SUA critica Romania pentru pozitia fata de Kosovo

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 19:42
3849 citiri
SUA critica Romania pentru pozitia fata de Kosovo

Subsecretarul de stat american Nicholas Burns si-a exprimat vineri dezacordul fata de pozitia Bucurestiului cu privire la Kosovo si speranta ca Romania se va alatura tarilor care au recunoscut independenta noului stat, transmite NewsIn.

"Nu suntem de acord. (n.r. fata de pozitia Romaniei si a Spaniei) Independenta Kosovo este in interesul NATO si UE. Marea majoritate a statelor NATO sprijina independenta. Trupele noastre au fost acolo timp de aproape zece ani pentru a sprijini pacea. Sper ca Spania si Romania se vor alatura in cele din urma majoritatii statelor care cred ca s-a facut dreptate prin crearea acestui stat noi si independent", a spus Burns intr-o dezbatere online mediata de Departamentul de Stat al SUA.

Romania este una dintre putinele tari UE si NATO care a declarat raspicat ca nu va recunoaste indepedenta autoproclamata a Kosovo.

Presedintele Traian Basescu a explicat saptamana aceasta ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo din motive precum acordarea de drepturi colective minoritatilor, nerespectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Serbiei si inviolabilitatea frontierelor sale.

17 tari au recunoscut independenta Kosovo, dintre care noua europene. Din UE, independenta Kosovo a fost recunoscuta de Germania, Austria, Franta, Marea Britanie, Letonia, Italia, Danemarca, Estonia si Luxemburg. La randul lor, Statele Unite, Albania, Afganistan, Turcia, Senegal, Australia si Taiwan considera Kosovo un stat independent si suveran.

tarile UE Olanda, Belgia, Irlanda, Finlanda, Ungaria, Slovenia, Bulgaria si Lituania, si Croatia, candidata la Uniunea Europeana, au anuntat ca sunt dispuse sa recunoasca independenta Kosovo, dar nu au facut-o inca.

Opuse recunoasterii, in afara de Romania si Spania, raman Rusia, China, Georgia, Republica Moldova, Serbia, Sri Lanka si Venezuela.

Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
România a calificat direct în finalele pentru medalii şase echipaje din cele 13 cu care participă la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria), în urma curselor de joi. La...
#Burns, #Nicholas, #SUA, #Romania, #Kosovo, #pozitie , #stiri externe