SUA vor vinde arme Taiwanului, China ameninta cu repercusiuni grave

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 09:28
1472 citiri
SUA vor vinde arme Taiwanului, China ameninta cu repercusiuni grave

Pentagonul a anuntat vineri ca va vinde Taiwanului rachete de interceptare Patriot, nave si elicoptere Black Hawk, iar, in replica, China a protestat, avertizand in legatura cu repercusiuni grave ale acestor masuri asupra relatiilor cu Statele Unite, relateaza AFP.

Pentagonul a anuntat vineri ca Statele Unite vor vinde Taiwanului arme cu o valoare totala de 6,4 miliarde de dolari.

Comunistii chinezi, care au indepartat de la putere guvernul nationalist Kuomintang in 1949, considera insula rebela drept parte integranta din China si au amenintat ca vor interveni militar, daca teritoriul isi va proclama independenta.

He Yafai (foto), viceministru chinez de externe, a facut un demers oficial de urgenta, sambata dimineata, pe langa ambasadorul american la Beijing, Jon Huntsman, a declarat un purtator de cuvant al ambasadei Chinei la Washington, Wang Baodong.

"Noua initiativa americana de a vinde arme Taiwanului, care face parte integranta din China, reprezinta o interventie socanta in afacerile interne chineze, pune in pericol grav securitatea nationala a Chinei si submineaza eforturile sale de reunificare pasnica", a declarat purtatorul de cuvant, citind protestul oficial.

"Proiectul american va deteriora, fara indoiala, relatiile chinezo-americane si va avea un impact negativ grav asupra schimburilor si cooperarii dintre cele doua tari (SUA si China - n.red.) in domenii majore", a adaugat el.

China "cere cu fermitate partii americane sa recunoasca fara echivoc gravitatea problemei, sa revina asupra deciziilor sale eronate privind vanzarea de arme catre Taiwan si sa puna capat tuturor vanzarilor de arme catre Taiwan", a mai spus el.

Beijingul si-a suspendat relatiile militare cu Statele Unite timp de mai mult de un an dupa precedenta livrare de arme americane catre Taiwan, in octombrie 2008.

Statele Unite au recunoscut China comunista in 1979, ceea ce a dus la anularea recunoasterii Taiwanului, dar o lege votata de Congresul american in acelasi an permite Statelor Unite sa vanda Taiwanului arme defensive.

Citeste si:
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...