Sute de persoane parasesc Osetia de Sud

Duminica, 03 August 2008, ora 18:23
1057 citiri
Sute de persoane parasesc Osetia de Sud

Dupa inregistrarea unor incidente violente care ar putea declansa un conflict, sute de femei si copii au plecat duminica din regiunea separatista Osetia de Sud spre Rusia.

Cel putin sase persoane au fost ucise si alte 15 ranite in doua nopti. Separatistii acuza guvernul georgian ca vizeaza deliberat civilii, informeaza AFP.

"Copiii mei nu pot dormi de doua nopti si nu pot sa le risc vietile in continuare", a declarat o femeie, pentru postul public de televiziune rus, cand se pregatea sa plece cu copiii din capitala regionala Tinvali.

Autobuze cu mai mult de 500 de persoane la bord, dintre care 400 copii, au plecat spre Osetia de Nord, a declarat purtatorul de cuvant al serviciilor de urgenta din Osetia de Nord.

Postul public de televiziune rus a anuntat ca mai mult de 300 de persoane stau la coada pentru a pleca din Tinvali.

Osetia de Sud si-a proclamat independenta fata de Georgia in urma unui razboi in anii '90. Rusia a desfasurat forte de mentinere a pacii in aceasta zona, despre care Moscova afirma ca ajuta la prevenirea unui nou razboi.

Tensiunile s-au agravat in ultimul timp in Osetia de Sud si Abhazia, de cand Rusia a anuntat ca vrea relatii mai stranse cu aceste teritorii nerecunoscute international.

Tblisi acuza Rusia ca vrea sa anexeze regiunile, in timp ce Moscova suspecteaza Georgia ca vrea sa preia controlul prin forta.

"Amenintarea referitoare la actiuni militare pe scara mare intre Georgia si Osetia de Sud devine tot mai posibile", a declarat Ministerul rus de Externe, pe site-ul oficial. Declaratia Rusiei, a doua publicata in doua zile, reitereaza acuzatiile formulare de separatisti, potrivit carora Tbilisi desfasoara trupe.

"Ministerul de Externe cere Tbilisi si Osetiei de Sud sa dea dovada de moderatie si de determinare pentru a rezolva criza", potrivit unui comunicat.

"Partea rusa asigura ca este foarte ingrijorata de escaladarea tensiunilor si ia masuri energice pentru a impiedica progresul conflictului militar", potrivit sursei, care spune ca Osetia de Sud s-a confruntat cu un asalt "masiv.

Seful Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, ministrul finlandez de externe, Alexander Stumm, si-a exprimat profunda ingrijorare cu privire la violentele inregistrate in Osetia de Sud.

Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#locuitori, #parasi, #osetia, #conflict, #militar , #stiri externe