Sfarsitul lumii, asa cum o stim?

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 23:58
10555 citiri
Sfarsitul lumii, asa cum o stim?
Foto: Reuters

Nimic din ceea ce stiam si la care ne raportam nu mai este valabil. Evenimentele care au avut loc pe plan international in anul 2011 au sculptat definitiv si iremediabil lumea in care traim.

Anuntul Statelor Unite potrivit carora cel mai cautat terorist al lumii, Osama bin Laden, a fost ucis, iar cadavrul i-a fost aruncat in mare, inlaturarea violenta a dictatorului Moammar Gaddafi si moartea liderului nord-coreean Kim Jong Il sunt doar cativa dintre stalpii de rezistenta ai unei realitati care nu mai exista.

Apocalipsa pe care o va aduce 2012 (Opinii)

2011, in lume si in Romania

5 ianuarie - Republicanii isi asuma controlul asupra Camerei Reprezentantilor din Statele Unite ale Americii.

8 ianuarie - Sase persoane sunt ucise si 16 ranite in timpul unui eveniment politic din orasul Tucson, statul Arizona. Tinta criminalului Jared Lough-Ner, in varsta de 22, este congresmanul Gabrielle Giffords, pe care reuseste sa o impuste in cap, insa supravietuieste. Un judecator si o fetita nascuta pe 11 septembrie 2001 sunt, insa, ucisi pe loc.

11 ianuarie - Cel putin 665 de oameni si-au pierdut viata si peste 14.000 au fost evacuati in urma inundatiilor din orasul brazilian Rio de Janeiro.

14 ianuarie - Dupa ce Mohamed Bouazizi si-a dat foc, oamenii au inceput sa iasa in numar tot mai mare in strada, zi de zi, in decembrie 2010. In data de 14 ianuarie 2011, presedintele Zine El Abidine Ben Ali a cedat puterea, punand capat celor 23 de ani in fruntea statului.

Ben Ali a fugit in Arabia Saudita. Rasturnarea regimului nu a fost insa pasnica: sute de oameni au murit si alte cateva sute au fost raniti in urma represiunii brutale a manifestatiilor de catre fortele de securitate ale statului.

24 ianuarie - 37 de oameni au fost omorati si peste 180 au fost grav raniti in urma unui atentat sinucigas care a avut loc pe Aeroportul International Domodedovo, din Moscova.

25 ianuarie - Inspirati de revolta din Tunisia, egiptenii s-au strans in masa, in Cairo, ca sa ceara demisia presedintelui Hosni Mubarak. Protestele au inceput pe 25 ianuarie si, dupa 18 zile, s-au incheiat cu demisia lui Mubarak.

5 februarie - Opozitia din Romania se coaguleaza, oficial, sub forma Uniunii Social-Liberale (USL), care include Partidul National Liberal (PNL), condus de Crin Antonescu, de Partidul Social Democrat (PSD), condus de Victor Ponta, si de Partidul Conservator (PC), al carui presedinte este Daniel Constantin.

17 februarie - Incep revoltele si in Libia. Moammar Gaddafi refuza sa cedeze puterea si incepe o noua serie de atacuri impotriva rebelilor. Inceputul protestelor din Libia poate fi considerata manifestatia din 14 ianuarie, de la Bayda. A doua zi, protestele anti-guvernamentale au izbucnit la Benghazi, al doilea oras ca marime din Libia, care a intrat sub controlul rebelilor in cateva zile.

22 februarie - 155 de persoane au murit si mii de cladiri au fost distruse in urma unui puternic seism care a lovit orasul Christchurch, din Noua Zeelanda.

26 februarie - Dupa 20 de ani in care s-a aflat in fruntea UDMR, Marko Bela a predat stafeta noului lider ales de catre Congres, Kelemen Hunor. Puternic sustinut de vechea garda formata din Laszlo Borbely si Verestoy Attila, Kelemen si-a devansat lejer contracandidatii, fiind ales cu o majoritate de 371 de voturi.

11 martie - Mii de oameni si-au pierdut viata in urma unui cutremur cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter care a lovit Japonia. Seismul a provocat si deteriorari serioase la reactoarele nucleare de la Fukushima, care au inceput sa aiba scurgeri de substante radioactive.

17 martie - Guvernul libian s-a angajat intr-o lupta totala impotriva rebelilor, insa revoltele populare s-au extins in capitala Tripoli si in alte orase mari. In urma represiunii brutale a fortelor de securitate si pusa in fata numarului mare de morti in randul civililor, ONU a autorizat, la 17 martie, impunerea unei zone de interdictie aeriana in Libia.

21 martie - Adrian Severin, implicat intr-un scandal de coruptie la nivel european - presa internationala si cea din Romania scria despre cum trei europarlamentari, Adrian Severin, din Romania, Ernst Strasser, fost ministru de Interne in Austria, si Zoran Thaler, din Slovenia, s-au declarat dispusi "sa-si vanda serviciile" contra unor sume de pana la 100.000 de euro unor jurnalisti ai ziarului britanic "Sunday Times".

