SUA au inceput incercuirea Iranului

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 09:03
3314 citiri
SUA au inceput incercuirea Iranului

SUA exercita in prezent o presiune continua asupra marilor producatori de titei din intreaga lume cu scopul de a-i face pe acestia sa aleaga intre dezvoltarea afacerilor proprii cu statul american sau continuarea livrarilor catre Iran.

Washingtonul a avertizat in nenumarate randuri ca lipsa de vointa a Teheranului de a sista dezvoltarea programului sau nuclear va duce la sanctiuni severe. La ce anume se refera administratia prezidentiala si ce pasi intentioneaza sa faca in acest sens, sunt doua intrebari la care vom incerca sa raspundem cu ajutorul grupului de analiza Stratfor.

Calcaiul lui Ahile in cazul Iranului este reprezentat de lipsa capacitatii de rafinare a propriului titei si, implicit, dependenta sa de importuri.

Pentru a forta Iranul sa faca concesii in privinta programului sau nuclear, SUA au inceput sa puna o presiune constanta pe companiile care rafineaza petrol pentru piata de consum iraniana, asupra firmelor care asigura tancurile petroliere impotriva dezastrelor si, nu in ultimul rand, asupra celor care detin aceste vase.

Desi legislatia actuala din SUA interzice orice fel de investitie a firmelor americane in Iran, fortarea companiilor private straine de a nu mai face afaceri cu guvernul de la Teheran nu este o treaba tocmai simplu de pus in practica.

Strategia SUA in ceea ce priveste sanctiunile aplicate Iranului se schimba insa, iar modificarile operate sunt profunde.

Un pas decisiv a fost facut la sfarsitul anului 2007, cand Garda Revolutionara din Iran (ce detine o influenta hotaratoare asupra economiei iraniene) a fost declarata de catre Washington organizatie terorista. In aceste conditii, in incercarea de a evita sa incheie afaceri cu o entitate terorista, mai mult de 80 de banci s-au retras din Iran.

Aceasta strategie financiara poate fi insa aplicata si atunci cand vorbim de sanctionarea marilor producatori de titei?

Daca British Petroleum a sistat livrarile de combustibil catre Iran in noiembrie 2008, tinand cont de interesele pe care le are pe piata americana, o alta mare firma indiana, Reliance, ce livra Iranului o buna parte din combustibilul de care avea nevoie, a inceput sa investeasca masiv in America, in detrimentul pietei iraniene.

Cu toate acestea, alte mari companii petroliere din Elvetia si Malaezia (Petronas) continua sa potoleasca setea Iranului pentru combustibil, retragerea unor actori din aceasta piata facand loc altora mai mici, dar dornici de castiguri rapide.

Pentru a da rezultate, strategia americana privind Iranul ar trebui sa includa posibilitatea ca tancurile petroliere care transporta petrolul rafinat catre Iran si companiile care incheie asigurari acestor nave sa fie declarate colaboratori ai terorismului, sugereaza Stratfor.

Testul noii strategii a SUA in ceea ce priveste Iranul va consta in cele din urma in capacitatea strategilor de la Washington de a convinge Rusia sa fie solidara cu actiunile americane, in caz contrar puterea de la Est putand oferi Iranului necesarul de combustibil de care acesta ar avea nevoie.

Arsene Cosmin Madalin

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Iran petrol sanctiuni, #SUA actiuni contra Iran , #stiri externe