SUA: Iranul trebuie sa inceteze imediat fabricarea de rachete balistice

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 19:20
1645 citiri
SUA: Iranul trebuie sa inceteze imediat fabricarea de rachete balistice

Casa Alba a declarat miecuri ca testarea rachetei de "noua generatie" anuntata de Iran este contrara obligatiilor internationale asumate si a cerut Teheranului sa opreasca "imediat" dezvoltarea unor astfel de dispozitive balistice.

"Dezvoltarea de catre Iran a rachetelor balistice este contrara rezolutilor Consiliului de Securitate ONU si obligatiilor asumate de Iran in fata comunitatii internationale", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndoe, citat de AFP.

"Regimul iranian nu face altceva decat sa continue sa izoleze poporul iranian pe plan international prin astfel de activitati", a spus el.

"Iranul trebuie sa se abtina de la efectuarea de noi teste cu rachete daca vrea cu adevarat sa castige increderea lumii. Regimul iranian trebuie sa inceteze imediat sa dezvolte rachete balistice care ar putea fi folosite ca vectori pentru potentiale arme nucleare", a subliniat el.

Fortele armate iraniene au efectuat adesea teste si exercitii in ultimele luni, care au coincis cu o intensificare a speculatiilor privind un posibil atac american sau israelian impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului.

Informatiile despre noul test intervin la o zi dupa ce mass-media iraniana a anuntat ca Gardienii Revolutiei au testat o noua racheta, numita Samen, in apropiere de granita cu Irakul.

Statele Unite si aliatii lor occidentali suspecteaza Iranul ca incearca sa construiasca bombe atomice, ceea ce Teheranul neaga. Iranul a amenintat ca va replica oricarui atac asupra teritoriului sau vizand interesele americane si israeliene, dar si inchizand Stramtoarea Ormuz, prin care se transporta o mare parte din exporturile de petrol mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Țările care au ajutat Tzahalul să distrugă sutele de rachete și drone trase de Iran asupra Israelului
Țările care au ajutat Tzahalul să distrugă sutele de rachete și drone trase de Iran asupra Israelului
Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța au ajutat la interceptarea barajului masiv de rachete și drone pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în noaptea de sâmbătă spre...
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
O explicație ar fi dată de balanța puterii nucleare. Rusia deține arme nucleare și propagandiștii ei amenință periodic cu folosirea lor, susține „The Atlantic“. Pentru oamenii din...
#SUA, #Iran, #rachete, #balistice, #incetare, #fabricare , #stiri externe