8 aprilie - Zeci de mii de sirieni s-au strans in capitala Damasc, Alep, al-Hasakah, Daraa, Deir ez-Zor si Hama. Guvernul a raspuns cu brutalitati de nedescris. Conflictul din Siria, care dureaza de aproape zece luni, nu este mai aproape de final decat la inceput - presedintele Bashar al-Assad se agata de putere si isi trimite armata sa macelareasca oamenii, iar comunitatea internationala are, deocamdata, prea putina vointa pentru a interveni in Siria, ca si in Libia, cu toate ca peste 4.000 de civili au fost ucisi.

29 aprilie - Marea Britanie sarbatoreste nunta de basm a printului William cu Kate Middleton. Evenimentul este transmis live in toata lumea.

1 mai - Dupa o vanatoare care a durat mai bine de noua ani si jumatate, Statele Unite anunta ca trupele de comando l-au gasit si l-au ucis pe cel mai cautat terorist al lumii, Osama bin Laden.

29 iunie - Incep protestele in Grecia ca urmare a masurilor de austeritate anuntate de Guvernul de la Atena.

7 iulie - Pe fondul scandalului in care tabloidele baronului media Rupert Murdoch sunt acuzate ca au interceptat ilegal convorbirile a o mie de personalitati, Murdoch anunta inchiderea publicatiei News of the World.

21 iulie - Atlantis isi incheie ultima misiune, la trei decenii dupa ce NASA a lansat prima naveta spatiala din programul Space Shuttle.

5 august - Agentia de rating Standard & Poor's coboara ratingul economiei SUA la "negativ", declansand scaderi bruste pe bursele lumii.

10 august - Premierul britanic David Cameron autorizeaza, pentru prima data in istorie, utilizarea tunurilor de apa in afara Irlandei de Nord pentru a face fata celor mai grave revolte care au avut loc in Regatul Unit in ultimii 20 de ani.

24 august - Steve Jobs, co-fondatorul si directorul executiv al gigantului Apple, isi anunta demisia din cauza unor probleme de sanatate.

3 septembrie - Presedintele Romaniei, Traian Basescu, este primit la Casa Alba de presedintele SUA, Barack Obama. Intrevederea a avut loc in Biroul Oval si a durat aproximativ 20 - 25 de minute. Cei doi sefi de stat au adoptat o Declaratie comuna privind Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea.

17 septembrie - Ia "nastere" miscarea Occupy Wall Street.

5 octombrie - Steve Jobs, co-fondatorul Apple, moare la varsta de 56 de ani, rapus de cancer.

20 octombrie - Dictatorul Moammar Gaddafi, in varsta de 69 de ani, este prins, in cele din urma, la Sirte, unde este ucis cu brutalitate de rebeli.

21 octombrie - Presedintele Barack Obama anunta ca toate trupele americane care inca mai sunt in Irak vor parasi tara pana la finalul lui 2011, sfarsind astfel un razboi care, practic, a divizat America. In razboiul din Irak, care a costat peste 800 de miliarde de dolari, au murit aproximativ 4.500 de soldati americani.

25 octombrie Regele Mihai se adreseaza Parlamentului Romaniei. Discursul este primul adresat Legislativului dupa 64 de ani.

27 octombrie Discutiile maraton ale liderilor Uniunii Europene se finalizeaza cu adoptarea unui plan de salvare pentru Grecia, inglodata in criza datoriilor care a cuprins Europa.

12 noiembrie - Criza economica din Europa face o noua victima: presat de protestele care blocheaza Italia, premierul Silvio Berlusconi isi anunta demisia.

28 noiembrie - PSD pierde functia numarul doi in stat, deschizand calea validarii democrat-liberalului Vasile Blaga ca presedinte al Senatului.

5 decembrie - Dupa 541 de zile de negocieri, regele Albert al II-lea al Belgiei il numeste pe Elio Rupo in functia de prim-ministru.

15 decembrie - Fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, este achitat in dosarul "Matusa Tamara", in care este acuzat de dare de mita.

15 decembrie - Guvernul din Romania isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012 in aceeasi zi.

18 decembrie - Fostul presedinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei, Vaclav Havel, moare la varsta de 75 de ani, din cauza unei probleme pulmonare.

19 decembrie - Liderul nord-coreean Kim Jong Il moare la varsta de 69 de ani.

2012?

2012 se anunta chiar si mai dramatic decat 2011 pentru ca, asa cum e firesc, efectele fiecarui eveniment care a avut loc in decursul anului trecut vor deveni vizbile. Daca 2011 a fost anul incertitudinii din mai multe puncte de vedere, 2012 va fi, cu siguranta, anul schimbarilor radicale...

Daca am fi pesimisti, am spune ca schimbarile nu sunt de bun augur, pentru ca am aflat, pe propria piele, ce inseamna schimbarea a ceva cu nimic. Pe de alta parte, daca ne pierdem speranta in efectele pozitive ale schimbarii, putem sa ne cumparam deja locuri de veci si sa ne asezam de pe-acum in sicrie, in asteptarea inevitabilului sfarsit.

Anul 2012, sub semnul schimbarilor radicale

Din pacate, nici pasivitatea nu este o solutie. Daca vrem sa traim intr-o lume mai buna, pentru noi si pentru cei care vin dupa noi, trebuie sa facem ceva: trebuie sa luam parte la reconstructia acestei lumi. In fiecare zi. E o munca sisifica, dar cine a zis ca e usor!?

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#sfarsitul lumii, #evenimentele anului 2011, #schimbarii 2011, #sfarsitul lumii 2012, #Moammar Gaddafi, #primavara araba , #stiri externe