SUA saluta decizia Irakului de a aproba acordul de securitate

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 19:10
794 citiri
SUA saluta decizia Irakului de a aproba acordul de securitate

Casa Alba a salutat joi decizia Consiliului prezidential irakian de a aproba acordul de securitate care prevede retragerea trupelor americane pana la sfarsitul anului 2011, afirmand ca aceasta creeaza "baze solide" pentru relatiile dintre cele doua tari.

"Suntem, bineinteles, multumiti ca (Irakul - n.red.) a aprobat acordul cadru strategic si acordul de securitate", a declarat purtatoarea de cuvant a Casei Albe Dana Perino. "Este vorba de o reusita remarcabila pentru tarile noastre", a adaugat ea, citata de AFP.

Cele doua acorduri vor contribui la "consolidarea valorilor democratice" ale Irakului, "afirma suveranitatea irakiana si aseaza relatiile cu Statele Unite pe baze solide", a spus ea.

Irakienii "recunosc ca au inca nevoie de ajutorul nostru pentru o perioada scurta de timp", a afirmat Perino. "Dar avem deja o foaie de parcurs pentru a ne ajuta soldatii sa se intoarca acasa", a adaugat ea.

Consiliul prezidential a validat joi acordul pentru securitate adoptat in luna noiembrie de Parlamentul irakian. Dupa aproape un an de negocieri, aceasta aprobare ridica ultimul obstacol guvernamental si legislativ fata de intrarea in vigoare a acordului, in 1 ianuarie. Textul va fi supus, insa, unui referendum in iulie 2009, o concesie facuta comunitatii sunnite.

Acordul urmeaza sa faca obiectul unui schimb de note diplomatice, a precizat Perino. Spre deosebire de cazul Irakului, insa, nu trebuie sa fie supus si aprobarii Congresului american.

Insa congresmenii au "fost informati constant de-a lungul procesului si au primit copii ale acordului", a dat asigurari un al purtator de cuvant al presedintiei americane, Gordon Johndroe.

Textul acordului prevede in special ca "toate fortele americane trebuie sa paraseasca teritoriul irakian cel tarziu in 31 decembrie 2011". In 30 iunie 2009, cel mai tarziu, toate fortele combatante americane trebuie retrase din orase si localitati. "Teritoriul irakian, precum si spatiul aerian si apele sale nu vor putea fi folosite ca punct de plecare sau de tranzit pentru atacuri impotriva altor tari", mai prevede textul.

Acordul priveste statutul fortelor americane in Irak dupa 31 decembrie, cand expira rezolutia ONU ce reprezinta baza juridica a prezentei lor, si este insotit de un acord strategic de cooperare mai general. Miza acordului era intrarea sa in vigoare in 1 ianuarie, pentru ca in caz contrar, trupele americane nu ar mai avea baza juridica pentru a se afla in Irak. Premierul Nuri al-Maliki anuntase deja ca Guvernul nu va cere prelungirea rezolutiei ONU.

Podul prăbușit în SUA: Guvernatorul declară stare de urgență. Două persoane au fost scoase din apă. FBI se alătură anchetei FOTO/VIDEO
Podul prăbușit în SUA: Guvernatorul declară stare de urgență. Două persoane au fost scoase din apă. FBI se alătură anchetei FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul statului american Maryland a declarat stare de urgenţă în urma prăbuşirii podului Francis Scott Key din Baltimore. Autorităţile de la Baltimore au scos două...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Casa Alba, #acord de securitate, #Irak , #stiri externe