STUDIU: Beijingul este acuzat de sterilizarea fortata a uigurilor, o minoritate musulmana. Washington: "Abuzuri dezumanizante''

Marti, 30 Iunie 2020, ora 11:45
2565 citiri
STUDIU: Beijingul este acuzat de sterilizarea fortata a uigurilor, o minoritate musulmana. Washington: "Abuzuri dezumanizante''
Foto:Unsplash

China desfasoara in regiunea Xinjiang, locuita de o majoritate musulmana, o politica de control al nasterilor extrem de coercitiva, cu sterilizari fortate vizand in special comunitatea uigura, potrivit unui studiu publicat luni si citat de AFP.

SUA, angajate deja intr-o confruntare totala cu gigantul asiatic, au lansat un apel Beijingului sa 'inceteze imediat' orice 'abuzuri dezumanizante'.

Uigurii, in principal musulmani si vorbind in mare parte o limba de origine turcica, sunt unul din cele 56 de grupuri etnice din tara.

Ei reprezinta ceva mai putin de jumatate din cele 25 de milioane de persoane care traiesc in Xinjiang, un imens teritoriu semidesertic din nord-vestul Chinei, vizat mult timp de atentate sangeroase, care au fost atribuite separatistilor si islamistilor de catre Beijing.

Washingtonul, alte cancelarii occidentale si numeroase organizatii pentru drepturile omului acuza China pentru internarea in regiune a cel putin un milion de musulmani in ceea occidentalii numesc tabere de reeducare politica.

Beijingul dezminte aceasta cifra si sustine ca este vorba de centre de formare profesionala, destinate sa ajute populatia sa-si gaseasca de munca si astfel a o indeparta de extremism si terorism.

Uigurii ar fi de asemenea supusi unei sterilizari fortate, afirma intr-un studiu publicat luni Adrian Zenz, un cercetator german care a redactat deja mai multe rapoarte despre politicile autoritatilor chineze in Xinjiang.

In cele doua mari prefecturi ale regiunii unde uigurii sunt majoritari, numarul nasterilor ar fi scazut drastic din 2016, afirma Zenz, care spune ca se bazeaza in studiul sau pe documente administrative chineze si interviuri cu femei locale.

Unele dintre acestea au declarat ca au fost fortate sa se sterilizeze, sub pedeapsa de a fi trimise in taberele de reeducare, potrivit studiului mentionat. Altele au fost constranse sa-si monteze sterilet, conform textului.

China pare sa utilizeze controlul coercitiv al nasterilor in Xinjiang in cadrul "unei strategii mai vaste de dominatie etno-rasiala", scrie Adrian Zenz, in raportul publicat de Fundatia Jamestown cu sediul la Washington.

Aceasta organizatie americana, fondata in 1984, are ca obiectiv "informarea si educarea decidentilor politici" si sustine ca a "contribuit direct la caderea comunismului" in Europa si in Uniunea Sovietica, noteaza AFP.

Intrebat referitor la raport, un purtator de cuvant al diplomatiei chineze, Zhao Lijian, a respins luni acuzatiile, asigurand ca ele sunt "fara temei" si ca Xinjiang este in prezent o regiune "stabila si armonioasa".

"Indemnam Partidul Comunist Chinez (PCC) sa inceteze imediat aceste practici oribile si cerem tuturor tarilor sa se alature Statelor Unite pentru a solicita sa se puna capat acestor abuzuri dezumanizante", a reactionat la randul sau seful diplomatiei americane Mike Pompeo.

Potrivit lui Pompeo,"dezvaluirile socante ale cercetatorului german Adrian Zenz sunt intr-o trista concordanta cu atitudinea de decenii a PCC, care demonstreaza o desconsiderare absoluta a caracterului sacru al vietii si demnitatii umane".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#uiguri, #Beijing, #washington, #China , #stiri externe