrul Apărării de la Belgrad: ”Nimeni nu ne va umili”
După ce a condamnat miercuri, 17 aprilie, "unda verde" dată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru aderarea Kosovo la Consiliul Europei, Serbia a anunţat un exerciţiu militar de...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Serbia, #guvern, #Parlament, #pro Europa , #stiri externe