SUA se tem de un scenariu catastrofal in Pakistan

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 23:25
2078 citiri
SUA se tem de un scenariu catastrofal in Pakistan
Foto: AP

Inaintarea talibanilor in Pakistan a devenit un subiect de ingrijorare considerabila pentru guvernul american, care a apreciat, miercuri, ca aceasta este o amenintare pentru insasi existenta celui de-al doilea stat musulman de pe planeta, detinator al bombei nucleare.

Sefa diplomatiei americane Hillary Clinton si seful Statului Major, amiralul Mike Mullen, s-au declarat in mod deschis ingrijorati de riscul ca armele nucleare pakistaneze sa cada pe mainile cui nu trebuie, relateaza AFP.

"Nu putem sublinia suficient gravitatea amenintarii pentru existenta statului Pakistan pe care o reprezinta inaintarea continua a talibanilor, care sunt acum la cateva ore de Islamabad", a declarat Clinton in fata congresmenilor, in momentul in care extremistii castigau teren spre capitala pakistaneza.

O alianta a talibanilor si combatantilor cu afiliere neclara incearca "sa preia controlul asupra statului pakistanez", care "este o putere nucleara", a spus Clinton.

Si amiralul Mullen a reamintit acest lucru. "Ingrijorarea mea pe termen lung este ca aceasta deteriorare, daca va continua, va produce cel mai grav rezultat posibil", a spus el.

In aceasta atmofera de urgenta, presedintele Barack Obama il va primi la inceputul lunii mai pe omologul sau palistanez Asif Ali Zardari. Obama il va primi si pe presedintele afgan Hamid Karzai, a declarat un oficial din administratie.

Potrivit Washington Post, Obama se va intalni cu cei doi presedinti separat, in 6 si 7 mai, pentru ca ulterior sa aiba o reuniune in trei, in conditiile in care cele doua tari vecine au relatii dificile.

De cand a venit la putere, Obama a facut din Afganistan o prioritate internationala. El a anuntat suplimentarea contingentului american din aceasta tara cu 21.000 de militari. O noua strategie prezentata in martie integreaza complet Pakistanul, fara de care dosarul afgan nu poate fi rezolvat, potrivit adminsitratiei Obama.

Or, daca violentele insurgentilor s-au dublat in ultimii doi ani in Afganistan, ele ameninta sa devina pentru administratia Obama un motiv de ingrijorare la fel de puternic si in Pakistan. Partea pakistaneza a frontierei, baza a insurgentilor care lupta in Afganistan, este si bastionul de unde talibanii pakistanezi si al-Qaida opereaza impotriva guvernului de la Islamabad.

Un val de atentate fara precendent s-a soldat cu cel putin 1.800 de morti intr-un an si jumatate in Pakistan. Statele Unite sunt ingrijorate de capacitatea guvernului de la Islamabad, aliat in lupta impotriva terorismului dupa 11 septembrie, de a rezista inaintarii extremistilor.

Zardari a alimentat aceste temeri saptamana trecuta promulgand instaurarea tribunalelor islamice in valea Swat, unde armata nu a reusit sa invinga extremistii, in schimbul unui armistitiu. In aceste conditii, sute de combatanti islamisti au intrat in ultimele zile in districtul vecin Buner, la 110 kilometri de Islamabad.

Administratia Obama a dus pana in prezent o politica de sustinere a guvernului, de ajutor economic si atacuri aeriene in zonele dominate de extremisti, desfasurate cu drone.

Evolutia situatiei pune problema optiunilor de care dispun americanii. Seful Statului Major american a inceput miercuri a doua sa vizita in interval de doua saptamani in Pakistan si are intrevederi cu seful armatei pakistaneze, Ashfaq Kayani, potrivit unui oficial militar citat sub acoperirea anonimatului.

Din punctul de vedere al administratiei Obama, incertitudinea este si mai mare din cauza perspectivei de intensificare a luptelor in Afganistan, odata cu sosirea primaverii si alegerile prezidentiale prevazute in august.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#SUA Pakistan extremisti, #talibani inainta Pakistan , #stiri externe