Sinodul BO sarbe examineaza problema succesiunii patriarhului

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 13:57
1188 citiri
Sinodul BO sarbe examineaza problema succesiunii patriarhului

Sinodul Bisericii Ortodoxe sarbe a inceput, marti, sa examineze problema succesiunii patriarhului Pavle, care a cerut sa fie eliberat din functie din cauza sanatatii.

Biserica sarba anuntase la sfarsitul lunii octombrie pe site-ul sau oficial ca patriarhul a cerut Sinodului sa "ii permita sa se retraga din functie, la urmatoarea reuniune, prevazuta in 11 noiembrie".

Daca cererea lui Pavle va fi acceptata, Sinodul, din care fac parte toti episcopii ortodocsi sarbi, ar putea demara procedura de succesiune inca din aceasta toamna, informeaza AFP.

Insa multi membri ai Sinodului sunt de parere ca alegerea noului patriarh ar trebui amanata pentru reuniunea din primavara, care va avea loc in mai, potrivit presei de marti.

Patriarhul Pavle, in varsta de 94 de ani, conduce Biserica Ortodoxa sarba din 1990. El a fost spitalizat in noiembrie anul trecut pentru o infectie pulmonara.

Starea lui s-a ameliorat intre timp, dar el ramane spitalizat. In mai, Sinodul a decis sa isi asume atributiile patriarhului, iar arhiepiscopul Amfilohije de Cetinje a fost desemnat sa ii tina locul.

Reuniunile Sinodului se desfasoara cu usile inchise. Episcopii nu au voie sa aiba contacte cu presa si deciziile Adunarii sunt prezentate publicului prin comunicate.

Patriarhul bisericii sarbe este ales pe viata, dar are posibilitatea sa ceara Sfantului Sinod eliberarea din functie.

Pavle, al 44-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe sarbe, i-a urmat lui Gherman care, bolnav si spitalizat, a cerut si el retragerea din functie. Pavle a fost liderul spiritual al sarbilor de-a lungul tumultuosilor ani '90, marcati de dezmembrarea sangeroasa a fostei federatii iugoslave.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Deficitul De Cont Curent, In Creștere În primele 2 luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de cont curent în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent,...
Coca-Cola Light sau Zero? Care dintre cele două băuturi este mai sănătoasă. Verdictul dat de un dietetician
Coca-Cola Light sau Zero? Care dintre cele două băuturi este mai sănătoasă. Verdictul dat de un dietetician
Un dietetician a evaluat cât de sănătoase sunt băuturile răcoritoare fără calorii, Coca-Cola Light sau Coca-Cola Zero, iar rezultatele sunt dezamăgitoare pentru fanii Coca-Cola. "Ambele...
#sinod, #Patriarh, #succesiune, #analiza , #stiri externe