SUA: Tigarile "light" ajung in instanta

Sambata, 19 Ianuarie 2008, ora 12:19
1040 citiri
SUA: Tigarile "light" ajung in instanta

Curtea Suprema americana a anuntat, vineri, ca va examina in urmatoarele luni daca fumatorii tigarilor "light" pot da in judecata producatorii de tigari pentru publicitate mincinoasa, informeaza AFP.

In august 2005, mai multe persoane care fumau Marlboro si Cambridge "light" de 15 ani au depus plangere impotriva producatorului Philip Morris si Altria Group, cunoscuta anterior ca Philip Morris Companies Inc., spunand ca aceste tigari sunt la fel de nocive ca altele care nu aveau aceasta mentiune ce inducea in eroare.

In prima instanta, un judecator a respins plangerea fara a cerceta fondul chestiunii, explicand ca legea restrictioneaza mesajele scrise pe pachetele de tigari si ca respectivele tigari respecta aceasta lege si nu se poate initia o procedura judecatoreasca.

In august 2007, o Curte de Apel a hotarat in schimb ca legea nu impiedica inceperea urmaririi penale si ca judecatorul din prima instanta trebuia sa cerceteze plangerea pe fond. Sesizata de Altria, Curtea Suprema a acceptat examinarea validitatii plangerii. O audiere urmeaza sa aiba loc in aprilie sau la toamna, iar o decizie finala va fi luata cateva luni mai tarziu. Un alt dosar legat de tigarile "light" este in curs de defasurare in tribunalele americane, de aceasta data la initiativa administratiei americane.

In august 2006, un tribunal federal din Wahington a decis ca producatorii de tigari au mintit zeci de ani cu privire la efectele nocive ale tutunului si a ordonat retragerea mesajelor "inselatoare", cum ar fi "light" sau "natural". Dosarul este in prezent la Curtea federala de Apel din Washington, care a suspendat aplicarea deciziei primei instante in timpul judecarii apelului.

Industria de tutun se confrunta de cativa zeci de ani in Statele Unite cu o serie de procese, in care se denunta minciunile producatorilor cu privire la pericolul reprezentat de tutun.

Dupa mai multe decizii rasunatoare, tribunalele s-au aratat mai iertatoare in ultimele luni cu producatorii de tutun. In februarie 2007, Curtea Suprema a dat castig de cauza companiei Philip Morris, care fusese condamnata la un moment dat la plata a 79,5 milioane de dolari vaduvei unui fumator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
Scandal sexist, cu o femeie la conducerea VAR: ”Mi se pare destul de complicat”
Scandal sexist, cu o femeie la conducerea VAR: ”Mi se pare destul de complicat”
Antrenorul clubului Vasco da Gama din Rio de Janeiro, argentinianul Ramon Diaz, a pus, miercuri, sub semnul întrebării prezenţa unei femei la conducerea arbitrajului video, o declaraţie care a...
#tigari light, #scandal, #judecata , #stiri externe