Persoanele care se vindecă de o formă gravă COVID-19 au un risc dublu să moară în anul care urmează STUDIU

Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 21:48
4677 citiri
Persoanele care se vindecă de o formă gravă COVID-19 au un risc dublu să moară în anul care urmează STUDIU

Pacienţii care supravieţuiesc unor forme severe de COVID-19 au un risc mai mult decât dublu să moară în următorul an, faţă de cei neinfectaţi sau care au o simptom uşoare ale infecţiei, potrivit unui nou studiu.

Cercetarea, publicată în Frontiers in Medicine, sugerează că formele grave ale bolii pot dăuna sănătăţii pe termen lung, arătând cât de importantă este prevenirea prin vaccinare.

Riscul de deces este mai mare la pacienţii sub 65 de ani şi doar 20 la sută dintre pacienţii COVID cu forme severe au murit din cauza complicaţiilor tipice ale bolii, precum insuficienţa respiratorie.

„Am desfăşurat un studiu precedent care a arătat că pacienţii cu COVID sever, care s-au recuperat după boală, aveau un risc mai mare de a fi spitalizaţi în următoarele şas luni”, a afirmat profesorul Arch Mainous, de la Universitatea din Florida, autorul principal al studiului. „Acest nou studiu a fost extins pentru a investiga rata mortalităţii în următoarele 12 luni (n.r. după vindecarea de o formă gravă de COVID).

Cercetătorii au urmărit evidenţele electronice ale datelor medicale a 13.638 de pacienţi, care au efectuat un test PCR pentru COVID, în cadrul sistemului de sănătate al Universităţii din Florida. 178 de pacienţi au avut simptome severe, 246 uşoare sau moderate şi restul au fost negativi. Toţi pacienţii incluşi în studiu s-au recuperat după îmbolnăvire, iar cercetătorii le-au urmărit situaţia medicală.

Cercetarea arată că pacienţii care au avut simptome grave de coronavirus au avut un risc mai mare de deces în anul care a urmat, o tendinţă notabilă în special la cei sub 65 de ani. Având în vedere că aceste decese au avut loc la mult timp după ce infecţia iniţială trecuse, este posibil ca acestea să nu fi fost legate de COVID-19 de către medici sau familiile pacienţilor, se precizează în studiu. 80 la sută dintre decese au avut legătură cu o varietate largă de motive medicale, neasociate în mod tipic cu virusul.

Acest lucru sugerează că pacienţii au suferit un declin general al stării de sănătate, care i-a lăsat vulnerabili.

„Să rişti şi să speri pentru un tratament de succes în spital nu arată peisajul complet al impactului pe care îl are COVID-19. Recomandarea noastră la acest moment este să folosim măsuri preventive, precum vaccinarea, pentru a preveni episoadele severe de COVID-19”, concluzionează studiul.

Citeste si:
Universitatea Craiova acuzată de Rapid în legătură cu cazurile de Covid - 19. Ce spune antrenorul Reghecampf
Universitatea Craiova acuzată de Rapid în legătură cu cazurile de Covid - 19. Ce spune antrenorul Reghecampf
Tehnicianul echipei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat sâmbătă seară, după meciul cu FC Rapid, scor 1-0, că gruparea sa nu a recurs la o tactică vorbind despre...
OMS recomandă ridicarea interdicţiilor de călătorie şi să nu li se ceară călătorilor care merg în alte ţări dovada vaccinării
OMS recomandă ridicarea interdicţiilor de călătorie şi să nu li se ceară călătorilor care merg în alte ţări dovada vaccinării
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că interdicţiile generale de călătorie şi obligativitatea vaccinării pentru cei care trec frontierele nu au eficienţă în...
Comentarii