SUA: Rusia nu trebuie sa recunoasca independenta regiunilor separatiste georgiene

Marti, 26 August 2008, ora 09:20
1541 citiri
SUA: Rusia nu trebuie sa recunoasca independenta regiunilor separatiste georgiene

SUA au cerut, luni, Rusiei sa nu recunoasca independenta celor doua regiuni separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud si si-au exprimat nemultumirea ca Moscova inca nu respecta armistitiul, mentinand in continuare trupe in Georgia.

Presedintele american George W. Bush i-a cerut vicepresedintelui Dick Cheney sa mearga in Georgia la inceputul lunii septembrie, pentru a-si exprima sustinerea, vitala pentru aceasta tara aliata Statelor Unite. Potrivit Casei Albe, Cheney va vizita si Ucraina, Azerbaidjanul si Italia in cadrul acestui turneu, relateaza Reuters.

Rusia si Georgia, tara pe teritoriul careia se afla doua conducte importante in domeniul energetic, au fost implicate intr-un conflict din cauza Osetiei de Sud.

Luni, Parlamentul rus a cerut Kremlinului sa recunoasca Osetia de Sud si Abhazia. "Pentru noi acest lucru ar fi inacceptabil", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood. "Rusia trebuie sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Georgiei", a subliniat el.

Rusia "stia foarte bine" pozitia Statelor Unite fata de regiunile separatiste, a spus Wood, adaugand ca secretarul de stat american Condoleezza Rice a vorbit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, "cel putin o data" in ultimele zece zile.

Casa Alba a spus ca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud nu poate fi responsabilitatea Rusiei. "Statutul acestor doua regiuni georgiene nu poate fi stabilit de o tara, este o chestiune ce tine de comunitatea internationala prin mecanismele Natiunilor Unite", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto.

Conflictul din Georgia, fost stat comunist cu un presedinte prooccidental, s-a declansat dupa ce Tbilisi a trimis trupe pentru preluarea controlului asupra Osetiei de Sud, ceea ce a dus la o replica dura a Moscovei. Trupele ruse au intrat mai mult pe teritoriul georgian, unde o parte dintre acestea au ramas. Moscova si-a retras majoritatea trupelor din vestul si centrul Georgiei si a spus ca cele care au ramas sunt forte de mentinere a pacii, pentru a preveni o varsare de sange si pentru a proteja regiunile separatiste.

Insa Georgia si guvernele occidentale se opun mentinerii militarilor rusi in zonele-tampon din jurul celor doua regiuni, ceea ce asigura Moscovei controlul asupra unor puncte majore pe rutele de transport ale petrolului si comertului prin Georgia la Marea Neagra. "In continuare exista o prezenta importanta a militarilor rusi in Georgia", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, Bryan Whitman.

Robert Wood a spus ca administratia Bush se gandeste ce sa faca in legatura cu un acord de cooperare nucleara civila semnat cu Moscova, pe care presedintele american l-a trimis in Congres la inceputul acestui an. Administratia Bush nu a retras acordul, a spus Wood, care a adaugat: "Examinam mai multe variante cu privire la ce ar trebui sa facem" in replica la "agresiunea" rusa din Georgia.

La Moscova, un oficial din domeniul nuclear a spus ca administratia Bush ar trebui sa retraga acordul, pentru a preveni blocarea lui de catre Congres. Politicieni americani influenti si-au exprimat indoiala cu privire la viitorul acestui tratat dupa conflictul din Georgia.

Joe Biden, candidatul democrat pentru functia de vicepresedinte, numit de Barack Obama si sef al Comisiei pentru relatii externe din Senat, a spus recent ca actiunile Rusiei au "compromis" posibilele eforturi legislative de promovare a acordului in Congres.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News. Ucraina...
#SUA, #Rusia , #stiri externe