SUA: Proces decisiv luni pentru casatoriile intre homosexuali

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 21:53
1365 citiri
SUA: Proces decisiv luni pentru casatoriile intre homosexuali

Opozantii si aparatorii casatoriilor intre persoane de acelasi sex din California se vor confrunta luni la San Francisco, unde va avea loc un proces federal decisiv pentru viitorul uniunilor gay in SUA.

Cei care au depus plangerea contesta Propunerea 8, a carei adoptare in noiembrie 2008 de 52% dintre locuitorii din California a anulat decizia Curtii Supreme locale de a autoriza uniunile homosexuale, pe motiv ca interdictia lor constituie o discriminare.

In octombrie, judecatorul federal Vaughn Walker a spus ca plangerea aparatorilor casatoriilor gay poate fi primita si ca aceasta chestiune isi are locul intr-o curte federala, ceea ce opozantii contesta.

"Aceasta plangere este o tentativa a judecatorului Walker de a le face un proces alegatorilor din California", a spus Brian Brown, directorul Organizatiei nationale pentru casatorii, opozant al mariajelor gay.

Celor care spun ca Propunerea 8 este discriminatorie, deci o atingere adusa Constitutiei, Brown le raspunde: "Cred ca parintii nostri fondatori se rasucesc in mormant cand aud ca aceasta Constitutie garanteaza dreptul de a redefini casatoria, este absurd".

Pentru aparatorii casatoriilor homosexuale, procesul, care, la cererea lui Walker, va fi transmis pn direct pe YouTube, va fi o ocazie pentru un act de pedagogie.

"Vom asista la examinarea precisa a pretextelor avansate pentru discriminarea homosexualilor", a spus Jennifer Pizer, directoarea proiectului Mariage National al asocialiei Lambda Legal, care apara drepturile homosexualilor.

"Aparatorii propunerii 8 vor trebui sa aduca dovezi pentru a justifica luarea drepturilor noastre. Discriminarea face rau si nu ajuta pe nimeni, iar procesul va da o sansa publicului sa asculte experti din ambele tabere", a subliniat ea.

Pizer crede mult in cele doua staruri ale sistemului judiciar alese de sustinatorii casatoriilor gay, Theodore Olson si David Boies, care fac echipa dupa ce s-au confruntat in procesul dintre George W. Bush si Al Gore pe tema rezultatului alegerilor prezidentiale din 2000.

Olson, care l-a aparat pe Bush, tine de tabara conservatorilor, iar Pizer crede ca "pledoaria sa pentru un tratament echitabil va ajunge la urechile si inimile multora".

Insa acest proces nu este lipsit de riscuri pentru opozantii Propunerii 8, pentru ca, dupa cum a subliniat Brown, "nimeni din SUA nu crede ca aceasta chestiune se va incheia la acest nivel. Va fi transata la Curtea Suprema". O decizie a Curtii Supreme ar pecetlui soarta uniunilor homosexuale in intregul teritoriu american, fara posibilitate de recurs.

Numai cinci state americane permit uniunile homosexuale: Iowa, Connecticut, Massachusetts, Vermont si New Hampshire.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#casatorii gay SUA, #casatorii homosexual California, #proces federal casatorii , #stiri externe