Summit-ul UE de la Praga cauta alternative la gazul rusesc

Luni, 04 Mai 2009, ora 23:26
1598 citiri
Summit-ul UE de la Praga cauta alternative la gazul rusesc

Liderii europeni se vor reuni vineri la Praga pentru un summit energetic consacrat "coridorului sudic", la o zi dupa lansarea Parteneriatului Estic, UE curtand pe plan energetic o parte din tarile invitate in noul proiect de vecinatate.

Presedintia ceha a Uniunii Europene va gazdui la Praga in 8 mai un summit al tarilor europene si din Asia Centrala, in incercarea de a pregati calea pentru eventuale importuri de gaz din aceasta regiune, destinate sa reduca dependenta masiva a Europei de Rusia, comenteaza Reuters.

Uniunea Europeana a devenit din ce in ce mai preocupata de problema securitatii energetice dupa conflictul din ianuarie dintre Moscova si Ucraina, tara prin care tranziteaza gazele rusesti exportate spre tarile europene. Din cauza acestui conflict, numeroase tari europene au ramas fara gaz timp de doua saptamani in plina iarna.

Tensiunile ruso-occidentale s-au intensificat si mai mult dupa ce NATO a expulzat doi diplomati rusi luna trecuta si a anuntat organizarea de exercitii militare in Georgia, adversara Rusiei intr-un conflict armat de vara trecuta.

Summit-ul de la Praga consacrat "coridorului sudic" are scopul de a-i convinge pe liderii tarilor din Asia Centrala precum Azerbaidjan si Turkmenistan ca UE este un client serios pentru gazul lor. "Din punctul de vedere al acestor tari, UE discuta de 15 ani si nu a dat dovada de seriozitate", a declarat un oficial de la presedintia ceha a UE. "Incercam sa convingem oamenii din UE sa vina si cu bani, nu doar cu vorbe".

UE semneaza cu Irakul un acord energetic

O versiune a declaratiei pregatite pentru a fi semnata de lideri vineri afirma: "Suntem de acord ca UE si Irakul sa semneze un memorandum de intelegere in domeniul energetic cat mai curand posibil".

Irakul este considerat o noua sursa de gaz promitatoare pentru Nabucco, proiect care se concentrase pana in prezent asupra transportului de gaz azer catre Europa. Nabucco nu dispunea insa decat de o cincime din cantitatea de gaz necesara pentru a justifica punerea sa in aplicare.

Proiectul de declaratie a summit-ului cere statelor membre implicate in Nabucco sa puna capat disputelor si sa semneze un acord interguvernamental cu tarile de tranzit si Turcia pana in iulie.

Discutiile asupra tranzitului de gaz catre Europa ar putea amana dezvoltarea dezvoltarea instalatiilor necesare pentru livrarea de gaz azer catre Nabucco pana in 2016, cu doi ani mai tarziu decat data de lansare a conductei, avertizasera luna trecuta furnizorii azeri.

Acest pas ar elimina unul dintre principalele obstacolele de care se lovesc potentiali investitori la Nabucco si ar clarifica lucrurile in ceea ce priveste proiectul rival ITGI, care ar urma sa aduca gaz din Turcia spre Europa prin Grecia si apoi Italia.

Un acord interguvernamental pentru ITGI ar trebui semnat tot anul acesta, se arata in proiectul de declaratie, care insa mai poate suferi modificari pana la summit.

Reuniunea de vineri va interveni la o zi dupa summitul de lansare a Parteneriatului Estic, proiect care include Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, majoritatea acestor tari fiind importante din punct de vedere energetic.

Oficialul ceh citat de Reuters a spus ca dupa ani de discutii, Europa nu mai are timp de pierdut si trebuie sa obtina rapid alternative la gazul rusesc. "Riscul este simplu - acela ca Azerbaidjanul sa isi vanda gazul Rusiei, iar Turkmenistanul sa fie determinat sa vanda Rusiei sau Iranului".

"Cum putem crea o piata a gazului sau orice piata, daca nu avem decat unul sau doi producatori? Singurul lucru care se va intampla este ca preturile vor urca pana la cer".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#summit energetic Praga, #semna acord Irak, #alternative gaz rusesc , #stiri externe