Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Social-democratul Ivo Josipovici, noul presedinte al Croatiei

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 22:29
1218 citiri
Social-democratul Ivo Josipovici, noul presedinte al Croatiei
Foto: national.hr

Social-democratul Ivo Josipovici a castigat alegerile prezidentiale din Croatia, sondajele de opinie efectuate la iesirea de la urne dupa cel de-al doilea tur de scrutin, desfasurat duminica, indicand o victorie detasata a acestuia in fata primarului Zagrebului, independentul Milan Bandici.

Josipovici a obtinut 64,6% din voturi, in timp ce adversarul sau, fost coleg de partid, a primit 35,4% din sufragii, potrivit a doua sondaje cu rezultate identice, efectuate pe un esantion de 10.000 de persoane si facute publice de canalele private RTL Croatia si Nova TV la putin timp dupa inchiderea urnelor, la ora locala 19.00 (20.00, ora Romaniei).

Aceste sondaje nu au luat insa in calcul voturile electoratului din diaspora care reprezinta aproape 10% din cei 4,4 milioane de alegatori inscrisi.

Primele rezultate oficiale erau asteptate dupa miezul noptii (ora 1.00, ora Romaniei).

Anuntarea rezultatelor exit-pollurilor a fost primita cu strigate de bucurie la sediul de campanie al Partidului Social-Democrat (SDP). "Croatia si-a ales azi cel de-al treilea presedinte" de la independenta proclamata in 1991 si "va multumim tuturor celor care ati votat pentru Josipovici", a spus unul dintre liderii social-democrati, Igor Dragovan.

El a precizat totusi ca SDP asteapta ca rezultatele oficiale sa confirme exit-pollurile. Practic, este pentru prima-data dupa declararea independentei cand social-democratii acced la conducerea statului.

In tabara lui Bandici, ambianta era proprie unei infrangeri. "Stiam ca este o batalie intre David si Goliat", a declarat o apropiata a primarului Zagrebului, Jelena Pavicic-Vukicevic, subliniind ca Bandici nu a avut in spate o structura de partid.

Primarul capitalei a fost exclus din SDP pentru ca si-a prezentat candidatura la prezidentiale in calitate de independent. In aceste conditii, "trebuie sa fim multumiti de rezultat", a adaugat ea.

Cu parul grizonat, ochelari, dand impresia unei anumite rigiditati, Josipovici, in varsta de 54 de ani, este expert in drept penal international, dar si compozitor de muzica clasica. Biografia sa nu este patata de acuzatii de coruptie, insa criticii ii reproseaza lipsa de carisma si de experienta politica.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rezultat alegeri prezidentiale Croatia, #Ivo Josipovici Croatia, #presedinte Croatia, #exit poll Croatia , #stiri externe