Spania incearca sa garanteze anonimatul femeilor care avorteaza

Vineri, 11 Iulie 2008, ora 17:58
1963 citiri
Spania incearca sa garanteze anonimatul femeilor care avorteaza

Guvernul socialist spaniol a anuntat vineri masuri ce vizeaza o garantare mai eficienta a anonimatului pentru femeile care avorteaza, in urma unei polemici aparute dupa anchetarea unor clinici ce practicau avorturi in faze avansate de sarcina , relateaza AFP.

Consiliul de ministri a adoptat un proiect de decret pentru "a fi garantate intimitatea, confidentialitatea si corectitudinea in cazul efectuarii unui avort". "Este o initiativa ceruta de mult timp de catre femei", a spus vicepresedinta guvernului, Maria Teresa Fernandez de la Vega, la incheierea Consiliului de ministri.

Fiecare femeie care avorteaza va dispune de un cod confidential care ii ascunde identitatea, care nu va putea fi dezvaluita" decat in cazul unei decizii juridice care cere acest lucru", potrivit guvernului.

Avortul a fost scos de sub incidenta Codului Penal in Spania in cazul violurilor (avorturi intr-un termen de maxim 12 saptamani), de malformatii ale fetusului (22 saptamani) si atunci cand exista "un pericol pentru sanatatea fizica sau psihica a mamei" (fara o limita de timp).

Majoritatea avorturilor sunt practicate din cauza "riscurilor psihologice" pentru mama, ceea ce duce uneori la avorturi in faze foarte avansate de sarcina.

Aproapte toate avorturile din Spania sunt practicate in clinici private, personalul spitalelor publice refuzand sa faca intreruperile de sarcina din motive de moralitate.

Partidul Socialist spaniol, care a preluat puterea in 2004, a spus sambata, in timpul Congresului partidului, ca doreste o revizuire legislativa care sa vizeze flexibilizarea conditiilor pentru efectuarea de avorturi in Spania. Revizuirea legislativa intervine dupa efectuarea unei anchete spectaculoase cu privire la avorturi ilegale practicate in clinici private din Barcelona.

Mediile catolice cer restrictionarea avortului, iar asociatiile feministe vor ca acesta sa fie liber, sa fie gratuit si in anonimitate, pana la un anumit termen al sarcinii.

Citeste si:
Zeci de noi cazuri de variola maimuței, depistate în Spania. Guvernul anunță achiziționarea de vaccinuri
Zeci de noi cazuri de variola maimuței, depistate în Spania. Guvernul anunță achiziționarea de vaccinuri
Guvernul de la Madrid a anunțat miercuri, 25 mai, că va comanda vaccinuri şi antivirale printr-o achiziţie în grup a Uniunii Europene (UE), după ce autoritățile sanitare au mai confirmat...
Controversa legată de avort din Statele Unite, o problemă de știință. Ce arată datele cercetătorilor
Controversa legată de avort din Statele Unite, o problemă de știință. Ce arată datele cercetătorilor
Un proiect de aviz apărut recent în presă indică faptul că Curtea Supremă a Statelor Unite este pregătită să răstoarne Roe v. Wade. Făcând acest lucru, judecătorii nu vor neglija doar...