Serbia va "anula" declaratia de independenta a Kosovo

Marti, 12 Februarie 2008, ora 08:11
1551 citiri
Serbia va "anula" declaratia de independenta a Kosovo

Guvernul sarb va adopta "o decizie de anulare a actelor ilegale" ale autoritatilor kosovare, in caz de proclamare a independentei provinciei, care este asteptata la sfarsitul acestei saptamani, potrivit unui comunicat oficial, citat de AFP.

Presedintele sarb Boris Tadici, premierul Voislav Kostunita si presedintele Parlamentului Oliver Dulici s-au intalnit pentru a discuta despre "amenintarea reala a unei declaratii ilegale de independenta" a provinciei Kosovo, precizeaza comunicat dat publicitatii luni.

"Toate institutiile statului trebuie sa ia deciziile si masurile necesare pentru a anula toate actele ilegitime ale independentei unilaterale", potrivit aceleiasi surse.

Comunicatul nu face precizari cu privire la tipul de masuri pe care ar putea sa le ia Serbia in caz de proclamare a independentei provinciei sale sudice, care va interveni probabil in urmatoarele zile.

Presedintele sarb a convocat marti Consiliul National de Securitate, cel mai importat for de securitate sarb, iar Kostunita va prezida o sedinta a guvernului joi, pentru a adopta "o decizie de anulare a actelor ilegale" precum o declaratie de independenta a provinciei.

Daca va fi adoptata, aceasta decizie va fi transmisa apoi Parlamentului sarb si "va deveni activa daca acest act ilegitim se produce", precizeaza comunicatul.

In ianuarie, guvernul sarb a elaborat un "plan de actiune in caz de proclamare unilaterala a independentei Kosovo". Desi nu au fost date publicitatii detalii ale acestui plan, oficiali guvernamentali declarasera anterior ca Serbia ar putea rupe relatiile diplomatice cu orice tara care va recunoate independenta Kosovo.

In decembrie, Parlamentul sarb a adoptat in acest sens o rezolutie care afirma ca Serbia isi va revizui "relatiile diplomatice si de alt tip" cu statele care vor recunoaste independenta provinciei sale.

Serbia, sustinuta de aliatul sau traditional Rusia, se opune vehement independentei Kosovo, dar Statele Unite si majoritatea tarilor europene o sustin.

Kosovo este administrat de ONU din 1999, dupa bombardamentele NATO care au pus capat represiunii fortelor sarbe impotriva separatistilor albanezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Kosovo, #independenta, #Serbia, #anulare , #stiri externe