Numărul doi al Statului Major american, avertisment tranșant pentru compatrioți: „Progresul militar al Chinei este uimitor“

Vineri, 29 Octombrie 2021, ora 16:10
3172 citiri
Numărul doi al Statului Major american, avertisment tranșant pentru compatrioți: „Progresul militar al Chinei este uimitor“
Generalul american John Hyten/ FOTO defence.gov

După testarea unei rachete hipersonice de către China în august, generalul american John Hyten, numărul doi al Statului Major american, a declarat joi că ritmul în care armata chineză îşi dezvoltă capacităţile militare este "uimitor", în timp ce progresele militare ale SUA suferă din cauza birocraţiei "brutale", relatează vineri CNN.

Generalul Hyten a reiterat caracterizarea făcută Chinei de ministrul apărării Lloyd Austin drept "o ameninţare progresivă", în timp ce a numit Rusia cea mai iminentă ameninţare.

"A numi China o ameninţare progresivă este un termen util, deoarece ritmul în care se mişcă China este uimitor", le-a declarat joi Hyten jurnaliştilor. "Având în vedere ritmul în care se mişcă şi traiectoria pe care se află, China va depăşi Rusia şi Statele Unite dacă nu facem ceva pentru a schimba acest lucru. Se va întâmpla. Aşa că eu cred că trebuie să facem ceva", a mai spus el.

"Nu este vorba doar despre Statele Unite, ci despre Statele Unite şi aliaţii noştri, deoarece ăsta este lucrul care schimbă cu adevărat jocul", a adăugat Hyten. "Dacă este vorba doar de Statele Unite, va fi problematic în cinci ani. Însă dacă sunt Statele Unite şi aliaţii noştri, cred că vom fi bine o perioadă", a mai spus el.

"Deşi facem unele progrese, Departamentul Apărării american este încă incredibil de birocratic şi lent", a spus Hyten. "Putem merge înainte rapid dacă vrem, însă birocraţia existentă este pur şi simplu brutală", a mai spus el.

Declaraţiile lui Hyten au loc la o săptămână după un test eşuat al SUA cu rachetă hipersonică şi în condiţiile în care tensiunile dintre SUA şi China rămân ridicate cu privire la problema Taiwanului. El a reiterat îngrijorarea SUA exprimată de superiorul său direct, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, cu privire la testarea unei rachete hipersonice de către Beijing în luna august, pe care Milley l-a numit "foarte aproape" de un "moment Sputnik", referindu-se la lansarea în octombrie 1957 de către URSS a primului satelit artificial, Sputnik, care a surprins SUA şi a lansat cursa pentru cucerirea spaţiului.

Beijingul a negat informaţia apărută iniţial în Financial Times privind testarea unei rachete hipersonice, pretinzând că a efectuat un "test de rutină al unui vehicul spaţial, menit să testeze tehnologia unui vehicul spaţial reutilizabil".

Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
#SUA, #INARMARE, #China, #arme, #birocratie, #general john hyten , #stiri externe