Sute de europeni si americani au protestat fata de represiunile chineze din Tibet

Luni, 17 Martie 2008, ora 11:10
1247 citiri
Sute de europeni si americani au protestat fata de represiunile chineze din Tibet

Sute de persoane au participat la manifestatiile organizate in mai multe capitale europene si la New York, sambata si duminica, pentru a denunta "represiunile" autoritatilor chineze in Tibet, relateaza AFP.

La Haga si la Zurich, a fost nevoie de interventia politiei cand manifestantii au inceput sa arunce cu pietre si cand ambasada Chinei la Haga a fost atacata de o multime furioasa.

La Bruxelles, Paris, Londra si Praga, mitingurile pasnice au reunit tibetani aflati in exil si simpatizanti din organizatiile care lupta pentru o autonomie mai mare a regiunii aflata sub control chinez, printre care Campania Internationala pentru Tibet.

Aceasta organizatie a facut apel pentru o manifestatie duminica dimineata, in fata ambasadei Chinei de la Haga, pentru a cere Beijingului sa "vorbeasca si sa asculte" in loc sa "reprime" si pentru a tine un minut de reculegere pentru "victimele represiunii chineze".

Manifestatia a inceput prin cantece, discursuri si rugaciuni, dar a degenerat cand un grup de protestari a sarit peste o bariera si a smuls drapelul chinez de pe fatada cladirii, pentru a-l inlocui cu cel tibetan, in manifestarile de aprobare ale multimii.

Aproximativ 100 de manifestanti (din totalul de 500 prezenti, potrivit organizatorilor, 300 potrivit politiei) au urcat pe gardurile care inconjurau ambasada si au distrus o parte dintre ele, inainte de interventia politiei.

Doi manifestanti, dintre care unul care a reusit sa intre in ambasada, au fost arestati, a declarat un purtator de cuvant al politiei din Haga.

Politia a intervenit, sambata dupa-amiaza, si la Zurich, pentru a dispersa, folosind gaze lacrimogene si gloante de cauciuc, 50 de manifestanti care au aruncat cu pietre in consulatul Chinei. Mai multe geamuri au fost sparte, dar majoritatea manifestantilor (700, potrivit politiei, si 2.000, potrivit agentiei de presa elvetiene ATS) a protestat in liniste.

La Londra, a fost organizata o noapte de veghe sambata spre duminica, iar duminica a avut loc o manifestatie in fata ambasadei Chinei.

La Paris, aproximativ 500 de persoane s-au reunit duminica, cu drapele tibetane si lumanari, in timp ce 300 de persoane au protestat la Bruxelles.

"O tara care nu respecta drepturile omului nu poate organiza Jocurile" Olimpice, a spus unul dintre cei care au sustinut discursuri la Bruxelles.

Deputatul socialist Patrick Bloche, vicepresedintele grupului de studii pentru Tibet al Adunarii Nationale Franceze, a condamnat "folosirea disproportionata" a fortei in cursul manifestatiei de "solidaritate cu poporul tibetan" de la Paris.

Potrivit deputatului de Paris, "folosirea disproportionata a gazelor lacrimogene si arestarea brutala a manifestantilor tibetani, demonstreaza complezenta vinovata a Guvernului francez fata de autoritatile chineze".

La Praga, aproximativ 500 de manifestanti, printre care fostul presedinte Vaclav Havel si lideri ai Verzilor, s-au reunit in fata ambasadei Chinei pentru a protesta pasnic fata de prezenta chineza in Tibet.

La Roma, aproximativ 250 de persoane au manifestat, duminica, in fata ambasadei Chinei, cu pancarte in care cereau "Libertate pentru Tibet".

"Ne temem de un masacru in Tibet", a declarat seful comunitatii tibetane in Italia, Thupten Tenzin, in timp ce deputatul Angello Bonelli, din partidul Verzilor, a cerut guvernelor europene sa "traduca in fapte concrete solidaritatea cu poporul tibetan".

La New York, mai multe sute de persoane au manifestat, duminica, in fata consulatului Chinei pentru a protesta fata de represiunea manifestatiilor de la Lhassa.

Sustinatorii cauzei tibetane au scandat "Tibetul liber acum" si "Rusine, rusine, rusine Chinei", cerand incetarea violentelor si boicotarea Jocurilor Olimpice.

Cu cinci luni inainte de Jocurile Olimpice, Guvernul chinez a declarat "razboi popular" autorilor violentelor din Tibet, afirmand insa ca tine sub control situatia din Lhassa, afectata de violente soldate cu 13 morti potrivit Beijingului si cu 80 potrivit Guvernului tibetan in exil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Zeci de angajați Google au participat la proteste în birourile companiei din New York și California. Gigantul IT are un contract de peste un miliard de dolari cu guvernul israelian, însă tot...
#protest, #represiuni, #chineze, #Tibet , #stiri externe