Spania incearca sa garanteze anonimatul femeilor care avorteaza

Vineri, 11 Iulie 2008, ora 17:58
2129 citiri
Spania incearca sa garanteze anonimatul femeilor care avorteaza

Guvernul socialist spaniol a anuntat vineri masuri ce vizeaza o garantare mai eficienta a anonimatului pentru femeile care avorteaza, in urma unei polemici aparute dupa anchetarea unor clinici ce practicau avorturi in faze avansate de sarcina , relateaza AFP.

Consiliul de ministri a adoptat un proiect de decret pentru "a fi garantate intimitatea, confidentialitatea si corectitudinea in cazul efectuarii unui avort". "Este o initiativa ceruta de mult timp de catre femei", a spus vicepresedinta guvernului, Maria Teresa Fernandez de la Vega, la incheierea Consiliului de ministri.

Fiecare femeie care avorteaza va dispune de un cod confidential care ii ascunde identitatea, care nu va putea fi dezvaluita" decat in cazul unei decizii juridice care cere acest lucru", potrivit guvernului.

Avortul a fost scos de sub incidenta Codului Penal in Spania in cazul violurilor (avorturi intr-un termen de maxim 12 saptamani), de malformatii ale fetusului (22 saptamani) si atunci cand exista "un pericol pentru sanatatea fizica sau psihica a mamei" (fara o limita de timp).

Majoritatea avorturilor sunt practicate din cauza "riscurilor psihologice" pentru mama, ceea ce duce uneori la avorturi in faze foarte avansate de sarcina.

Aproapte toate avorturile din Spania sunt practicate in clinici private, personalul spitalelor publice refuzand sa faca intreruperile de sarcina din motive de moralitate.

Partidul Socialist spaniol, care a preluat puterea in 2004, a spus sambata, in timpul Congresului partidului, ca doreste o revizuire legislativa care sa vizeze flexibilizarea conditiilor pentru efectuarea de avorturi in Spania. Revizuirea legislativa intervine dupa efectuarea unei anchete spectaculoase cu privire la avorturi ilegale practicate in clinici private din Barcelona.

Mediile catolice cer restrictionarea avortului, iar asociatiile feministe vor ca acesta sa fie liber, sa fie gratuit si in anonimitate, pana la un anumit termen al sarcinii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Corpurile femeilor au devenit un ”câmp de luptă”. Avertisment privind ”politizarea reproducerii umane”
Corpurile femeilor au devenit un ”câmp de luptă”. Avertisment privind ”politizarea reproducerii umane”
ONU a avertizat miercuri, 17 aprilie, că 30 de ani de progrese în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive sunt în pericol, potrivit AFP. Corpurile femeilor şi fetelor au devenit un...
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
#sarcina, #Spania, #avort, #Femei, #nastere, #anonimat , #stiri externe