Tokes cere ajutorul UE in cazul barbatilor arestati in Bolivia pentru terorism

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 23:29
1578 citiri
Tokes cere ajutorul UE in cazul barbatilor arestati in Bolivia pentru terorism

Europarlamentarul Tokes Laszlo solicita Uniunii Europene sa-si foloseasca influenta si sa intervina pe langa autoritatile boliviene pentru Toaso Elod si Mario Tadic, arestati sub suspiciunea de terorism.

Potrivit unui comunicat remis joi de biroul de presa al europarlamentarului, Tokes Laszlo s-a adresat, prin intermediul unei scrisori, europarlamentarului Heidi Hautala, pentru a atrage atentia asupra tratamentului inuman de care are parte cetateanul maghiar Toaso Elod si cetateanul boliviano-croat Mario Tadic.

Tokes afirma ca Toaso Elod a fost retinut in mod ilegal, a fost maltratat si nu i se asigura apararea. "Am planuit in UE un viitor comun, bazat pe drepturile omului. In acest spirit suntem raspunzatori pentru fiecare cetatean al Uniunii", a mentionat europarlamentarul. El solicita UE sprijinirea unei comisii independente in vederea cercetarii cazului, iar pana la infiintarea acesteia cere Uniunii sa-si foloseasca influenta pentru ca drepturile cetatenilor europeni Toaso Elod si Mario Tadic sa nu fie incalcate.

Scrisoarea a fost trimisa si presedintelui si vicepresedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si Jacques Barrot. Petitia lui Tokes Laszlo a ajuns si la presedintele Comisiei care se ocupa de Comunitatile Anzilor, europarlamentarul spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo y Marfil, si la vicepresedintii acestei organizatii, europarlamentarii Izaskun Bilbao Barandica (Spania) si Daciana Octavia Sarbu (Romania).

Cei doi barbati, banuiti ca ar fi teroristi, au fost arestati in Bolivia, intr-o camera de hotel din orasul Santa Cruz, in zorii zilei de 16 aprilie a.c.

Alti trei colegi de ai lor, Magyarosi Arpad, de 29 de ani, nascut in Sovata, Eduardo Rozsa Flores, de cetatenie ungara, croata si boliviana, un individ controversat, care a luptat in Iugoslavia si despre care se spune ca ar fi fost translatorul lui Carlos Sacalul, precum si irlandezul Michael Martin Dwyer, de 25 de ani, au fost impuscati de un comando al politiei boliviene. Tinta declarata a trupelor speciale au fost trei indivizi banuiti ca planuiau asasinarea presedintelui Evo Morales si a altor politicieni.

Toaso si Magyarosi, care s-au nascut in Romania si au facut scoala la Sovata, erau se pare colegi in cadrul gruparii Legiunea Secuiasca, infiintata in Ungaria cu scopul declarat al apararii Tinutului Secuiesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Tokes scrisoare terorism Bolivia, #Tokes UE terorism Bolivia, #romani Bolivia terorism , #stiri externe