Studiu electoral: Votezi pentru cine nu esti

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 09:51
1055 citiri
Studiu electoral: Votezi pentru cine nu esti

O echipa de cercetatori de la trei scoli de afaceri din SUA a demonstrat ca mesajele electorale negative sunt mai eficiente decat cele pozitive.

Acestia sustin ca e mult mai simplu sa construiesti coalitii in jurul "identitatii negationale", adica ceea ce nu sunt oamenii, scrie Forbes.

"Pur si simplu, daca le amintesti oamenilor ce nu sunt ei, le poti transforma atitudinile cu privire la diferite grupuri, schimbi loialitatile si preferintele politice" noteaza cercetatorii in editia care va aparea in noiembrie 2008 a Journal of Experimental Social Psychology.

Cercetatorii Chen-Bo Zhong de la Rotman School of Management, Universitatea din Toronto, Adam Galinsky de la Kellogg School Management, Universitatea Northwestern si Miguel Unzueta de la UCLA Anderson School of Management au impartit doua grupuri de studenti asiatici si hispanici in doua subgrupuri.

Jumatate dintre studenti au fost rugati sa scrie despre se inseamna sa fie asiatic sau hispanic, in vreme ce cealalta jumatate a trebuit sa scrie despre cum este sa nu fii alb in SUA.

Apoi, cele doua grupuri au fost intrebate pe cine prefera dintre cei doi candidati la acea vreme in alegerile primare din partidul democrat, fosta prima doamna Hillary Clinton, sau senatorul de Illinois, Barack Obama.

Cei care au scris despre rasa lor au preferat-o de departe pe Hillary (68% dintre asiatici si 58% dintre hispanici). Rezultatele au fost insa exact invers pentru cei care au scris despre experienta lor ca non-albi.

Acestia l-au ales pe Obama cu procente la fel de mari, 63% dintre asiatici si 58% dintre hispanici. Cercetatorii sustin ca simplul fapt de a fi scris despre cum este sa fii non-alb (minoritar) a dat nastere la o "afinitate negationala" cu Obama.

"Este foarte simplu pentru oameni sa-si dea seama cine nu sunt. Este mai simplu decat sa-si dea seama cine sunt", explica Adam Galinsky, psiholog si profesor de etica si management a deciziei. Cercetarea demonstreaza ca oamenii isi amintesc lucrurile negative spuse despre ceilalti mai bine decat lucrurile pozitive.

Din punct de vedere evolutionist, este logic - este o idee foarte buna, spre exemplu, sa eviti ceva ce ti-ar putea fura mancarea sau te-ar putea ucide. Atributele pozitive ar putea fi bune. Cele negative ar putea fi catastrofice.

Cercetatorii citeaza exemple istorice de "identitate negationala" la scara mare. Iranienii din diferite grupuri etnice, spre exemplu, s-au coalizat in jurul ideii de a "nu fi suuniti" si, mai tarziu, de a "nu fi evrei", formandu-si astfel identitatea nationala.

Galinsky sugereaza ca aceasta abordare poate fi folosita pentru a uni minoritatile din Statele Unite, care ar putea avea aceleasi scopuri politice si sociale insa nu se folosesc de avantajul puterii lor colective.

Spre exemplu, in actuala campanie elctorala din SUA, republicanul McCain il caracterizeaza pe Obama drept "extrem de liberal".

Este foarte usor pentru McCain sa ii atraga astfel pe republicanii nehotarati care se identifica pe ei insisi si pe McCaindrept "non-liberali". Nu trebuie sa fie de acord cu privire la o multime de puncte de pe agenda electorala a candidatului republican - insa se unesc emotional in jurul etichetei de "non-liberal".

Maria Ionescu

Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#studiu, #electoral, #vot, #republicani, #liberali , #stiri externe