Steagul european implineste 54 de ani

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 07:12
12134 citiri
Steagul european implineste 54 de ani

Steagul Europei, format din 12 stele galbene asezate in cerc pe un fond albastru, este simbolul uniunii popoarelor europene inca din 1955. Mai intai a fost folosit de Consiliul Europei, apoi preluat de Comunitatea Economica Europeana si, in cele din urma, de Uniunea Europeana, in 1993.

Europenii au inceput sa isi caute un steag inca din 1950 si, dupa mai multe incercari respinse din diferite motive, s-a cazut de acord asupra unui model propus de Arsene Heinz, fost angajat al postei Consiliului Europei. Dupa mici ajustari facute de Paul Levy, Consiliul l-a aprobat la 25 octombrie 1955 si apoi l-a adoptat, in 8 decembrie.

Steagul fluturat pentru prima oara in 13 decembrie 1955, la Paris, este incarcat de simboluri chiar daca poate parea simplu. Fundalul albastru reprezinta "cerul albastru al vestulului", iar numarul si felul in care sunt asezate stelele arata o unitate perfecta si completa la fel ca cea pe care semnele zodiacului o creaza in univers.

Stelele nu se schimba in functie de membrii organizatiei pentru ca sunt menite sa ii reprezinte pe toti locuitorii Europei, chiar si pe cei din tarile care nu au aderat inca la blocul comunitar.

Simplu la prima vedere, modelul steagului european a fost creat cu mare atentie pentru ca toate stelele sa fie identice si sa simbolizeze egalitatea dintre toate statele europene. Toate au cate cinci colturi si toate sunt orientate cu varful in sus. Stelele sunt asezate la distante egale unele de altele si sunt pozitionate precum orele de pe cadranul unui ceas.

Modelul perfect, gasit dupa cinci ani de cautari

Pana la crearea acestui model au fost propuse mai multe steaguri care sa simbolizeze unitatea europenilor. Cel mai popular a fost cel cu un E de culoare verde pe un fundal alb al Miscarii Europene dar si cel al Uniunii pan-europene, care era albastru si avea o cruce rosie in mijlocul unui cerc portocaliu.

Acesta a fost respins de Turcia din cauza ideii pe care o sugera crucea si anume crestinismul. Printre propunerile care ar fi trebuit sa ii multumeasca pe turci s-a numarat si adaugarea unei semiluni.

Un alt model propus a fost unul inspirat din cercurile olimpiadei in care 8 cercuri argintii erau asezate pe un fundal albastru. Acesta a fost respins deoarece semana cu un lant sau cu o insiruire de zerouri. De asemenea, a fost respinsa si ideea unei stele mari de culoare galbena pe acelasi fundal albastru. S-a considerat ca acesta ar semana prea mult cu cel adoptat in 1930 de Republica Texas si cu cel al Republicii Congo.

Un simbol religios, nerecunoscut oficial

Numarul stelelor nu a reprezentat niciodata numarul membrilor, desi Consiliul Europei avea in acea vreme 15 tari membre si se dorea ca fiecare dintre ele sa fie reprezentata de o stea. S-a renuntat la aceasta idee din cauza problemelor teritoriale pe care Germania de Vest le avea cu regiunea Saarland si s-a ales varianta cu 12 stele, una fara conotatii politice si care caracterizeaza o unitate completa daca ne gandim la cele 12 ore ale ceasului, cele 12 luni ale anului, cele 12 semne zodiacale sau cei 12 apostoli.

Exista, de asemenea, si o interpretare biblica. Arsene Heitz a afirmat ca a fost inspirat si de felul in care era prezentata Fecioara Maria in Apocalipsa lui Ioan, cu capul acoperit de o coroana cu 12 stele. Mai mult, ziua de 8 decembrie in care a fost adoptata folosirea steagului coincidea si cu sarbatoarea catolica a zamislirii Maicii Domnului.

Potrivit "legendei", belgianul de origine evreiasca Paul Levy, ar fi jurat ca se converteste la crestinism daca scapa cu viata din razboi. Se spune ca el ar fi trecut pe langa o statuie de-a Fecioarei Maria care avea deasupra capului corona respectiva. Levy ar fi fost fascinat in acel moment de felul in care cele 12 stele straluceau in lumina soarelui pe fundalul albastru al cerului.

El a spus mai tarziu ca a aflat despre coroana din Cartea Apocalipsei abia dupa ce a fost ales steagul iar oficialii Uniunii Europene au subliniat ca este doar un mit.

Un simbol facut sa reziste

De la 1 noiembrie 1993, steagul reprezinta si simbolul Uniunii Europene fiind folosit inclusiv pe placutele de inmatriculare ale masinilor din tarile membre si pe monede.

Potrivit Tratatului de la Lisabona adoptat in toamna acestui an, steagul va continua sa reprezinte ideea de uniune a popoarelor europene, alaturi de imnul Oda Bucuriei, motto-ul Unitate in diversitate, moneda Euro si ziua Europei.

Totusi in 2002 a existat o propunere de reinventare a simbolurilor Uniunii Europene ca raspuns la dorintele de atunci ale Presedintelui Comisiei Europene Romano Prodi. Modelul propus atunci de arhitectul olandez Rem Koolhaas, semana cu un cod de bare si era format din culorile drapelelor din cele 15 state membre.

Ideea e fost respinsa si nu a fost adoptat niciodata oficial de nicio organizatie a Uniunii Europene dar a fost folosit in 2006 ca logo al Presedentiei austriece a UE.

Spre deosebire de steagul clasic cu 12 stele, acesta avea sa se schimbe odata cu aderarea unor membri noi, asa ca in 2006 mai fusesera adaugate inca zece drapele la modelul propus de Rem Koolhaas in 2002.

Scopul declarat al acestuia a fost sa portretizeze Europa ca un efort comun al diferitelor natiuni in care fiecare isi pastreaza identitatea culturala unica.

Citește și:
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...