SUA vand armament de 6,5 miliarde de dolari catre Taiwan

Sambata, 04 Octombrie 2008, ora 13:38
1492 citiri
SUA vand armament de 6,5 miliarde de dolari catre Taiwan

Pentagonul a informat vineri Congresul american despre o posibila vanzare de armament catre Taiwan, o tranzactie de 6,5 miliarde de dolari care ar cuprinde rachete antiracheta de noua generatie, elicoptere Apache si rachete antinavale.

Agentia pentru securitate si cooperare din Departamentul Apararii a precizat ca tranzactia preconizata este destinata sa amelioreze apararea Taiwanului si nu va afecta echilibrul militar al regiunii. Daca va fi realizata, vanzarea de armament Taiwanului va fi prima dupa un an de suspendare a tranzactiilor de acest gen, transmite AFP.

Tranzactia preconizata se refera la 330 de rachete antiracheta de noua generatie Patriot Advanced Capability (PAC-3), in valoare de 3,1 miliarde de dolari, si 30 de elicoptere Apache Longbow AH-64D, in valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Taiwanul a propus de asemenea cumpararea a 31 de rachete antinavale Harpoon UGM 84L, in valoare de 200 de milioane de dolari si a 182 de rachete ghidate Javelin, insotite de 20 de unitati de lansare care costa 47 milioane de dolari.

Modernizarea a patru aparate E-2 Hawkeye, piese de schimb pentru avioanele de vanatoare, avioane de transport si echipamente radar si de comunicatii fac parte de asemenea din acest proiect de vanzare catre Taiwan.

Desi China va protesta probabil fata de aceasta vanzare de armament, analistii citati de Reuters spun ca tranzactia nu este de natura sa sporeasca tensiunile intre Beijing si Washington pentru ca intervine spre sfarsitul mandatului lui George W. Bush.

Relatiile dintre Taiwan si Statele Unite s-au racit in timpul fostului presedinte taiwanez Chen Shui-bian, a carui retorica separatista a declansat tensiuni cu Beijingul, ceea ce a determinat Washingtonul sa isi suspende vanzarile de armament catre Taipei.

Congresul american are la dispozitie 30 de zile pentru a bloca tranzactia, dar analistii nu cred ca acest lucru se va intampla, deoarece tranzactia ar spori securitatea Stramtorii Taiwan, cosniderata unul dintre cele mai explozive puncte din Asia.

Armele americane sunt deja în drum spre Ucraina. Rusia devine nervoasă
Armele americane sunt deja în drum spre Ucraina. Rusia devine nervoasă
Decizia de a aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina a fost luată, iar transferul de sprijin a început deja. După ce Camera Reprezentanților din SUA a aprobat o rezoluție privind...
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
#SUA, #Taiwan, #arme, #vanzare , #stiri externe