Serghei Lavrov, in prima vizita in Abhazia, Georgia protesteaza

Duminica, 14 Septembrie 2008, ora 21:42
1693 citiri
Serghei Lavrov, in prima vizita in Abhazia, Georgia protesteaza

Rusia si-a trimis duminica ministrul de externe in regiunea Abhazia pentru a asigura de sprijinul Moscovei cele doua teritorii rebele georgiene, recunoscute recent de Kremlin, o vizita pe care Georgia a denuntat-o imediat drept o farsa, relateaza Reuters si AFP.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit duminica in prima sa vizita in regiunea separatista georgiana Abhazia, a carei independenta a fost recunoscuta de Moscova la sfarsitul lunii august. Lavrov a fost intampinat la aeroportul din Suhumi de presedintele Abhaziei, Serghei Bagaps, si de seful diplomatiei, Serghei Samba.

Lavrov urma sa discute cu responsabilii abhazi si cu reprezentanti ai ONU din regiune despre chestiuni legate de stabilirea relatiilor diplomatice intre Moscova si Suhumi.

Rusia a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud la 26 august si a stabilit marti relatii diplomatice cu cele doua teritorii separatiste proruse, o decizie condamnata de occidentali, care denunta atingerea adusa integritatii teritoriale a Georgiei.

Serghei Lavrov este oficialul rus cu rangul cel mai inalt care vine in Abhazia in ultimii 15 ani, iar deplasarea sa la Suhumi intervine la o circa o luna dupa ce Kremlinul si-a trimis trupele si tancurile in Georgia, atragandu-si un cor de critici din partea guvernelor occidentale.

Moscova a argumentat ca a fost nevoita sa intervina pentru a preveni un genocid in Osetia de Sud, dupa ce Tbilisi a incercat sa recastige controlul in aceasta regiune separatista. Occidentul acuza insa Rusia de folosirea disproportionata a fortei.

Actiunea militara a Rusiei a fost urmata de recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud ca state independente. Nicaragua a fost singura tara care s-a alaturat Moscovei in acest demers diplomatic.

La Tbilisi, guvernul prooccidental a criticat vizita lui Lavrov in Abhazia, regiune cu iesire la Marea Neagra care s-a separat violent de Georgia la inceputul anilor '90. "Este o farsa", a declarat ministrul georgian de externe, Ekaterina Tkeselasvili. "Rusia incearca sa dea impresia ca aceste teritorii sunt state independente", a explicat ea.

Este de asteptat ca Rusia sa semneze saptamana aceasta cu cele doua regiuni acorduri in privinta cooperarii, inclusiv in ceea ce priveste legaturile militare.

Moscova spune ca intentioneaza sa pastreze pe termen nedefinit circa 7.600 de soldati in cele doua regiuni si vrea sa instituie si baze militare pe teritoriul lor.

Rusia si-a retras in acest weekend militarii din apropierea portului georgian Poti, in conformitate cu acordul mediat de Franta care prevede retragerea fortelor de pe teritoriul georgian cu exceptia Abhaziei si Osetiei de Sud.

Aeronava lui Lavrov a fost primul zbor civil care a aterizat pe aeroportul din Suhumi in ultimii 15 ani. Dupa luptele secesionistilor din anii '90, numai aeronavele militare sau cele ale ONU au folosit aeroportul.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, va veni luni in capitala georgiana pentru reuniunea inaugurala a noii Comisii NATO-Georgia, infiintata de Alianta Nord-Atlantica dupa razboiul ruso-georgian pentru a sublinia sprijinul pentru Tbilisi.

Alianta a promis Georgiei si Ucrainei ca vor fi admise in NATO, desi nu le-a oferit un caldendar de aderare. Aceasta perspectiva a infuriat Rusia, care vede in extinderea NATO pana la granitele sale o amenintare la adresa propriei securitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul german Olaf Scholz a plecat sâmbătă pentru o vizită oficială de trei zile în China, în timpul căreia se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping, după opriri în oraşele...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Serghei Lavrov, #vizita, #Abhazia, #Rusia, #Georgia, #farsa , #stiri externe