Stalin, principalul vinovat pentru foametea anilor '30 din Ucraina

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 11:50
3623 citiri
Stalin, principalul vinovat pentru foametea anilor '30 din Ucraina

Iosif Stalin este principalul vinovat privind dosarul Holodomor - foametea anilor 1930 din Ucraina. Pe lista acuzatilor, data publicitatii de Serviciul de Securitate al Ucrainei, figureaza nume precum Stalin, Molotov, Kaganovici.

Autoritatile ucrainene spera ca rezultatele anchetei vor demonstra genocidul la adresa poporului ucrainean si vor apropia ziua cand ideologia comunista va fi pusa pe acelasi plan cu cea fascista, pentru a fi condamnata, noteaza cotidianul rus Kommersant, citat de Adevarul.

Iosif Stalin a fost declarat principalul acuzat in dosarul privind Golodomorul din Ucraina de catre seful SBU, Valentin Nalivaicenko, care a anuntat in cadrul unei emisiuni televizate ca in dosar figureaza si alti inalti functionari ai fostei URSS, precum si cativa fosti lideri regionali din RSS Ucraineana.

Potrivit lui Nalivaicenko, dosarul contine semnaturi personale si ordine secrete ale lui Stalin, precum si materiale care atesta modul in care s-a pregatit operatiunea de genocid la adresa poporului ucrainean.

Ancheta pe marginea foametei din 1932-1933 a fost demarata de SBU la inceputul lui mai 2009. Potrivit lui Andrei Parubii, persoana de incredere a lui Viktor Iuscenko in actuala campanie prezidentiala, principalul rezultat al anchetei va fi "condamnarea ideologiei comuniste, asemeni celei naziste".

Comunistii se opun

Totusi, nu toate partile politice din Ucraina sprijina cursul Administratiei Iuscenko in directia condamnarii Golodomorului si recunoasterea lui ca genocid la adresa poporului ucrainean.

Deputatul comunist Aleksandr Golub este convins ca pretentiile fata de ideologia comunista sunt neintemeiate, deoarece "potrivit Constitutiei Ucrainei, toate ideologiile sunt permise".

"Ancheta pe marginea asa-zisului Golodomor este doar o manifestare a luptei politice", a declarat acesta.

Aceasta pozitie este impartasita si de membri ai Partidului Regiunilor condus de Viktor Ianukovici. "Principalii acuzati din acest dosar sunt morti demult! Codul Penal al tarii nu permite emiterea de sentinte la adresa unui om mort!", a declarat deputatul Vadim Kolesnicenko.

Foametea ucraineana (1932-1933), cunoscuta si ca Holodomor, a cauzat moartea a cateva milioane de ucraineni, fiind una dintre cele mai grave catastrofe nationale din istoria moderna.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...