VIDEO Sindicatul condus de medicul personal al lui Navalnii, desemnat "agent strain". Acum cei din organizatie ar fi intr-o situatie dificila

Miercuri, 03 Martie 2021, ora 18:55
966 citiri
VIDEO Sindicatul condus de medicul personal al lui Navalnii, desemnat "agent strain". Acum cei din organizatie ar fi intr-o situatie dificila
Aleksei Navalnii, in sala de judecata, in momentul citirii sentintei FOTO Telegram/ Moscowach

Rusia a desemnat miercuri, 3 martie, un sindicat al medicilor cu legaturi cu principalul opozant politic rus Aleksei Navalnii drept "agent strain", o eticheta controversata folosita adesea impotriva criticilor puterii, relateaza AFP.

Ministerul rus al Justitiei a anuntat aceasta masura miercuri, intr-un comunicat.

Alianta Medicilor s-a facut cunoscuta prin criticarea masurilor adoptate de catre Primaria Moscova in lupta impotriva covid-19. Sindicatul acuza autoritatile muncipale de faptul ca au esuat sa protejeze medicii si de minimalizarea gravitatii epidemiei.

Organizatia este condusa de catre Anastasia Vasilieva - medicul personal al lui Aleksei Navalnii -, care apare intr-o inregistrare video cantand la pian, in timp de politia ii perchezitiona apartamentul, puternic distribuita in ianuarie pe retele de socializare.

Adoptata in 2012, legea cu privire la "agentii straini" obliga entitatile acuzate de faptul ca actioneaza in favoarea strainatatii la masuri administrative constrangatoare si la mentionarea acestui statut in toate publicatiile, riscand altfel amenzi usturatoare sau interdictii.

VIDEO Ultima fotografie a liderului opozitiei ruse Aleksei Navalny. Era deja otravit. Momentul cand este luat din avion cu targa a fost filmat de pasageri

Aceasta expresie are o conotatie foarte negativa in limba rusa, intrucat este asociata unui comportament nepatriotic.

Alianta Medicilor, infiintata in 2018, a tras un semnal de alarma cu privire la penurii de echipamente si de protectie destinate medicilor din Rusia, la inceputul pandemiei covid-19, in primavara trecuta, si a acuzat autoritatile de faptul ca subestimeaza numarul angajatilor serviului medical care au murit.

Ministerul Justitiei acuza Alianta Medicilor de faptul ca a primit o "finatare straina" si ca este implicata in activitati "politice".

O purtatoare de cuvant a sindicatului, Aleksandra Zaharova, respinge aceste acuzatii.

Organizatia nu beneficiaza de finantari din strainatate, subliniaza ea si da asigurari ca Alianta Medicilor isi va continua activitatea.

"Multi dintre medici se afla intr-o situatie dificila, iar noi intentionam sa-i ajutam in continuare", declara ea pentru AFP.

Rusia a adoptat recent o inasprire a legislatiei cu privire la persoanele si organizatiile calificate drept "agenti straini".

Potrivit acestor amendamente, o persoana sau un grup care primeste o sustinere materiala din strainatate sau de la alte organizatii considerate "agenti straini" poate fi desemnata, de asemenea cu aceasta eticheta - fara o hotarare a justitiei in acest sens.

CEDO a dispus eliberarea imediata a lui Aleksei Navilnii, invocand riscuri la adresa vietii acestuia

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus miercuri, 17 februarie, eliberarea opozantului politic rus Aleksei Navalnii, evocand riscuri la adresa vietii acestuia, se arata intr-o hotarare a Curtii publicata pe site, relateaza AFP.

Medicul care l-a tratat pe Navalnii dupa ce a fost otravit a murit brusc. "Stia mai mult decat oricine despre starea lui Alexei"

Politicianul rus Alexei Navalnii a fost condamnat marti, 2 februarie, la trei ani de inchisoare cu executare, intr-un tribunal din Moscova. El a fost arestat pe 17 ianuarie, la aterizarea pe Aeroportul din Moscova si acuzat ca nu a respectat conditiile eliberarii conditionate.

Hillary Clinton a făcut propunerea de a-l schimba pe Navalnîi cu un agent rus deținut în Germania. Un posibil acord a fost discutat de Scholz și Biden
Hillary Clinton a făcut propunerea de a-l schimba pe Navalnîi cu un agent rus deținut în Germania. Un posibil acord a fost discutat de Scholz și Biden
Propunerea de a-l schimba pe Aleksei Navalnîi cu Vadim Krasikov, care își ispășește pedeapsa în Germania, și cu jurnalistul american Evan Hershkovich, care a fost reținut în Rusia, a...
Soția prietenului lui Navalnîi, care ispășește 25 de ani de închisoare: ”Știu că era o metodă de eliberare”
Soția prietenului lui Navalnîi, care ispășește 25 de ani de închisoare: ”Știu că era o metodă de eliberare”
Soţia lui Vladimir Kara-Murza, un opozant care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, se declară în favoarea unui schimb de deţinuţi politici atunci când ”vieţile oamenilor...
#sindicat, #Aleksei Navalnii, #pandemie, #coronavirus, #perchezitii, #agent strain , #stiri externe