Studentii rusi merg "benevol-obligatoriu" la cules de cartofi si varza

Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 13:50
2173 citiri
Studentii rusi merg "benevol-obligatoriu" la cules de cartofi si varza

Mii de studenti rusi au fost trimisi in aceasta toamna sa presteze munca patriotica in sovhozurile de langa Sankt Petersburg, la adunat de morcovi, cartofi si varza.

"Absolut benevol", declara inaltii functionari. "Benevol-obligatoriu", rectifica studentii. Intr-un articol aparut in versiunea sa electronica, revista germana Der Spiegel se preocupa de aceasta renastere a unei vechi traditii sovietice: trimiterea studentilor la munca patriotica sau, popular, "la cules de cartofi", informeaza Agerpres.

Unul dintre studenti povesteste ca atunci cand in luna septembrie incepusera sa apara zvonurile privind faptul ca vor fi trimisi la cules de cartofi, a crezut initial ca este o gluma.

"Apoi, insa, s-a auzit ca cei care se vor eschiva nu vor mai avea, de exemplu, dreptul de a-si sustine examenele amanate pentru la toamna", a mai spus acesta explicand de ce a decis sa participe.

Potrivit Der Spiegel, odata cu venirea toamnei, situatia de pe campurile din Rusia a devenit pur si simplu catastrofala din cauza ploilor. In aceasta situatie, sovhozurile s-au adresat dupa ajutor universitatilor din tara, propunandu-le studentilor cate 40-50 de ruble pentru o ora de munca la camp, achitarea costurilor de drum si mese gratuite.

Multi studenti s-au dus "la cules de cartofi" pentru a mai castiga un ban, altii pentru a-si "rezolva unele probleme scolare". Dupa cum a declarat o studenta a Institutului Pedagogic, participarea la munca patriotica le-a permis unor colegi de-ai ei sa-si rezolve problemele legate de restantele la unele materii.

In opinia reprezentantilor organizatiei de tineret a partidului de opozitie "Iabloko", pentru a putea construi o economie de piata moderna, statul are nevoie de specialisti cultivati si liberi, nu de "absolventi care in loc de seminarii aduna recolta".

Cu toate acestea, multi dintre studentii rusi nu vad nimic rau in renasterea acestei traditii: la urma urmei, spre deosebire de vremurile sovietice, munca este "relativ benevola" si, in afara de aceasta, platita.

CTP nu-l iartă pe Putin: "Fenomenală seria divergentă de minciuni kaghebiste"
CTP nu-l iartă pe Putin: "Fenomenală seria divergentă de minciuni kaghebiste"
Masacrul de la Moscova, în urma căruia au murit peste 140 de oameni și au fost răniți peste 205, este marcat, în opinia lui Cristian Tudor Popescu, de o serie de minciuni catalogate ca fiind...
Servicii secrete în tranziție și terorism second-hand
Servicii secrete în tranziție și terorism second-hand
Recentul atac terorist asupra unei săli de spectacol dintr-o suburbie a Moscovei, în Krasnogorsk, soldat cu 139 de morți și 182 de răniți, ridică multiple întrebări, de la cine se află cu...
#studenti, #Rusia, #munca patriotica , #stiri externe